Aukus este un pact tri-lateral care are in vedere China, desi acest lucru nu este in mod oficial recunsocut.
Lasand insa la o parte implicatiile geopolitice si economice, prima – si cea mai surprinzatoare – miscare facuta de australieni este sa renunte la achizitia submarinelor clasice de la francezii de la Naval Group si sa cumpere submarine de atac cu propulsie nucleara pe filiera americano-britanica, cele doua tari urmand sa sprijine Australia intru achizitia si operarea acestora.
Deocamdata nu cunoastem numarul de nave avut in vedere si nici detalii tehnice, cum ar fi compania americana sau britanica care va primi contractul, despre ce nave discutam etc. De mentionat ca cu cativa ani in urma US Navy isi aratase disponibilitatea sa inchirieze Australiei 1-2 submarine de atac din clasa Los Angeles, dar Canberra a refuzat propunerea, desi distantele enorme din Pacific recomanda submarine nucleare.
Revenind la nave, sansa este ca acestea sa fie Astute-class de la BAE Systems, iar sistemele importante sa fie americane, sau orice combinatie posibila. Ori cat m-as gandi nu-i vad pe americani exportand Virginia-class si in general nu-i vad in postura de a vinde submarine.
Premierul australian a declarat (conform The Guardian): “We intend to build these submarines in Adelaide, Australia, in close cooperation with the United Kingdom and the United States.But let me be clear – Australia is not seeking to establish a nuclear industry or establish a civil nuclear capability, and we will continue to meet all of our nuclear non-proliferation obligations.”
Se asteapta ca negocierile sa dureze 18 luni. Submarinele vor fi construite in Adelaide.
Anuntul vine dupa intrevederea (din vara) dintre Biden, Morrison si Boris Johnson in cadrul G 7si o intalnire separata pe care premierul australian a avut-o cu premierul si presedintele Frantei.
Contractul cu Naval Group presupunea achizitia a 12 submarine Attack-class franceze, suma totala pusa la bataie (in functie de sursa) ar fi ajuns la 90 de miliarde de dolari australieni. Prima nava ar fi urmat sa fie lansata la apa in 2034, dar negocierile au mers foarte greu, au existat intarzieri si multiple neintelegeri, astfel ca lucrurile s-au terminat pentru francezi.
Doua sunt lucrurile care ies in evidenta:
- Partea britanica pare a fi mai vocala si pe cale de consecinta putem specula ca BAE Systems si Astute-class ar fi alegerea , cu americanii in plan secund ca furnizori de sisteme si sub-sisteme (stim deja ca asa era intelegerea si in cazul submarinelor franceze Attack);
- Australia stie sa opereze submarine clasice (Collins-class) dar nu stie si nici nu are vreo urma de infrastructura pentru operarea unora nucleare. O ia practic de la zero si ramane de vazut cate submarine isi va permite sa cumpere si sa opereze de 90 de miliarde de dolari australieni, asta daca pastreaza bugetul. In teorie un Astute class costa (doar contsructia sa) 1,7 miliarde de lire, asadar cam 3,2 miliarde de dolari australieni.
Astfel Australia va deveni cea de-a sapte tara din lume care opereaza submarine cu propulsie nucleara si prima tara care va dispune de o flota de submarine de atac nucleare (SSN) fara sa fie si putere nucleara.
PS In articolele pe care le-am scris despre viitoarele submarine australiene ma tot intrebam de ce nu merg pe nave cu propulsie nucleara? Ma intrebam si nu gaseam un raspuns rezonabil. Sigur ca discutam despre o noua infrastructura, opearea unei nave destul de diferita, lipsa industriei de profil in Australia etc, dar pana la urma – se vede treaba – chiar si australienii si-au pus aceasta intrebare, ba au gasit chiar un raspuns foarte elocvent: vor cumpara submarine nucleare.
PS Unele surse discuta despre opt submarine nucleare – SSN, altele indica un numar posibil chiar mai mare de nave. Nu exista informatii clare despre ce model de nava vor alege, Astute sau Virginia-class, dar eu imi pastrez jetoanele pe Astute.
GeorgeGMT