Israelienii de la Elbit Systems vor furniza României o soluţie avansată de combatere a sistemelor aeriene fără pilot (C-UAS). Compania a obţinut în România un contract de 60 de milioane de dolari
Elbit Systems Ltd. anunţă că a obţinut un contract în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o ţară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems – C-UAS). Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani. Surse oficiale au declarat pentru News.ro că beneficiara acestui contract este România. ”Elbit Systems Ltd. a obţinut un contract în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o ţară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems – C-UAS). Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani”, anunţă compania. Elbit Systems va livra, în cadrul contractului, sistemul modular ReDrone™ Counter-UAS. Această soluţie integrează radarul avansat DAiR, senzori de intelligence semnal (SIGINT), măsuri de combatere electronică (EW) şi sarcini utile electro-optice (EO) pentru zi şi noapte, oferind o imagine aeriană completă şi îmbunătăţită, împreună cu capabilităţi avansate de atac electronic.
Un articol de pe site-ul militaryleak.com subliniază că, „ReDrone oferă protecție pe mai multe straturi împotriva amenințărilor UAS”. În scopul apărării de drone ostile, sistemul poate apela, fie la metode soft-kill, cum ar fi bruiajul și preluarea controlului (jamming/take-over), fie la „pedepse mai dure” (hard-kill), cum ar fi loviturile distructive cu proiectile sau rachete. Oficialii de la Elbit care au fost prezenți la demonstrație au subliniat că, „ReDrone poate fi implementat într-o varietate de configurații, mobilă, portabilă, transportabilă, vehiculară sau fixă”. Conform informațiilor furnizate de companie, arhitectura deschisă (open architecture) a sistemului permite funcționarea acestuia în diferite „medii de utilizator”. Datorită posibilităților pe care le oferă cea mai nouă soluție, compania israeliană de apărare l-a numit „ReDrone Modular, Multi-Mission, Multi-Sensor C-UAS”, adică soluția sa este „modulară, pentru mai multe misiuni și cu mai mulți senzori”.
Unul dintre oficiali a spus că sistemul „poate fi adaptat la cerințele clienților pentru instalare și implementare în diferite locații, incluzând aeroporturi, închisori, facilități guvernamentale sau publice, porturi, frontiere și baze sau unități militare”. Prezentarea specială a C-UAS ReDrone, realizată de Elbit într-o regiune din estul Israelului, a demonstrat că sistemul complet de ultimă generație a fost gândit, proiectat și construit pentru detectarea, identificarea, urmărirea și neutralizarea eficientă a UAS, asigurând „o protecție robustă împotriva amenințărilor UAS în diverse medii”. Un element cheie al C-UAS ReDrone este subsistemul SIGINT, care utilizează receptoare rapide SDR (software-defined radio receivers) de bandă largă și rețele de antene DF (Direction Finding, sau radio direction finding, RDF). Subsistemul SIGINT permite detectarea dronelor prin gestionarea variațiilor de spectru RF (Radio Frequency) înalte și joase din benzile de frecvență ale dronei, pe o rază impresionantă de până la 8 kilometri cu acoperire la 360°.
Reprezentantul Elbit Systems a mai spus că, „Posibilitatea de analiză a unui spectru larg permite sistemului să detecteze o varietate de drone ostile”. Subsistemul de bruiaj portabil constă dintr-o unitate principală (de bruiaj), amplificatoare de mare putere și componentele RF. O rețea de antene omnidirecționale și direcționale, fără părți în mișcare, blochează comunicarea între operator și dronă, precum și sistemul de navigație al dronei (GNSS, global navigation satellite system). Când este detectată drona ostilă, sunt blocate semnalele de comunicație cu drona în banda de frecvență folosită. Pentru a obține neutralizarea completă a amenințării, comunicațiile secundare, de frecvență GPS și altele posibile, pot fi blocate simultan.
„Sistemul radar 3D încorporează sute de receptoare digitale, algoritmi sofisticați și nuclee de calcul cu funcții de inteligență artificială (AI, Artificial Intelligence) ”. După cum specifică prezentarea de pe site-urile amintite, „Radarul detectează, identifică și urmărește simultan mii de obiecte, de dimensiuni și cu viteze diferite”. Mai trebuie spus că oficialii Elbit au declarat că sistemul este deja operațional în diferite locații, fără să se comenteze despre vreo posibilă utilizare de către Forțele de Apărare Israeliene. „Interesul pentru sistemul nostru foarte avansat a atins un vârf istoric, iar evoluțiile recente ale dronelor folosite în război au crescut acest interes”.
Sursa: dronele.ro