Romania Military

Armata Poloneza, sau ce am vrut si am fi putut si noi sa fim…

                  Vedete lansatoare de rachete(VPR) din clasa Orkan, dotate cu RBS 15 Mk II, Polish Navy

Armata Poloneza, una dintre cele mai moderne armate din cadrul fostelor state ex-Varsovia, actuale membre NATO. O armata a unei tari respectate si demne! O armata respectata de catre conducatorii tarii si nu numai! O armata careia i s-a acordat intotdeauna sprijinul necesar de catre conducerea statului, lucru ce se vede in dotarea pe care o au. Dotare, la care, din pacate deocamdata, putem doar sa visam…Am fi putut fi, daca nu superiori, cel putin egali cu polonezii, daca am fi avut conducatori interesati de soarta tarii si a armatei sale. N-am avut insa! N-am avut nici oameni in fruntea Armatei de talia Maresalului; iar cei putini care au indraznit sa atraga atentia conducatorilor politici si politicului in general, au sfarsit…la pensie, scosi pe liber sau retrasi in viata civila. Cu, sau fara voia lor!

                                     ANDERS prototipul polonez al noi masini de lupta a infanteriei IFV ( MLI-ul lor)

Polonia, este otaracare inainte de 1989, dar si dupa, a produs cam aceleasi tipuri de armament si tehnica de lupta, ca siRomania. Chiar si dupa 1989, atat Romania cat si Polonia, au inceput sa dezvolte sisteme de arme, de acelasi calibru si aceeasi destinatie, precum: obuzierul de 155 mm KRAB (Polonia)-ATROM 155 mm (Romania); MLRS WR-40 LANGUSTA (Polonia)-LAROM (Romania); armament de infanterie, aruncatoare de mine, etc. Diferenta se vede doar in dotare; polonezii chiar au introdus in inzestrarea armatei mare parte a tehnicii realizate, pe cand la noi multe dintre acestea exista…dar lipsesc cu desavarsire! Cel mai bun exemplu este ATROM, care se afla inca pe lista de asteptare; ca multe altele dealtfel. De ce, n-are rost sa mai vorbim! Am inceput primii, si nici macar n-am reusit sa terminam ceea ce-am inceput, fiindca ATROM spre exemplu, dar si alte sisteme, a aparut inaintea celui polonez similar; multumim insa politicienilor si conducerii noastre “ilustre” de dupa 1990 incoace, pentru aceasta stare de fapt! Multumim si conducerii “politice” a Armatei, pentru obstructionarea si bataia de joc la adresa specialistilor, multumim haitei de pupincuristi aciuati pe la MApN, indiferent de ce culoare au sau cui…apartin! MULTUMIM!

                             KRAB obuzier de 155mm, omologul ATROM-ului romansec. Doar ca al lor exista…

Polonia este o tara a carei politicieni, au invatat lectia trecutului, si au grija ca Armata sa nu mai fie surprinsa slaba si neinarmata, ca in WW II. Politicienii si conducatorii acestei tari, au inteles odata pentru totdeauna, un lucru evident: “Daca vrei pace, pregateste-te de razboi”, cu atat mai mult ca pozitia lor geo-strategica nu-i deloc de invidiat!

Armata poloneza, pe langa sprijinul politicienilor (care pun interesul national mai presus decat cel personal sau de partid, nu ca “elitele” noastre!), dispune si de colaborarea unei industrii militare pe masura exigentelor acesteia. Industrie capabila sa produca echipamente si tehnica, in colaborare sau in conceptie proprie, la un nivel tehnic ridicat.

Industrie care din fericire, chiar primeste fonduri pentru cercetare-dezvoltare; o industrie care chiar primeste comenzi; o industrie care n-a fost lichidata dupa model romanesc, ci a fost asezata pe noi principii de dezvoltare specifice economiei de piata. Polonia a stiut ce sa faca cu ea,Romaniadin pacate, nu…

                                        Odata cu sistemele Gepard, Germania ne-a propus si Leopard 2A4…

Nu putem face in acest moment o comparatie intre cele doua armate –romana si poloneza-fiindca scorul ar fi net in favoarea celei din urma. Multe lipsuri are armata noastra, multe proiecte in stagnare sau abandonate, multe nevoi si mai presus de toate, perena lipsa de bani. Fiindca daca ai bani, iti permiti orice!

Putem insa sa visam, fiindca a visa nu costa nimic! Putem insa sa speram intr-o colaborare fructuoasa, Bumar (Polonia) siUTI(Romania); colaborare ce-ar putea aduce “soarele” si pe strada noastra.

Armata poloneza este bine dotata, fiind cotata la un nivel ridicat in cadrul NATO, la toate categoriile de forte. In continuare vom arunca o privire de ansamblu asupra acestei armate, intrebandu-ne totodata, vom fi si noi candva asa?

Inainte de a trece la partea tehnica, vom aminti aici despre una dintre unitatile de elita ale Armatei Poloneze, renumita in toata lumea, avand o dotare de exceptie, si anume, GROM (Grupa Reagowania Operacyjno Mobilnegro). Aceasta unitate de elita, pregatita la cele mai inalte standarde, avand echipamente de ultima generatie a aparut in anul 1990, avand ca “nasi” SAS (britanic), Delta Force (SUA) si celebra GSG 9 (Germania). Aceasta unitate are si comandouri formate exclusiv numai din femei. Membrii comandourilor GROM, pot ajunge in orice colt al lumii in maxim 48 de ore, fiind anuntati si selectati cu maxim…o ora si jumatate inainte! Impresionant…

GROM indeplineste toata gama de misiuni alocate Fortelor Speciale, inclusiv cele antiteroriste , dispunand pentru indeplinirea misiunilor de un echipament foarte performant, precum: armament de diferite calibre si proveniente, inclusiv de fabricatie autohtona (MP5SD6, Remington Pump Gun 12 mm, M4A1, aruncatoare de grenade de diferite calibre, mitraliere de diferite calibre; RPG 7, RPG 76 KOMAR, Carl Gustav 84 mm, SPIKE; pistoale de diferite calibre, GLOCK 17, USP 9mm, BROWNING HIGH POWER 9mm, revolver S&W 38; arme de precizie precum, MAUSER SP 66 si altele; PGM HECATE II si McMILLAN de calibrul 50, etc. De asemenea dispun de o intreaga gama de echipamente de scufundare, de parasutare, de vedere nocturna, de protectie, etc. Ca o nota distincata, GROM dispune de o camera mobila de decompresie DART, plasata intr-un Eurocontainer standard, care poate fi transportat pe TIR, vase maritime, cu avionul sau elicopterul (acrosat extern); aceasta camera este destinata accidentelor de scufundare si insoteste compania maritima, ce are in componenta sa scafandri de lupta si incursiune. GROM dispune de propria flota maritima ce cuprinde: caiace, barci pneumatice de diferite marimi, salupe rapide, nave de debarcare, etc.; propriul parc auto: camioane de diferite tonaje, masini de teren, precum Mercedes G, Land Rover, Humwee, dotate corespunzator indeplinirii diferitelor misiuni; sisteme de comunicatii si transmisiuni, inclusiv prin satelit, de ultima generatie. De asemenea dispune de elicoptere si avioane de transport, avand o colaborare foarte buna cu Aviatia si Marina Poloneza.

                       PT-91 TWARDY, omologul TR 85M1, diferenta este ca polonezi au un numar suficient

Sa nu uitam ca armata poloneza are in dotare echipamente pe care, daca am fi avut clasa politica, le-am fi avut si noi, chiar inaintea lor! Exemplele sunt dureroase pentru Armata Romana: F-16, rachetele anti-nava RBS 15 MK II, obuzierul de 155mm Krab, tancuri Leopard 2A4, oferite si Romaniei…Culmea este ca planurile romanesti de modernizare a armatei ar fi devansat Polonia, in cam toate ramurile armatei, problema noastra a fost, ca in toate aspectele vietii de zi cu zi, imbecilitatea, prostia si lasitatea(cazul elicopterului Dracula), politicienilor romani.

Si la fel ca in cazul economiei, puteam fi macar la nivelul polonez, probabil chiar mai sus, daca am fi avut inspiratia sa-i impuscam pe toti “emanatii” asa-zisei revolutii din 1989 atunci! Cu sloganuri gen “nu ne vidnem tara” am ajuns sa nu o vindem ci sa o lasam prada camarilei de partid si astfel astazi suntem…aici!

Dar…Romania este eternal si noi nemuritorii(cel putin asa crdeau stramosi nostri)! Sanse sa ne revenim sunt inca, ceva s-a mai miscat, dar deocamdata sa privim cum ar fi trebuit sa arate Armata Romana si industria nationala de aparare astazi, daca…aaa si sa nu uitam ca Romania detinea in 1990 si o industrie aeronautica pe langa care cea poloneza era un biet atelier de confectionat zmeie. Era…acum noi suntem istorie!

 

Bumar are o intreaga gama de produse, precum si o experienta vasta in ceea ce priveste modernizarea tehnicii de provenienta sovietica, precum: SA-6 KUB, SA-4 KRUG,SA-8 OSA, T-72, BTR, BMP-1, ZSU-23, etc, avand in dezvoltare un nou IFV, numit ANDERS (neamfibiu, cu motor MTU Diesel de 720 CP, tun OTOMELARA de 30 mm+mitraliera de 7,62 mm, capabil sa transporte maxim 8 militari, vehiculul este senilat, fiind asemanator cu cel austriac ULAN. La noi insa, MLI-2000 este mort si ingropat, inca inainte de a se naste, conform traditiei mioritice!). Ca si Armata Romana, polonezii au o colaborare stransa cu firme de renume, dintre care remarcam: Raytheon, LM, Patria, Elbit, Rafael, etc; colaborare ce se regaseste in produsele industriei militare; produse care n-au ramas precum la noi, doar pe hartie sau la nivel de prototip.

Interesanta pentru noi ar fi modernizarea sistemului de rachete anti-aeriene 2K12 KUB(SA-6), aflat in inzestrarea armatei noastre, si din care, dupa unele surse, am dispune de peste…1000 de rachete. Iata ce spunea seful Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN, in aprilie 2011, in numarul “O altă direcţie importantă pentru anul 2011 în activitatea Departamentului pentru Armamente, determinată de constrângerile financiare care ne grevează în acest moment, se referă la activitatea unor echipe de inspecţie care au avut activitate în mai multe unităţi militare, în scopul analizei tehnice a echipamentelor şi sistemelor aflate în dotare în acest moment, pentru a realiza un program de prelungire a resursei de viaţă a acestor sisteme. Mă refer, în primul rând, la sistemele de blindate şi la sistemele de rachete terestre cât şi rachete antiaeriene (în special KUBşi OSA – n. red.). Este o soluţie de compromis, prin care vom asigura în final o prelungire a resursei şi posibilitatea câştigării unei perioade de timp de doi-trei ani în vederea angajării, în această perioadă, a altor programe de achiziţii, în momentul în care Ministerul va avea resursele necesare”. Vom vedea in viitorul apropiat daca aceasta intentie se va materializa prin colaborarea cu polonezii, insa sistemul actual SA-6 pe care il avem in dotare (aproximativ 60 de lansatoare, intrate in dotare de la sfarsitul anilor *70), are urmatoarele caracteristici: inaltimea tintelor combatute: 25 – 7000 m (14000 m cand tinta este indicata de complexul K1); distantele de tragere: 4,4 – 23 km; parametrul de drum maxim al tintei combatute: 18 km; viteza tintei combatute la intalnire: 600 m/s; viteza tintei combatute in urmarire: max. 300 m/s;
principiul de functionare: autodirijare semiactiva.

Bumar, mai precis firma WZU S.A, ce face parte din acest concern, propune un pachet de modernizare substantial, ce include inclusiv statia de urmarire si integrarea rachetei SEA SPARROW (la cerere), pe vehiculul purtator original. Modernizarea oferita de catre polonezi consta in: incorporarea de sisteme moderne, rezistente la bruiaj pasiv si activ; introducerea unui nou computer criptografic de tip MARK XII, antena IFF; introducerea unor camere tv,infrarosu sau cu vizualizare termica, de inalta rezolutie, zi/noapte; un nou sistem de aer conditionat si de dezumidificare la bord; afisaje digitale, inclusiv un nou afisaj indicare achizitie tinte; sistem de comunicatii digital securizat, cu salt in frecventa; fibra optica si noi semiconductori; camuflaj radioelectronic ECCM; noi sisteme opto-electronice; GPS; instalare lansator capabil sa lanseze rachete state-of-the-art, etc. Posibil insa ca Armata Romana sa nu integreze un nou tip de racheta, iar modernizarea sa se limiteze doar la echipamentele opto-electronice, radar si de transmisiuni. Bumar ofera acelasi pachet de modernizare si pentru sistemul SA-8 OSA (Gecko); sistem ce din pacate se afla intr-un numar mic in dotarea armatei noastre (aproximativ16 lansatoare, intrate in dotare la sfarsitul anilor *80).

Consideram ca o modernizare a sistemului de rachete AA, KUB, ar fi o solutie de avarie, poate si de bun-simt, daca tinem cont de faptul ca…n-avem bani! Daca ne luam dupa afirmatiile sefului Directiei pentru Armamente din cadrul MApN, in urmatorii ani urmeaza ca acestea sa fie inlocuite cu noi sisteme. Sa dea Domnul sa fie asa! Insa se pare ca, colaborarea cu aceasta firma poloneza, are o arie vasta. In cadrul Expomil 2011, au aparut informatii legate de un nou UAV si despre un mini-elicopter, dezvoltate in comun cu UTI (despre acest mini-UAV, am scris intr-un articol anterior) –stim insa sigur ca aceste proiecte sunt in vizorul armatelor celor doua tari.

Pentru mai multe detalii legate de dotarea Armatei Poloneze si produsele oferite de catre Bumar, va rog sa consultati aceste link-uri de pe site-ul firmei (www.bumar.com/en/ ), unde veti gasi tot ceea ce va intereseaza vizavi de aceste produse. Nu pot insa incheia, fara un gand bun legat de colaborarea Bumar-UTI: SA FIE INTR-UN CEASBUN!

 

   WW

 

 

 

 

 

Exit mobile version