Romania Military

Aurul American mai exista?!

Gold-Bars-in-Fort-Knox

Povestea celor peste 8100 de tone de aur din Rezerva Federala Americana este arhicunoscuta de toata lumea. Desi aurul nu mai acopera nici o mondena nationala de peste 40 de ani, rezervele de aur ale fiecarei tari reprezinta inca o garantie a bonitatii acelei economii, chiar daca in esenta rezervele de aur sunt relativ mici fata de PIB-ul national.

Zvonurile precum ca rezervele de aur nu prea mai sunt in realitate asa cum arata in scripte nu sunt deloc noi, ci dimpotriva au ajuns in media de foarte mult timp, desi nimeni nu a reusit deocamdata sa si probeze idea ca stocurile de aur sunt mai mult pe hartie decat in seifurile bancilor centrale.

Scandalul care se prefigureaza acum este insa, sau ar putea sa fie, dea dreptul monstrous, atata timp cat rezerva americana de aur este cea mai mare din lume. Dar firul povestii incepe cu o cerere a  parlamentului german, din urma cu aproximativ un an, facuta catre guvernul federal de a repatria in intregime stocul de aur al  Bundesbank,  stoc pe care germanii il tin, cam jumatate din el, in seifurile Fed-ului american. Germania are, teoretic cel putin, a doua rezerva de aur din lume, cam 3400 de tone.

Zis si facut, astfel guvernul federal a remis o cerere catre Fed pentru repatrierea aurului, insa surpriza! Americanii a anuntat ca acest lucru nu este posibil decat in anul 2020. Ok si-au spus nemtii, daca nu ne putem repatria stocul de aur, macar sa facem o poza cu el, si astfel o delegatie germana s-a dus la New York, acolo unde oficial se afla aurul german si a cerut sa-si vada proprietatea, dar…surpriza din nou! Americanii au refuzat pur si simplu accesul delegatiei germane in zona de depozitare sub diverse pretexte, permitand pana la urma ca germanii sa vada doar cateva lingouri. Ce a urmat nimeni nu stie, insa Germania a facut, pe cai ocolite adevarat, publica povestea aurului sau.

Si aici incep controversele! Zvonurile precum ca SUA nu mai are de mult cele 8133 de tone a explodat in presa si toata lumea si-a adus aminte ca de fapt aurul american nu a mai fost vazut de nimeni de foarte, foarte multi ani, de fapt se pare ca nimeni in viata nu a vazut cele peste 8133.5 tone. Ultima delegatie oficiala a Congresului care a vizitat cateva locuri unde se depozita aurul a avut acces in depozite in anul 1953, cand a fost testat si numarat aproximativ 5% din totalul rezervei de aur. In 1974 o a doua delegatie a Congresului a vizitat Fort Koxul, dar aceasta vizita mai mult a bulversat apele decat sa le linsteasca, pentru ca delegatiei i s-a permis sa viziteze doar o foarte mica parte din cadrul depozitului central de aur al Americii, ba mai mult decat atat, lingourile de aur care au putut fi atinse pareau ceva mai usoare decat s-ar fi asteptat congresmenii americani. Si cu asta basta, de atunci nici un muritor nu a mai avut acces fizic catre depozitele unde americanii sustin ca au 8133,5 tone de aur, basca alte sute de tone de aur ale altor natiuni sau banci private.

Evolutia rezervei de aur a SUA din 1910 pana in prezent. Date oficuiale

Sunt destule voci care sustin ca FED-ul a folosit o mare parte din rezerva de aur pentru imprumuturi, sau chiar ar fi fost vanduta deja, desi dovezi in acest sens nu exista deocamdata, dar in schimb exista dovezi pentru cea ce anumite tari numesc: “mana lunga a FED-ului american”!

Mai exact dea lungul timpului multe natiuni si-au depozitat tezaurele de aur, mai ales in timpul WW2, in SUA, primind in schimb bonuri de tezaur pe baza carora si-ar fi putut, cel putin asa era intelegerea, sa-si recupereze aurul sau valoarea lui in dolari, oricand ar fi dorit.

Astfel multe tari din Asia, Africa sau America de Sud si-au trimis rezervele de aur catre Fed, pentru a fi in siguranta in timpul razboiului mondial sau a altor conflagratii locale. Numai ca atunci cand respectivele tari au venit cu certificatele pentru incasarea contravalorii sau pentru as recupera aurul, Fed-ul a sustinut ca aceste hartii sunt false, ca au greseli de scriere, si una peste alta a refuzat sa le onoreze, ba in unele cazuri a pus FBI-ul pe respectivii pentru fals si uz de fals.

Un caz notoriu si relativ bine documentat este cel al aurului taiwanez, trimis de catre Chiang Kai-Shek in pastrare in SUA. Ei bine cand sotia lui Chiang Kai-Shek a incercat sa recupereze aurul, americanii i-au dat cu flit. Pana acum se estimeza ca din intreaga cantitate de aur primita de americanii spre pastrarea, spre vesnica pastrare – am aduga noi, doar 1-2% a fost recuperate de catre proprietarii de drept, in rest, cam aceeasi situatia cu cea dintre rusi si romani.

Fort Knox

Timp de foarte multi ani americanii nici macar nu au recunoscut existenta acestor tranzactii si implicit existenta respectivelor certificate de depozit, pana cand un avion militar american a fost  gasit prabusit in jungla din Filipine si s-a dovedit a fi plin cu lazi care contineau astfel de certificate in valoare de sute de milioane de dolari. Absolut toate lazile aveau insemnele si sigiile Fed-ului american si astfel intreaga afacere a devenit publica, desi presa americana ca si cea occidentala nu prea s-au dat in branci pentru a face public acest caz.

Bineinteles ca aceste informatii trebuiesc luate cu toate precautiunile, americanii evitand cu incapatanarea sa dea detalii despre operatiunile care implica aur, insa in mod sigur ceva este foarte putred in cadrul FED-ului si in particular in legatura cu rezervele de aur ale Statelor Unite, astfel nu se poate explica de cea atat secretomanie fata de un subiect banal pana la urma. Criterile de securitate invocate de catre sefii Rezervei Federale, precum ca nu se poate face public unde si cat aur este detinut, sunt bineinteles simple abureli.

Este cu totul imposibil ca cineva sa-si inchipuie ca un depozit al Rezervei Federale ar putea fi jefuit, doar si pentru ca greutatea enorma a aurului face ca transportul  si manipularea acestuia sa fie extrem de anevoiasa, daca tinem cont ca un metru cub de aur de puritate 99,99%, aur bancar adica, cantareste nu mai putin de 22 de tone. Doar in filme vezi cum un gugustiuc fuge cu bocceaua plina cu lingouri de aur, in realitatea insa nici macar nu ar putea s-o clinteasca din loc, basca ca in cazul unui furt masiv, de sa zicem cateva zeci de tone de aur, ar fi practic imposibil de vandut intr-un timp relativ scurt, piata aurului fiind eminamente una bancara, adica una strict reglementata si foarte bine supravegheta.

Asadar adevar sau minciuna in spatele portilor de la Fort Knox?! Pana cand un audit credibil si independent nu va avea acces la intrega rezerva de aur declarata de catre Fed, nu vom sti niciodata daca americanii chiar mai detin cele 8133,5 tone de metal galben si sutele sau miile de tone de aur ale altor clienti, sau dimpotriva aurul american a disparut de mult, fiind gajat sau chiar vandut catre banci private sau guverne straine.

Un ultim amendament as mai dori sa adaug, China care este creditata la nivel oficial cu “doar” 1054 de tone, ar avea, conform cu unele zvonuri din piata, cu peste 10000 de tone de aur in visterie. Secretul acestei averi ar avea ca scop incercarea chinezilor de a detrona candva dolarul ca modena internationala de rezerva si impunerea yuanului, pe fondul unei rezerve de aur gigantice.

 

Sursa: NSNBC

 

 Rezervele oficiale de aur ale primelor zece state

1. Statele Unite ale Americii – 8.133,5 tone de aur

*SUA au detinut cel mai mult aur in 1952, cand rezerva era de 20.663 de tone, dar a scazut sub 10.000 de tone incepand cu anul 1968.

2. Germania – 3.395,5 tone de aur

*Germania a vandut o importanta cantitate de aur din rezerva nationala, pentru monede comemorative. Intre anii 2008 si 2009, Bundesbank-ul a vandut aproape 6 tone, iar in ultimul an a mai vandut 4,7 tone de aur.

3. Italia – 2.451,8 tone de aur

*Italia nu a vandut din rezerva de aur in ultimii ani de criza, desi in 2011 a existat o presiune din partea bancilor comerciale care voiau sa cumpere aur pentru a face fata testelor de stres.

4. Franta – 2.435,4 tone de aur

*Potrivit intelegerii bancilor centrale in ceea ce priveste vanzarea de aur (pact incheiat intre Banca Centrala Europeana si alte 14 banci centrale nationale, care limiteaza vanzarea de aur), Franta a vandut 572 de tone de aur, in 2004. In acelasi timp, a transferat 17 tone catre Banca Internationala de Reglementare si a anuntat ca nu mai intentionaza sa vanda din rezervele de aur.

5. China – 1.054,1 tone de aur

*Aurul inca reprezenta un procent foarte scazut in rezervele internationala ale Chinei, in valoare de 3,2 trilioane de dolari, comparativ cu media internationala, care este de 10%. Consolidarea rezervelor de aur va fi cruciala pentru China in viitorul apropiat, avand in vederea internationalizarea monedei chineze, comenteaza Financial Times.

6. Elvetia – 1.040,1 tone de aur

*In 1997, Elvetia a anuntat vanzarea unei parti din rezerva nationala de aur, pentru ca “nu mai era necesara in scopuri monetare”, potrivit Consiliului Mondial al Aurului. 1.300 de tone de aur au fost considerate ca fiind in plus si Elvetia a inceput sa vanda din ele in mai 2000. In prezent, banca centrala de la Zurich nu mai intentioneaza sa vanda din rezerva de aur.

7. Rusia – 936,6 tone de aur

*Rusia a inceput sa achizitioneze masiv aur in 2006, pentru a-si consolida moneda nationala pe pietele internationale. Banca centrala de la Moscova cumpara aur regulat, iar in septembrie a marit cantitatea achizitionata. De mentionat ca Rusia se afla in posesia celor mai mari zacaminte inca neexploatate de aur.

8. Japonia – 765,2 tone de aur

*Rezervele de aur ale Japoniei erau de doar 6 tone, in 1950, iar banca centrala a facut prima achizitie majora in 1959, cand a cumparat 169 de tone de aur. In 2011, Banca Japoniei a vandut aur in valoare de 20 de trilione de yeni, pentru a calma investitorii dupa tsunami-ul si dezastrul nuclear din martie.

9. Olanda – 612,5 tone de aur

*In 1999, Olanda a anuntat ca intentioneaza sa vanda 300 de tone de aur in urmatorii 5 ani, dar a reusit sa vanda doar 235 de tone.

10. India – 557,7 tone de aur

*Este cunoscut faptul ca India face achizitii consistente de aur de la FMI, pe care il considera o investitie sigura, dar autoritatile nu fac comentarii legate de intentiile de achizitie pentru viitor.

 

Cat aur are Romania?

Rezerva de aur a Romaniei, era, la 31 august, de 103,7 tone, valoarea acesteia situandu-se la 4,398 miliarde euro, potrivit datelor BNR. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur), la aceeasi data, au fost de 35,352 miliarde euro.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version