Fortele guvernamentale siriene isi continua ofensiva impotriva rebelilor, nu numai in zona orasului Aleppo ci si in alte puncte ale teritoriului. Astfel la inceputul acestei saptamani armata siriana a dus lupte in imprejurimile Damascului in zona Ghouta, reusind sa omoare/captureze numerosi rebeli si sa distruga cantitati mari de arme de infanterie.
De asemenea cantitati mari de armament au fost disitruse in Orasul Duma, iar in zona orasului Jobar s-a reusit si uciderea a doi lideri regionali ai rebelilor Abdul-Kader Kurdi si Mohammad al-Sharif.
In orasul al-Qasimieh armata guvernamentala a reusit sa elimine toti rebeli, inclusiv pe liderul local al acestora, Abu Hamza (porecla), orasul fiind declarat liber si sigur.
In zona orasului Aleppo ofensiva fortelor regulate s-a intensificat, sirienii reusind distrugerea unor cantitati insemnate de arme si munitii, in acelasi timp cu uciderea sau ranirea unor rebelii afiliati gruparii conduse de catre Jabhat al-Nusra, un personaj cu care nici macar americanii nu vor sa aiba de aface, fiind considerat un lider islamist radical.
In cartierele orasului Aleppo, al-Sheikh Maksoud si al-Rashidin, armata siriana a reusit uciderea a catorva zeci de rebeli in timp ce acestia incercau sa paraseasca orasul si de asemenea cinci autovehicule pline cu arme si munitii, venind dinpre granita cu Turcia au fost distruse in nordul orasului asediat. Toti rebelii din cele cinci masnini au fost ucisi in schimbul de focuri.
Armata a reusit sa opreasca si sa distruga in acelasi timp si incercarile rebelilor sirieni de a se infiltra in orasul Homs. Astfel toate gruparile rebele au fost distruse .
Asadar ca in acest moment astfel de lupte se dau in zona oraselor si a rutelor de aprovionare, cu armata guvernamentala aflata in plina ofensiva pe absolut toate fronturile. Caderea orasului Aleppo este asteptata sa fie totala in maximum doua saptamani. In acest moment majoritate grupurilor rebele lupta separat, faramitat, iar ajutorul promis de americani este deocamdata doar vorba goala, Congresul nefiind de acord cu planul presedintelui Obama, acest ajutor necesitand o lege speciala votata de Congres. Politicieni din ambele partide s-au opus planului de ajutorarea a rebelilor sirieni.
Iar motivele invocate de Congres sunt de bun simt. Primul ar fi raspunsul la intrebare: Obama chiar stie pe cine vrea sa ajute, asta in conditile in care peste 50% din asa-zisii rebeli sirieni sunt islamisti cu acte in regula.
A doua intrebare sau temere a parlamentarilor americani are legatura cu controlul armelor care ar trebui sa sustina “democratizarea “ Siriei. Mai exact nimeni nu poate garanta la cine vor ajunge aceste arme, iar daca ne uitam la Libia, si la degringolada care s-a instaurat acolo, Congresul American are tot dreptul sa-si puna astfel de intrebari.
Pe de alta parte 60% dintr americani sunt impotriva inarmarii rebelilor, iar in Statele Unite, pozitia populatiei chiar conteza cateodata in ochii parlamentarilor. Asa ca desi Obama a promis ca va sprijini rebeliunea, Congresul i-a cam trantit usa in nas, cel putin deocamdata, iar dupa cum decurg lucrurile in Siria si daca tinem cont de ofensiva totala declansata de fortele guvernamentale, peste cateva luni Obama ar trebui sa trimita flori, nu arme, pentru ramasitele pamantesti ale fostilor rebeli sirieni, luptatori pentru democratie cu totii, of course!
Sursa: sana.sy
GeorgeGMT