„Alpino” – una dintre cele patru FREMM italiene specializata in razboiul anti-submarin
Despre fregate.
Ce veti citi mai jos nu este un articol ci doar o constatare a unei stari de fapt (in cazul altora) cu o intrebare (retorica mai mult) pentru noi…
Italienii, am mai scris, au flota de efectiv o invarti dupa Mandrul Soare, foarte moderna, excelent dotata si cu perspective chiar mai excelente, daca-mi permiteti licenta si ma gandesc aici la F 35B pentru portavioane…
Strict legat de flota, Italia se indreapta catre cele zece fregate FREMM programate sa intre in dotare, pe 24 aprilie a saptea nava – “Federico Martinengo”– fiind predata marinei. Lansata la apa inca din 2017 nava a devenit operationala in primavara acestui an.
Programul italian de constructie a zece fregate FREMM are in vedere ca sase nave sa fie in configuratie multirol si patru dedicate razboiului anti-submarin. Cu deplasament de 6700 to, FREMMul multirol bate spre distrugatoare (aproape de cele 7000 to ale distrugatorului Horizon class) , fiind nave oceanice de cursa lunga.
In marina italiana FREMM-urile sunt destinate sa inlocuiasca fregatele din clasa “Lupo” si “Maestrale”, nave construite de Fincantieri in anii “70. Tot Fincantieri, alaturi de Leonardo, se ocupa si de constructia FREMM, intr-un consortiu in care Fincantierii detine 51% (Orizzonte Sistemi Navali).
Mergem mai departe, pe 3 februarie a fost lansata cea dea opta fregata – “Antonio Marceglia” – din clasa, urmand ca in 2019 nava sa fie predata marinei.
N-are rost sa ghicim pretul unei nave, lucrurile sunt foarte complicate aici datorita arhitecturii diferite in functie de cerinte, dar in linii mari o FREMM nu-i o nava ieftina si nici n-ar avea cum sa fie.
Am mai scris despre FREMM, dar tot uitandu-ma la Ziua Marinei de miercuri ma gandeam cam ce modernizari si ce sisteme de arme vom avea noi pe Type 22 ca sa merite sa le exploatam in continuare, pentru ca, oricum am lua-o si oricum am privi problema, senzatia mea este ca cele doua fregate vor primi – preponderant – un rol anti-submarin.
Poate vor avea sonar tractat, torpile usoare, ramane de vazut daca vor primi rachete AA/anti-racheta (de vazut cum si unde vor fi montate), elicopter ambarcat. Niste vanatoare de submarine supradimensionate, batrane deja, scumpe la intretinere si exploatare, destul de zgomotoase in mars, proiectate sa vaneze submarine nucleare in Atlanticul de Nord, fregate ajunse din greseala (noastra) in Marea Neagra…
Si oricum niste nave pe care chiar englezii le considera a nu fi chiar cele mai reusite din clasa lor, drept dovada Type 23 este deja o cu totul alta mancare de peste.
Mai sunt viabile sau le modernizam doar pentru ca altceva n-avem sa punem in loc?! Ramane sa vedem daca schema de armament gandita (si de senzori) chiar vor merita costurile mari pe care Type 22 le au in exploatare.
Nu ca ne-am permite FREMM, F 100 sau alta nava similara, pur si simplu ma intreb, de aceea sfarsitul discutiei este retoric….
GeorgeGMT