Armata chineză a primit ordin să îşi sporească capacitatea de luptă în 2013. Ordinul vine în contextul tensiunilor dintre China şi Japonia iscate în jurul insulelor Senkaku, informează AFP.
Conform unui articol publicat în ediţia externă a Cotidianului Poporului, „Armata Populară de Eliberare (APE) şi poliţia armată populară (forţe antirevoltă, utilizate în reprimarea rebeliunilor interne) ar trebui să se concentreze asupra dezvoltării capacităţii de luptă şi de a câştiga o bătălie”.
Publicaţia nu face însă referire la conflictul teritorial din jurul insulelor din Marea Chinei de Est, denumite Diaoyu de China şi Senkaku de Japonia, care sunt controlate de Tokyo, dar revendicate fervent de Beijing. În ultimele două săptămâni, cele două ţări au trimis avioane de luptă în zonă, însă armatele lor nu au fost implicate, până la acest moment, în luptă deschisă.
La sfârşitul lui 2011, preşedintele chinez Hu Jintao a cerut marinei chineze să fie gata de luptă, în scopul de a proteja securitatea naţională. După anul 2000, bugetul militar al Chinei a cunoscut o creştere de aproximativ 10% pe an, ceea ce a constrâns Statele Unite să se reorienteze în vederea instalării de trupe americane în Asia.
În ciuda eforturilor susţinute ale Beijingului în dezvoltarea tehnologiilor de rachete şi inaugurarea primului portavion în 2012, Armata Populară de Eliberare se află, din punct de vedere tehnologic, mult în urma Statelor Unite, cel putin deocamdata.
Sursa: Antena 3
SUA si Japonia doresc sa inceapa exercitii comune ale Fortelor Aeriene
Un oficial japonez sustine ca tara sa si SUA isi vor uni Fortele Aeriene pentru a da startul unor exercitii comune in zona insulelor aflate in litigiu cu China.
Exercitiul va dura 5 zile, americanii vor participa cu 6 aparate de tip F/A-18 si un personal de 90, iar japonezii au pregatit 4 avioane F-4 si numarul personalului nu va fi facut public.
Saptamana trecuta a avut loc un incident in care au fost implicate doua avioane chinezesti J-10 si doua F-15 japoneze.
Mai multe detalii aici:
China isi ridica avioanele de vanatoare
https://www.youtube.com/watch?v=-RadznC5Hdw
Sursa: Al-jazeera
Citeste si
China latra tare in Marea Chinei de Est
Ape tulburi in Marea Chinei de Est
China se pregateste de un mare razboi
Conform analistilor economici si militari, China face stocuri de alimente si metale, ceea ce indica o pregatire de razboi, anunta Business Insider. Expertii in agricultura ai Natiunilor Unite sunt bulversati de cantitatea uriasa de orez importata de China, 2,6 milioane de tone de orez in 2012, fata de 575.000 de tone in 2011.
Orez, lapte praf, minereu de fier, in vrac
In conditiile in care productia de orez proprie nu a fost afectata! In plus, China a importat in vrac aproape tot laptele praf pentru copii din Australia. Pentru ca nu faceau fata cererii externe, companiile producatoare au „rationalizat” necesarul intern. Stocarea unor uriase cantitati de alimente este, pentru analistii militari, un indiciu pentru pregatirea unui razboi. In afara de alimente, China a cumparat, intr-o singura luna din 2012, mai mult aur decat rezerva Bancii Centrale Europene. De asemenea, in ultimele luni a facut stocari masive de minereu de fier si de cupru. In portul Qingdao, un terminal pentru importul de minereu de fier, acesta se afla descarcat in mormane inalte cat o cladire de trei etaje. Acesta este un nou indiciu ca economia globala va intra intr-o criza catastrofala, fie razboi sau nu.
Cel mai mare transfer de bogatie
Pe scurt, cum zic analistii economici, „China este implicata in cel mai mare transfer de bogatie din istoria lumii”! Ca stirile despre stocurile de alimente sa fie si mai nelinistitoare, s-a constatat o intarire fara precedent a bazelor militare din Pacific si din Asia centrala. La baza Shuimen, din provincia Fujian, au sosit avioane de lupta, drone, 35 de nave de razboi, printre care si nave de ultima generatie, sapte submarine si opt nave de asalt. Toate acestea, la 236 de mile de insulele aflate in disputa cu Japonia. China este aliata cu Rusia, care i-a furnizat sisteme de rachete S-300, iar Japonia se bazeaza pe ajutorul SUA.
In acelasi timp SUA si-a trimis avioanele F-22 Raptor in Japonia. Deocamdata in numar mic, insa baza acestor avioane se afla in Okinawa, la o aruncatura de bat de China
Multumiri lui Hans pentru colaboarare
Sursa: Bussines Insider
NeroFlash