Virginia class
Astazi, luni 13 martie 2023, este asteptat ca la San Diego sa fie anuntat rezultatul celor 18 luni de negocieri intre Australia, Marea Britanie si Statele Unite cu privire la programul de achizitie a submarinelor nucleare de atac pentru Marina Regala Australiana.
Dar presa deja anunta, pe surse, ca solutia aleasa ar fi un fel de struto-camila, in sensul in care ar fi implicate in program atat Londra cat si Washingtonul.
ABC News Australia sustine ca australienii ar avea in vedere o achizitie in doua etape:
- Prima etapa ar fi cumpararea a 2-3 poate chiar cinci submarine americane Virginia-class (in functie de sursa), care sa fie livrate dupa 2030. Nu se cunoaste ce cooperare industriala ar primii Australia de la americani. De notat ca guvernul australian a aprobat deja prelungirea vietii operationale a celor sase submarine din clasa Collins cu 10 ani, programul urmand sa demaraze in 2026;
- A doua etapa este ceva mai nebuloasa si implica ca Australia sa cumpere un numar inca neclar de submarine de atac de la britanici dar nu vorbim despre Astute-class ci despre urmasul acestuia si desi Royal Navy a inceput finantarea pentru programul de cercetare-dezvoltare in cazul succesorului Astute deocamdata vorbim doar de o chestie teoretica, britanicii mai avand inca doua submarine Astute in faze avansate de productie: HMS Agincourt si HMS Agamemnon;
- Intre timp (sau daca vreti prima etapa) ar fi angajamentul US Navy sa mentina submarine nucleare de atac, cel putin o unitate, intr-o baza australiana permanent.
De asemenea se mai discuta si despre faptul ca viitorul nou submarin nuclear australian, cel de dupa Astute, ar fi o nava hibrida, proiectata si construita de britanici dar avand la bord tehnologie americana.
Practic intre 2030 si 2040 australienii ar trebui sa primeasca cateva nave Virginia-class de la americani. Ca vor vor fi 2, 3 sau chiar cinci ramane de vazut, iar din 2040 este de asteptat ca succesorul Astute-class sa poata intra in productia de serie.
Vor astepta australienii pana in 2040?! Au americanii capacitatea industriala sa oferea Austrliei cinci submarine intre 2030 si, sa spunem, 2040? Premierul australian, Anthony Albanese, bietul de el, incearca sa ridice moralul poporului sustinand ca in privinta submarinelor Australia isi va pastra: “our absolute sovereignty 100 per cent.” Si sustine saracul om:“It is very important that Australia as a sovereign nation state [retains control], and that’s something that’s respected by all of our partners as well.”
Doar ca atunci cand cumperi o astfel de super-tehnologie iti mai pierzi un pic din suveranitate, lucru la fel de adevarat si cand achizitionezi F 35A, tancuri, MLI-uri sau sisteme anti-aeriene avansate, pentru ca aceste sisteme de arme sunt atat de sofisticate incat fara tara-producatoare nu le prea poti opera.
Dar vom afla mai multe maine de la San Diego.
GeorgeGMT