Daca China ar cere ca bonurile de tezaur americane sa-i fie rascumparate?! S-ar prabusi sistemul financiar american? Nici pomeneala, pentru ca americanii folosesc practic doua monede: dolarul si titlul de valoare emis de Trezorerie pentru a impumuta dolari.
Astfel problema caderii dolarului nu se poate pune, pentru simplul motiv ca nimeni nu se asteapta si nici nu doreste ca guvernul SUA sa-si rascumpere vreodata toata datoria emisa. In practica cumparatorul titlului il foloseste pe acesta pe post de cvasi-moneda, putandu-l schimba efectiv in dolari pe piata secundara, sa-l gajeze sau chiar sa-l foloseasca pentru achitarea unor datori sau cumparaturi.
Practic pe langa masa monetara aflata oficial in circulatie, scriptica si reala, adica bani cash si cei din calculatoare, SUA foloseste o a doua moneda care are in principiu cam aceeasi valoare circulatorie dar ca bonus este si purtatoare de dobanda real pozitiva, in timp ce dolarul ca moneda este purtator de dobanda real negativa (practic un dolar emis sub forma unui bon de tezaur este mai valoros, nominal vorbind, decat un dolar clasic de hartie) si astfel ciclul de imprumuturi guvernamentale nu are motive sa fie oprit, atat timp cat increderea in soliditatea statala si economica a Americii este la cote ridicate. Ca un exemplu, in Rusia se cumpara acum dolari cu ghiotura, increderea rusilor in rubla fiind mult mai redusa decat in dolar, desi Rusia chiar are cu ce sa-si garanteze moneda nationala, datorita vastelor sale rezerve minerale.
Iar daca stam si ne gandim un pic, cursul si valoarea oricarei monede nationale este data de fapt, pe langa factorii obiectivi economici, de increderea populatiei in aceasta – subiectiva, cu alte cuvinte – de perceptia publicului si a investitorilor asupra monedei respective, adica exact ca in cazul titlurilor de valoare.
Este foarte adevarat ca datorita acestei emisii mascate de masa monetara dolarul scade incet in fata altor monede (si odata cu scaderea dolarului cresc preturile la materii prime – inflatie exportata) dar atat timp cat pretul materiilor prime si al majoritati bunurilor tranzactionate se face in dolari, si cum PIB-ul mondial este in crestere, nevoia de dolari/titluri de stat dolarizate creste si ea, astfel ca o parte din inflatia datorata tiparnitei de la Washington se estompeaza in cresterea economica mondiala.
Daca am avea insa scadere economica globala sau macar stagnare, ei bine atunci ar fi alta discutie ceva mai dureroasa. Practic acest model va functiona atat timp cat economia mondiala va fi pe crestere, pietele financiare vor fi libere, iar comertul international nu va fi jenat de taxe vamale sau masuri coergitive administrative, de unde si obsesia Statelor Unite pentru libertate de miscare a capitalurilor si bunurilor.
Si plecand de la acest adevar simplu putem acum sa ne punem intrebari:
1. Este China o piata de desfacere inventata pentru surplusul de dolari? Doar o alta metoda contabiliceasca de a alimenta America cu bunuri in schimbul unor hartii verzi?!
2. Ce s-ar intampla daca SUA ar pierde prim-planul dezvoltarii de noi tehnologii?
Cum ar arata viitorul dolarului daca o alta Moneda i-ar ameninta locul? Desi aici sansele sunt pur teoretice. Euro, cel mai probabil candidat, nu este in realitate un pericol, datorita politicii europene de a mentine Euro ca moneda forte, adica de a avea, la nivelul Eurozonei, surplus comercial. Ori atat timp cat UE are surplus comercial, exporta mai mult decat importa, pe piata internationala nu vor exista niciodata suficienti euro pentru ca moneda europeana sa poata ajunge moneda de rezerva. In ultimii ani insa situatia s-a complicat cand BCE a inceput sa vanda bonuri de tezaur pentru acoperirea problemelor bancilor europene, iar in viitor cantitatea de euro ramasa anual in afara sistemului financiar al UE ar putea sa creasca.
Ritmul este oricum unul foarte redus, atat timp cat SUA are deficite comerciale anuale de peste 200 miliarde de dolari, bani care raman strainilor pentru tranzactii comerciale si in conditile in care 2/3 din masa monetara a SUA este deja in afara.
Despre Yuan nu avem deocamdata ce discuta. O moneda artificiala, controlata de stat si nu de piata, cu o economie macar fragila in spate. Yuanul nu poate reprezenta o amenintare in fata Euro sau dolar pentru foarte multi ani de acum incolo, astfel ca suprematia dolarului, injurata de unii, dar sustinuta de absolut toata suflarea economica planetara, nu are un sfarsit predictibil, cu atat mai mult cu cat legatura intre euro si dolar este extrem de puternica, organica as spune, astfel ca daca dolarul ar fi sub atac, BCE-ul ii va sari in ajutor imediat.
PS: Nu ma provocati sa scriu si despre asa-zisa economie creata in jurul aurului 🙂 😉 Aurul este doar pentru prosti si speculanti nu pentru sustinerea schimburilor economiei planetare.
Globalizarea are la baza dolarul si dolarul este uleiul hidraulic din instalatia schimburilor comerciale planetare, cel putin deocamdata.
GeorgeGMT