Romania Military

Armele chimice siriene – cin’ sa fie cin’sa fie?!

Adica ce tara sa-si ia inima in dintii si sa le accepte pe teritoriul sau pentru neutralizare.

Pe 15 noiembrie s-a anuntat oficial si calendarul distrugerii arsenalului de arme chimice siriene. Conform cu intentile ONU, distrugerea efectiva a armelor chimice va avea loc in prima jumatate a anului viitor, doar ca, au parut imediat si unele probleme, destul de esentiale, am zice noi.

Nava Flaminia, plina de deseuri toxice, pe care nimeni n-a primit-o in porturile sale, a acostat la Constanta

Astfel mai vechea intrebare existentiala cina sa le distruga sau mai exact pe teritoriul carui stat sa fie distruse nu si-a gasit nici acum rezolvarea. Cam toata lumea “buna” este dispusa sa finanteze aceasta operatiune, dar gasirea unei tari care sa accepte aceasta operatie pe teritoriul sau nu  a facut prea multe progrese.

Ultima candidata, Albania, a refuzat cu multa fermitate aceasta propunere, desi Statele Unite s-a folosit de intreaga sa influenta pentru a convinge mica tara balcanica.

Iar Albania a fost precedata de Norvegia care si ea, cu o luna in urma, a trantit usa in nas inspectorilor ONU veniti sa intrebe ce si cum. Iar cantitatea de arme chimice care trebuie distrusa este considerabila. La nivel oficial, guvernul sirian a declarat 1300 de tone de arme chimice si 1200 de proiectile cu focoase chimice care ar trebui astfel neutralizate.

Pana acum toate marile puteri au refuzat ferm – inclusiv Rusia si SUA – sa se ocupe pe teritoriul lor de distrugerea arsenalului chimic sirian, iar acum intreaga operatiune este intr-un impas fara nici o rezolvare plauzibila, desi sa cauta inca o tara care sa accepte armele chimice pe teritoriul sau.

Mirarea mea este ca americanii nu s-au gandit inca la Romania, tara a carui guvern ar accepta, pentru cateva milioane de dolari mita, sa aduca cele 1300 de tone de gaze de lupta pe teritoriul national fara nici o problema, ca doar noi am primit de-a lungul timpului mii de tone de desuri toxice, nava germana Flaminia plina si ea cu chimicale si pe care n-a primit-o nici tara ei de origine-Germania, pentru reparatii, fiind primita de Romania la Constanta.

Asa ca recunosc, sunt inca mirat ca nu s-a facut un anunt public si ca armele chimice siriene nu sunt deja in drum spre noi. Sau poate or fi si vom afla de ele dupa primele victime aparute in urma poluarii…ca doar noi suntem tara care importa gunoi menajer din restul Europei si zicem ca-l reciclam…

 Ria Novosti

GeorgeGMT

Exit mobile version