UPDATE 06.10 Un palestinian a fost ucis, vineri dimineaţa, la domiciliul său din Gaza, în urma unui raid aerian efectuat în cea de-a patra zi a ofensivei armatei israeliene în Fâşia Gaza, au anunţat surse medicale, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt la serviciilor de urgenţă, Ashraf al-Qudra, a anunţat că victima se numeşte Anas Abu al-Kass, în vârstă de 33 de ani, domiciliat în cartierul Tel el-Hawa.

UPDATE 02.27 În cursul unei conversaţii telefonice purtate de Barack Obama cu Netanyahu, preşedintele american „şi-a exprimat temerea faţă de (…) o escaladare (a conflictului) şi a subliniat necesitatea ca părţile implicate să facă tot posibilul pentru protejarea civililor şi restaurarea liniştii”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Statele Unite rămân pregătite să faciliteze încetarea ostilităţilor, inclusiv revenirea la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012”, adaugă aceeaşi sursă.

UPDATE 01.00, vineri, 11 iulie Purtătorul de cuvânt al aripii militare al Jihadului Islamic, Abu Ahmad, a afirmat că ceea ce se întâmplă în Făşia Gaza „este un război al nervilor”. „Facţiunile din Gaza nu au de gând să se predea, ci o să continue să lupte. Netanyahu vorbeşte, dar nu suntem impresionaţi de cuvintele sale. Nu suntem îngrijoraţi”, a precizat reprezentantul formaţiunii islamice.


UPDATE 23.31, joi, 10 iulie Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat în deschiderea de joi a unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, ca părţile implicate în conflictul armat din Fâşia Gaza să înceteze schimburile de focuri, informează AFP.

„Este mai urgent ca oricând să se încerce găsirea unui teren de înţelegere pentru a se reveni la calm şi la un acord de încetare a focului”, a afirmat Ban Ki-moon. „Comunitatea internaţională trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a pune capăt imediat acestei escaladări şi pentru a ajunge la (un acord) durabil de încetare a focului”, a adăugat responsabilul ONU.

UPDATE 23.07 François Hollande şi-a exprimat „îngrijorarea în ceea ce priveşte situaţia din Fâşia Gaza” în cursul unei conversaţii telefonice cu preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, potrivit „Le Figaro”, ediţia electronică.

„El (n.r. – preşedintele Republicii) şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte situaţia din Fâşia Gaza şi a deplâns operaţiunile militare în curs de desfăşurare care au făcut numeroase victime palestiniene”, a precizat Palatul Elysée într-un comunicat.

UPDATE 22.45 Două rachete lansate de palestnieni au lovit oraşul Ashdod în zone care obicei sunt populate. În urma impactului numeroase maşini au fost distruse, însă nu au fost raportate până acest moment de autorităţile din sistemul de sănătate eventuale persoane rănite. Totodată, la scurt timp după acest incident Netanyahou a declarat la sfârşitul şefinţei Consiliului de securitate că: „Până în acest moment, operaţiunea merge exact aşa cum ne-am propus. Dacă au fost răniţi civili (n.r. – palestinieni) acest lucru a avut loc doar pentru că Hamas se ascunde (n.r- punând în prima linie populaţia civilă”, a subliniat prim-ministrul israelian.


Una dintre rachete a fost interceptată de sistemul israelian antirachetă Cupola de Fier (Iron Dome), iar celelalte două au căzut în apropierea complexului nuclear. Autorităţile israeliene au dat asigurări că reactorul nuclear de la Dimona nu a fost avariat. Mişcarea islamistă Hamas a revendicat lansarea rachetelor spre centrul nuclear israelian.

Analiştii militari afirmă că tirurile cu rachete care pot ţinti obiective tot mai îndepărtate în Israel, şi atacurile unor comandouri mici dinspre mare arată că gruparea Hamas şi-a întărit capacitatea militară, fiind sprijinită în principal de Iran. Armata israeliană a capturat în martie un transport cu 40 din rachetele M-302 trimise de Iran spre Fâşia Gaza, la bordul unei nave arbora un pavilion panamez.

Israelul continuă să riposteze la atacurile Hamas, în cadrul operaţiunii numite „Tăişul protector“, cu sute de raiduri aeriene şi lansări de rachete. Cel puţin 84 de palestinieni au murit şi peste 500 au fost răniţi de la declanşarea operaţiunii, în noaptea de luni spre marţi, în urma celor peste 800 de atacuri cu rachetă ale Israelului. În acelaşi interval, Hamas a lansat peste 360 de rachete, dintre care mai mult de 70 au fost interceptate de sistemul antirachetă Cupola de Fier.

Trei explozii puternice au avut loc, în această după-amiază, în oraşul Ierusalim, fiind provocate probabil de căderea unor rachete, informează site-ul israelian Ynetnews. Cu puţin timp în urmă, în oraşul divizat între palestinieni şi israelieni se declanşaseră sirenele antiaeriene.

Ziarul israelit Haaretz informează că Iron Dome a interceptat două rachete care vizau Ierusalimul, iar alte două au căzut în oraş, fără a se cunoaşte dacă au cauzat victime sau pagube.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că „încetarea focului“ nu se află pe agenda cabinetului său, în condiţiile în care Hamas reprezintă cea mai mare ameninţare la securitatea ţării sale.

Cu toate acestea, Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de escaladarea conflictului din Israel şi teritoriile palestiniene şi a cerut ambelor părţi să găsească o soluţie pentru asigurarea păcii.

La rândul său, Moscova a cerut Israelului să înceteze confruntare. Preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat ca „indispensabilă o oprire urgentă a confruntării armate” în Fâşia Gaza, între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, într-o conversaţie pe care a purtat-o joi la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, conform agenţiei AFP. Conversaţia, despre „degradarea rapidă a situaţiei” în Fâşia Gaza şi sudul Israelului, a avut loc la iniţiativa premierului israelian, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Şeful delegaţiei Israelului la ONU a declarat în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate că „Israelul nu doreşte să înceteze focul. Scopul nostru este să distrugem sistemul de rachete al Hamasului“. Ambasadorul Ron Prosor şi-a scos apoi Iphone-ul, de unde a lăsat să sune o sirenă, şi plimbându-se printre oficialii ONU le-a spus acestora: „acum un israelian are 15 secunde să îşi găsească un adăpost“. 

Adevărul Diana Rusu, Radu Eremia