Romania Military

Armata Romana cumpara in jur de 100 de drone Vector

Compania germana Quantum Systems a anuntat ca a semnat un contract cu Ministerul Apararii de la Bucuresti pentru a livra un numar de drone de supraveghere Vector. Suma care va fi platita este de 18,4 milioane de euro.

In privinta numarului de drone implicate, compania germana ne spune doar ca este vorba de “significant contract” si are ca termen de finalizare 36 de luni.

Dronele Vector sunt electrice de tip VTOL (aterizare decolare verticala) si au la bord senzori, atat optici cat in infrarosu, zi-noapte. Sunt drone de mici dimensiuni, cu aripa fixa si o masa maxima la decolare de 8,5kg. Vector este dotata cu senzori care ii permit sa desfasoare misiuni de tip ISR (Intelligence, surveillance and reconnaissance) astfel incat drona poate oferi si servicii de achizitionare a tintei, un lucru foarte bun in armata oricarei natiuni decente.

Raza maxima este de +35km si are o autonomie foarte respectabila de aproximativ 3 ore. Sistemul este transportabil de un singur militar (10kg in rucsac) si este gata de zbor in cateva minute, fiind un sistem pentru cercetarea-supravegherea campului de lupta la nivel de pluton/companie. Daca autonomia va socheaza atunci aflati ca aceasta drona este de fapt un imens (pentru masa ei) planor, cu o anvergura a aripilor de 2,8 metri la o lungime de 1,63 metri. Si cum este propulsata de motoare electrice ofera, probabil, o silentiozitate similara unei bufnite.

O astfel de drona este exceptional de necesara si ar trebui sa fie in vederea MApN ca in viitor un numar cat mai mare de astfel de sisteme de zbor sa fie achizitionate. La fel ca si in cazul cumpararii de rachete AT cu raza mica Javelin, aceasta achizitie merita aplaudata in picioare, fiind nu numai foarte necesara ci si de o eficiennta maxima pentru trupele noastre.

Din punct de vedere al categoriei, dronele Vector fac parte din Mini UAS clasa I – aripa fixa si MApN a lansat doua cereri de oferta pentru un total de 33 de sisteme Mini UAS clasa I. Prima licitatie are ca buget suma de 101 milioane de lei (20,2 milioane de euro) pentru 22 de sisteme de drone cu aripa fixa, a doua licitatie are ca obiect 11 sisteme Mini UAS multicopter, iar suma oferita este de 7,59 milioane de lei.

Ambele contracte se vor derula pe o durata de trei ani de la semnare. Si au fost lansate in august 2023.

In acest context, comparand suma de 18,4 milioane de euro – anuntata de Quantum Systems – cu sumele oferite de MApN in cazul primei licitatii – 20,2 milioane de euro, ca si faptul ca Vector este o drona cu aripa fixa, ajungem la concluzia ca ar fi vorba de 22 de sisteme Mini UAS clasa I.

In privinta numarul de drone pe care Romania le va cumpara de 18,4 milioane de euro stim doar ca in 2023 guvernul german a platit 180 de mii de euro per bucata, pentru dronele Vector furnizate Ucrainei de catre Berlin (105 bucati), astfel incat Romania ar putea cumpara in jur de 100 de drone Vector eUAS, poate ceva mai putin. De aici ar rezulta ca printr-un sistem se inteleg 4 sau 5 drone.

Ca un exemplu, un sistem de drone Bayraktar TB2 sau Watchkeeper X consta in trei aparate.

Dpdv al experientei in lupta a Vector, de fapt a testarii MINI UASului in conditii reale, lucrurile stau bine, ucrainenii sunt incantati de performantele acestui sistem si de posibilitatile oferite. In februarie 2023 Kievul beneficia deja de 33 de drone Vector, alte 105 exemplare fiind deja contractate cu finantare germana.

Un lucru foarte interesant este ca Vector isi poate indeplinii misiunea si in mod autonom, nefiind nevoie ca un operator s-o piloteze pe durata misiuni.

Primele drone Vector furnizate Ucrainei aveau o autonomie mai mica (doar 120 minute) si o raza maxima la care puteau transmite imagini video in timp real de 15km, dar varianta pe care Romania o va cumpara are performante imbunatatite – raza maxima +35km fata de operator si o autonomie crescuta in zbor de 180 minute.

Dar si masa maxima la decolare a crescut, 8,5kg acum, fata de 7,4 kg in Ucraina in 2023.

GeorgeGMT

Exit mobile version