Romania Military

Arsenalul strategic al Chinei

DF-41b

Desi chinezii nu fac mare caz de arsenalul lor nuclear, acesta exista si se dezvolta, de curand Beijingul a recunoscut ca are in dotare DF-26 IRBM (Intermediate Range Ballistic Missile). Aceasta noua racheta cu raza medie pare a putea sa zboare cam 3500km, baza american din Guam fiind in raza ei de actiune.

Dupa cate se pare DF 26 este o dezvoltare a rachetei DF 21 si ar fi in dotare de cativa ani. Iar daca chinezii se lauda cu orice aratanie nou aparuta, in domeniul arsenalului strategic baietii sunt mult mai modesti, dar in era internetului si telefonului mobil cu camera foto secretele sunt din ce in ce mai greu de pastrat.

In 2012 China  a testat si o noua rachete balistica intercontinentala cu focoase multiple – DF 41 –  singura care poate atinge tot teritoriul SUA, doar ca racheta are se pare destule probleme, pana cum fiind dislocate si gata de lupta  doar in jur de zece unitati, care ar putea sa trasporte intre 3 si 10 focoase nucleare.

In acest moment arsenalul strategic chinezesc este creditat cu aproximativ 400 de focoase nucleare, majoritatea acestora aflate la bordul rachetelor balistice, iar dintre aceste doar cateva pot atinge orice punct geografic de pe teritoriul american. Printre rachetele care pot atinge SUA se numara si DF-5, o racheta cu adevarat batrana si care este probabil cu totul nefolositoare in caz de razboi nuclear, datorita faptului ca aceasta foloseste combustibil lichid, iar pregatirea de lupta intr-un astfel de caz dureaza foarte mult fata de o rachete cu combustibil solid.

Astazi cam doua treimi din arsenalul nuclear al Beijingului se afla la bordul rachetelor balistice DF 21 pentru ca in viitor acestea sa fie inlocuite cu mult mai moderna DF 26C,  cu o raza de 3500 km, insa trebuie precizat faptul ca politica nucleara a Chinei a fost diferita pana astazi cel putin, de cea americana sau sovietica/rusa. La fe ca si celelalte puteri nucleare China a refuzat sa numeasca exact tintele rachetelor sale, ba mai mult decat atat guvernul sustine ca rachetele sale sunt indreptate catre… nimeni.

Insa se cunoaste deja faptul ca de-a lungul timpului imensa majoritate a rachetelor nucleare chinezesti erau indreptate catre vecinii sai: India si Rusia, atat din motive istorice evidente, cat si pe motiv de raza acestora. Pe de alta parte Beijingul n-a avut nimic de impartit cu americanii, pe cand cu rusii erau cat pe ce sa ajunga la un razboi nuclear, relatiile dintre cele doua tari normalizandu-se abia dupa 1990, in timp ce frecusurile cu India sunt si astazi ceva obisnuit.

Special pentru americanii, chinezii au mentinut cateve – cam 20 de rachete – ICBM DF 5 doar ca asa cum spuneam mai sus, acestea erau mai mult simbolice datorita duratei foarte mari de operationalizare a acestora, iar pe de alta parte, in ultimii ani americanii au instalat deja in Alaska cel putin 18 interceptori anti-balistici, oficial impotriva unei lansari a nord-coreenilor, dar in realitate rachetele americane pot dobora orice vine spre teritoriul lor…

Astfel ca DF 5 va fi inlocuita total de noua rachete balistica cu raza lunga DF 41 pe combustibil solid, in acest caz racheta putand fi lansata – teoretic vorbind – in mai putin de 15 minute, nu necesita o mentenenta prea amanuntita si este buna de functionare in jur de 15-20 de ani.

DF 41 este montata pe un camion, similar Topol M-ului rusesc, are o raza -, in functie si da ogivele transportate – de pana la 15000km.

Daca americanii au in fata DF 41, indienii sunt luati la tinta cu DF 21 racheta care poate atinge aproape orice punct de pe teritoriul indian. Cu o raza de peste 1800 km, China are deja peste 100 de astfel de rachete, introduse in serviciu incepand cu 1999 – majoritatea lor nu au capete de lupta nucleare – dar cele care au pot trasporta un focos de 300Kt.

DF 21 este o racheta in doua trepte, de 15 tone si majoritatea lor sunt stationate in Tibet, acolo de unde pot “vedea” intreaga Indie. Despre DF 21 ar mai fi de spus ca este si prima racheta balistica din lume anti-nava, chinezii uitandu-se piezis la portavioanele americane in timp ce mangaie capul rachetei J .

Ar mai fi de amintit si DF 31, o rachete de tip ICBM, cu o raza de 8000km si care ar fi trebuit sa fie folosita atat ca racheta pentru submarine cat si pentru lansatoare mobile sau silozuri, doar ca dupa 20 de ani de “surubarit” racheta se afla in dotare intr-un numar estimat foarte redus – cam 10 unitati –  toate fiind orientate catre zona European a Rusiei, bineinteles…se pare.

Ultima, dar nu cea din urma, arma strategica chinezeasca este JL (Julang) 2 SLBM, o racheta proiectata special pentru submarinele nucleare purtatoare de rachete chinezesti.  Racheta a avut multe probleme in dezvoltare, la fel ca si submarinele lansatoare si ar trebui sa fie folosita de la bordul navelor Type 094, nave care pana acum nu au reusit sa execute nici macar o singura patrula de lupta.

Revenind la racheta, aceasta are o raza de 8000km, o masa de 42 de tone si teoretic fiecare submarin ar trebui sa aiba la bord cate 12 rachete, JL 2 este variant navalizata a DF 31 si deocamdata mai toate testele au fost esecuri, racheta trebuind sa fie operationala inca din 2009, dar deocamdata nu prea este…

 GeorgeGMT

 

 

 

Exit mobile version