Suhoi-30MK vs. F-35
Australia, o insula Occidentala in mijlocul Asiei, a avut pana acum o politica destul de izolationista fata de vecinii sai si o forta militara net superiaora, care i-a permis sa-si impuna aceasta politica. Un fost diplomat australian, Gregory Clark spunea despre conationalii sai urmatoarele: “They prefer to keep Asia and its peoples at a distance.”
Distanta asigurata, asa cum spuneam, de capacitatea militara serioasa australiana, mai ales la nivelul fortelor aeriene, acolo unde, pana in urma cu cativa ani, chiar nu aveau rival. Astfel Fortele Aeriene Regale Australiene au la dispozitie aparate americane F-18 Hornet/ F/A-18 Super Hornet si F-111 Aardvark, care impreuna cu pregatirea superioara a pilotilor, facea ca diferenta dintre Australia si orice posibil oponent asiatic sa fie foarte descurajanta pentru cel din urma.
Numai ca vremurile s-au schimbat, iar in zona Pacificului de Vest au aparut noi provocari. Avioanele rusesti Su-27 si Su-30 sunt privite de australieni cu foarte multa ingrijorare, pilotii lor declarand: “The acquisition of Russian designed Sukhoi Su-27SK and Su-30MK series fighters by most regional nations now presents an environment where the F/A-18A/B/F is outclassed in all key performance parameters by widely available fighters.” (Air Power Australia).
Indonezia Air Forces
Suhoi-27 SK si Suhoi-30 MK sunt considerate o amenintare foarte credibila, fata de dotarea actuala a fortelor aeriene australiene. Intradevar se fac eforturi foarte serioase ca avioanele mai vechi sa fie inlocuite, cum ar fi F-111, inlocuit de F/A-18 Super Hornet, dar nu numai aparitia acestor avioane rusesti deranjeaza, ci mai ales numarul lor. Astfel Vietnamul si mai ales China, prin copiile sale, fac ca numarul de avioane de calitate foarte inalta sa creasca in zona asiatica, destul de aproape de Australia.
Revista autraliana Defence Today scrie, “From a strategic analysis perspective the acquisition of such advanced weapons by marginally stable nations such as Indonesia or other regional players should be of genuine concern – and this is aside from the staggering numbers being purchased by China. The threat equation (to Australia) is predicated on the presence of both capability and intent but, historically, the capability dimension has always been lacking – whatever regional intent toward Australia there may have been. However, this level of capability is changing with plans to buy advanced aircraft and weapons. The arrival of long range weapons like the Sukhoi and its suite of modern missiles coincide with important and strategic economic developments in Australia’s north, presenting an entirely new strategic context to consider.”
Nu numai tehnologia avansata si capacitatea de a folosi o mare varietate de arme ii deranjeaza pe australieni, ci mai ales raza foarte mare a noilor avioane din familia Suhoi-27. Cu o raza de peste 3000 de kilometri, aparatele rusesti pot crea un dezechilibru major in fata aviatiei australiene, numai si datorita capacitati foarte mari de a stat in aer, lucru care da batai de cap pilotilor din tara cangurilor.
Iar la raza extrem de mare se adauga si capacitatea de a incarca o cantitate enorma de armament, pe cele 12 puncte de acrosaj disponibile, iar australienii considera Suhoiul superior Hornet-ului lor in lupta de tip BVR.
Teama ca astfel de avioane ar putea fi folosite impotriva intereselor economice australiene, o enunta tot revista Defence Today care scrie: “From a weapon’s standpoint, a single supersonic Raduga 3M-82/Kh-41 Sunburn, MBRPA 3M-55/Kh-61 Yakhont or subsonic Novator 3M-54E1 Alfa anti-shipping cruise missile could effectively cripple if not destroy any of these large facilities in a single strike. These missiles were designed to cut small warships in half and inflict critical damage on large warships – and the sad history of industrial accidents and fires in petrochemical plants and offshore rigs suggests that even a single hit would be likely to start uncontrollable fires.”
F-35, speranta Australiei
De asemenea nici aliatii cei mai apropiati ai australienilor nu sunt incantati de cresterea numarului de Suhoi in respectiva zona si asta deoarece o escadrila de astfel de avioane poate lansa o ploaie de rachete anti-nava impotriva portavioanelor americane si ale escortelor acestora, ba mai mult decat atat, pot cu destule sanse sa lupte cu avioanele ambarcate pe portavioane.
Daca pana acum pilotii australienii se considerau ei insisi mult peste “competitia” din regiune, acest avantaj s-ar putea sa se mai diminueze in viitor, atat China cat si Indonezia si-au schimbat radical modul de pregatire al proprilor piloti, iar in cativa ani este posibil ca si aici sa ajunga la paritate.
Astfel ca Australia s-a orientat spre noua tehnologie americana a avioanelor de generatia a V-a, mai exact are in plan inlocuirea aparatelor sale F-18 cu F-35, sperand ca prin aceasta miscare sa-si pastreze suprematia in zona sa de interes, numai ca cel mai prost raport despre F-35 a venit tocmai din Australia.
In respectivul raport se arata ca F-35 nu ar avea nici macar sanses teoretice in fata unui Suhoi-30MK, daca acesta din urma l-ar detecta. Practic cele doua avioane nu se pot compara la nivel de manevrabilitate, raza de actiune sau capacitate de transport armament, singura sansa a F-35 fiind atacul in regim BVR si Domane-ajuta sa nu fie indentificat pe radarul Suhoiului.
Deocamdata australienii si-au mai cumparat cateva F/A-18 Super Hornet, dar banii lor sunt in continuare pe programul JSF, sperand ca acesta sa fie un succes, iar aparatul american sa-i readuca in frunte fortelor aeriene asiatice pe viitor.
Sursa: Xairforces
GeorgeGMT