Arme necunoscute
Rasfoind niste reviste mai vechi, am intalnit o reclama intr-o revista franceza de arme, CIBLES, din decembrie 1994, unde o firma specializata in arme si echipament militar, Eurosurplus publica extrase din ultimul sau catalog de vanzari. Aici am intalnit ceva ce m-a pus pe ganduri: armele din fotografie sunt clar romanesti. PSL-ul, oferit aici sub denumirea de Dragunov, este realizat intr-un calibru civil si are un frana de gura (ascunzatorulde flacari ) modificata. Arma prezentata sub denumirea de AKSU are aceeasi catare cu „BB”-urile realizate la Cugir, manerul de pe uluc fiind si el caracteristic doar variantelor romanesti de AKM. De asemenea, lemnul stratificat utilizat este caracteristic si el armelor romanesti. Ceea ce nu pot spune este daca armele au fost modificate in Franta, sau sunt o tentativa a Cugirului, a sectiei prototipuri in speta, de a intra pe piata civila de arme cu ceva adaptat legilor franceze din acele timpuri.
Dar arme nu au realizat doar uzinele specializate. Armata romana nu a dus lipsa de oameni pasionati de meseria armelor. Observatorul Militar a prezentat o arbaleta realizata de un sergent angajat (grad specific acelor vremuri ), dintr-o unitate de cercetasi.
Desi la prima vedere ar parea desueta, parasutistii polonezi foloseau si ei un model asemanator. Arma romaneasca dispunea in plus de un inaltator optic de AG-7 (se putea adapta si unul pentru ochirea pe timp de noapte), iar pe langa sagetile obisnuite au fost realizate sageti dotate cu un dispozitiv exploziv sau cu o seringa pentru injectarea de substante somnifere.
Au fost realizate cu forte proprii modele de amortizoare de sunet pentru armamentul din dotare (eu am auzit de doua, unul prezentat aici ), care au dat rezultate bune.
Din pacate, nici una din aceste realizari nu a fost sprijinita in vederea trecerii la productia de serie.
Nicusor