Romania Military

Articolul de seara – Iranul o cauta cu lumanarea

Nu stim de ce dar cel mai probabil o s-o gaseasca.

Actiunile Teheranului din ultima vreme par a da dreptate administratiei Trump, atunci cand s-a retras din acordul semnat cu Iranul,  reimpunand sanctiuni economice.

Doua petroliere minate, probabil de iranieni, o drona americana doborata si, cireasa de pe tort, un anunt surprinzator pentru mine facut de Teheran care spune ca pe 27 iunie stocul de uraniu imbogatit va depasi limita impusa (si agreata de Iran) de acordul de la Viena din 2015.

Ce sa intelegem din toate aceste “coincidente”? Ce carte joaca Iranul impotriva Statelor Unite si mai ales de ce-i atata pe americani? Ce spera sa obtina Teheranul?  Ce poate obtine, altceva decat multe bombe dupa ceafa?

Raspunsul la aceste intrebari trebuie sa tina cont si de situatia geopolitica diferita astazi fata de 2015, cand Iranul a obtinut acordul de la Viena. Israelul va fi mereu gata sa intre in joc, americanii sunt acolo si au cu ce, tarile arabe din Golf, strans unite in jurul sauditilor, abia asteapta sa sara asupra Iranului.

Rusia ii poate sprijini pe iranieni insa cu mari limitari si mai mult politic, militar vorbind sunt probleme.

Iranul pe de alta parte, luat singur, are o economie in cadere libera, o inflatie formata din doua cifre de toata frumusetea, o forta militara dotata cu tot felul de clone locale dupa arme rusesti sau chinezesti vechi, ceva rachete balistice, nimic insa care sa poata opune o rezistenta semificativa in fata unei forte de interventie americano-israeliano-arabe. Dar, in acelasi timp, Iranul de astazi este mult mai aproape de Israel (dpdv geografic), fata de 2015. Hezbollah a prins radacini in Siria si si-a consolidat dotarea cu tehnica de lupta ruseasca moderna, influenta Iranului se intinde astazi pe intrega granita de nord-est a Israelului (Siria)

Militar vorbind, Iranul ar fi aplatizat in 1-2 saptamani de bombardamente. Aplatizat nu si invadat pentru ca nu exista nici un motiv de invazie, cu atat mai mult cu cat o actiune terestra aduce cu sine riscuri foarte mari si cheltuieli gigantice. Pe de alta parte nici americanii nu-si mai doresc un al doilea Irak.

Asadar bombardarea drastica a Iranului si lasarea conducerii sale politice sa se spele pe cap cu problemele aferente unei astfel de situatii. Iranul s-ar mai confrunta si cu o blocada navala si aeriana, dezastru si ruina economica.

Pentru care motive?!

Iar astazi aflam din New York Times ca Donald Trump era gata-gata sa-si trimita avioanele asupra Iranului, operatiune anulata in ultimul moment, presedintele american declarand ca este sigur ca doborarea dronei este doar o greseala.

La Moscova Valdimir Putin a avertizat ca atacarea Iranului ar putea avea urmari catastrofale, lucru cu care putem fi de acord, nu ne-a explicat insa nimeni de ce Teheranul continua sa intinda coarda si ne referim aici mai ales la imbogatirea uraniului, un lucru care-i va atrage si oprobiul tarilor europene, pana acum mai relaxate in relatia cu persanii.

GeorgeGMT

Exit mobile version