Putin la Budapesta desi in visele lui erotice cred ca ar fi vrut sa fie la Bucuresti.
Asa cum era de asteptat, in cazul unei „afaceri” cu rusii, valoarea intelegerilor de la Minsk este egala cu zero atat timp cat rusii nu si-au atins inca obiectivele in estul Ucrainei, asa-zisii rebeli nereusind inca sa securizeze orasul Debalteve.
Intre timp Moscova a mai trimis un convoi de “ajutoare” convoi care, conform presei Vestice nu a acceptat controlul misiunii OSCE la Lugansk din motive vagi dar usor de inteles pentru restul lumii. Astfel in Ucraina nu avem nici un armistitiu, militarii Kievului cazand in continuare victime in fata asaltului armatei ruse deghizata in rebeli.
In conditiile in care luptele nu numai ca au continuat dar chiar s-au intensificat nici nu poate fi vorba de trecerea la faza a doua a intelegerilor de la Minsk (refuz sa mai folosesc termenul de armistitiu) si anume retragerea de ambele parti a armamentului greu – artilerie, lansatoare de rachete tactice, tancuri.
Din cate putem vedea pe teren Putin a fost un pic cam prea optimist in privinta fortei trupelor sale din Ucraina, pentru ca incetarea focului ar fi trebuit sa-i prinda pe rusi stapanii pe orasul Debalteve, un foarte important nod feroviar din sud-estul Ucrainei, care face legatura intre Donetk si Lugansk. Si ar fi avut Putin motive de optimism atat timp cat orasul – impreuna cu trupele ucrainene care il apara – este incercuit de armata rusa (oficial rebelii pro-rusi), doar ca socoteala din cancelaria Kremlinului nu s-a potrivit cu realitatea din teren.
Ca de obicei lipsa de onoare a rusilor isi face din nou prezenta si astazi asa-zisi rebeli declara ca orasul Debalteve nu face parte din discutiile de la Minsk pentru ca in timpul negocierilor acesta era deja incercuit! Pe de alta parte Debalteve ar face parte din teritoriul atribuit rebelilor. “Logica” este intradevar infailibila, dar arata cat baza putem pune pe cuvantul ivanilor, si astfel rebelii au declarat ca operatiunile militare vor inceta, din punctul lor de vedere, odata ce trupele ucrainene se vor preda, pentru acest lucru rusii garantand un culuar de libera trecere.
Doar ca Kievul sustine si are dreptate, ca in timpul discutiilor de la Minsk nu s-a facut referire la asa ceva, astfel ca incetarea focului trebuie sa intre in vigoare pe intregul front nu doar acolo unde le convine rusilor. Doar ca ieri presedintele Ucrainei a anuntat ca trupele sale sunt pe cale sa evacueze orasul si sa-l lase in mana separatistilor.
Intre timp Vladimir Putin a vizitat una dintre putinele tari UE care-l mai primesc astazi si vorbim bineinteles de Ungaria cu al ei Victor Orban (un tip simpatic caruia eu personal ii urez sa ramana premier inca 10 ani). Orban a facut si o viztia-fulger luni in Serbia pentru discutii cu omologul sau sarb, discutii referitoare la situatia pietei gazelor, atat timp cat Rusiei i s-a cam dat cu South Streamul peste bot.
Poate nu cunoasteti dar cei mai suparati pentru dezastrul cu South Stream sunt sarbii, ungurii si austriecii, basca rusii, cele trei tari europene plangandu-se la Bruxelles ca raman fara gaze fara aceasta conducta…strategica. Strategica am spune si noi dar pentru Moscova.
Romania – care facut tot ce-a putut impotriva South Stream – nu plange ci dimpotriva s-ar putea sa rada, in piata existand anumite zvonuri cu niste americani si niste gaze lichefiate, dar docamdata sunt doar zvonuri si nimic mai mult.
Asadar Rusia nu-si respecta cuvantul in Ucraina pe motiv ca n-a iesit asa cum a sperat ea, nimic nou sub soare, Ungaria, Serbia, Bulgaria din ce in ce mai posibil si Grecia (aflam vineri cand le expira ultimatumul financiar) fac front comun cu Rusia in jurul nostru, in timp ce Ucraina, prin presedintele sau – Porosenko – face curte Romaniei.
De la intalnirea dintre presedintii celor doua state si pana la propunerea unei sedinte comune de guvern, se pare ca Ucraina vrea ceva de la noi, nu am deloc idee despre ce este vorba, ce stim pana acum este doar faptul ca Romania este liderul programului de securitate IT, program desfasurat sub egida UE/NATO si la care Bucurestiul a si contribuit cu 500 de mii de euro.
Desi sunt curios nu pot sa fac nici o speculatie fata de interesul Kievului fata de noi, nu stiu – desi as vrea – cu ce poate ajuta Romania Ucraina, o tara care pana in urma cu un an ne-a creat totusi numai probleme, iar faptul ca Porosenko l-a intampinat pe Johannis in limba romana, la intalnirea celor doi, arata inca o data ca vor ceva de la noi…
GeorgeGMT