MEKO A 210 cu cele 16 rachete anti nava
In ce privinta? Pai in privinta structurii flotei lor militare de suprafata.
In acest moment flota australiana este impartita in doua mari categorii: “Tier 1” si “Tier 2”, sau mai pe romaneste nave mari de lupta de linia I si nave mai mici de lupta de linia a II-a. Din categoria Tier 1 sau de Nivel 1, fac parte distrugatoarele din clasa “Hobart” – trei nave in dotare, in timp ce fregatele din clasa “Anzac” sunt adunate in Tier 2 sau Nivel 2, considerate nave mai mici, mai putin puternice etc.
Ei bine, noua “fregata” Type 26 in varianta australiana va avea un deplasament de 10 mii de tone si nu va mai fi considerata o nava de Nivel 2 si atunci ce vor pune de facto in locul Anzac pe Tier 2?! Ca sa ne facem o idee despre capabilitatiile Hunter-class (Type 26 modificata) BAE Systemes a inaintat deja o propunere guvernului australian ca trei nave din clasa Hunter sa fie construite ca distrugatoare anti-aeriene, fiecare urmand sa fie dotata cu 100-150 de tuburi de lansare verticale. Cam acolo se duce programul Hunter cu cele 10 mii de tone ale sale.
Si probabil ca n-ar iesi fum fara foc, propunerea celor de la BAE Systems vine in paralel cu oferta celor de la Navantia, inaintata deja guvernului, privind constructia a trei distrugatoare Hobart-class pentru o suma care se invarte in jurul a trei miliarde de euro. Astfel incat putem presupune ca marina regala australiana are in vedere pe termen mai lung inlocuirea actualelor Hobart-class.
Referitor la navele din “Tier 2”, discutia este una serioasa si arata ca de fapt Australia isi doreste o crestere impresionanta a capacitatii sale de lupta pe mare, pentru ca “Tier 2”, desi nu a fost inca lansat ca program oficial de dotare, nu se cunosc nici bugetul alocat si nici cerintele specifice ale Marinei, face ca marile companii constructoare de nave de lupta sa tatoneze terenul intr-un mod foarte profesionist. Poate ca stiu ele ceva ce noua inca ne scapa
Cu atat mai mult, nu stim nimic despre numarul de nave avute in vedre, in schimb vedem competitorii si zvonurile din presa australiana.
Astfel pentru navele de Nivel 2, companiile care sunt deja prezente au oferit nave cu deplasamente in jurul 3000 de tone, adica corvete, extrem de bine inarmate. Babcock Australasia, BAE Systems, Navantia Australia si Luerssen Australia. De remarcat ca marina australiana nu are in prezent corvete in dotare dar nici clasa de nave avuta in vedere nu este deocamdata batuta in cuie, presa locala continua sa discute si despre fregate americane Constellation class, ca fiind o optiune de luat in considerare, iar ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) au o oferta foarte puternica – MEKO A 210. 7000 de tone, 16 rachete NSM gata de lansare, tun de 127mm, totul la aproximativ 5000 de tone deplasament. Sunt incluse, la cerere, si 32 de tuburi de lansare verticale.
Pe zona corvetelor avem:
- Babcock cu Arrowhead 140 (Type 31);
- BAE Systems – constructorul navelor Type 26 (Hunter-class pentru Australia) – ofera si ea o nava ceva mai mica, un concept numit Adaptable Strike Frigate;
- Navantia ofera Alfa 3000 o nava care arata a corveta macar prin prisma deplasamentului, undeva in jurul a 3000 de tone;
- Luerssen Australia ofera o alta nava care poate fi asimilata corvetelor CV 90, in aria a 2300 de tone.
Mai sunt de luat in considerare si sud-coreenii.
Una peste alta, Australia investeste masiv in fortele sale navale si pana la urma are dreptate, o natiune insulara, unde cel mai apropiat aliat este la un ocean distanta, asta daca nu luam in considerare Japonia.
Fortele navale sunt prima si cea mai importanta linie defensiva, urmata de fortele aeriene si doar in ultima instanta de cele terestre, astfel incat si investiile par sa urmeze o logica similara: Forte navale, forte aeriene si doar spre sfarsit, fortele terestre.
In viitorul mai indepartat, structura fortelor navale va fi una demna de luat foarte mult in considerare: 2 poate trei distrugatoare antiaeriene cu 100-150 de tuburi de lansare verticale – Ticonderoga-class are 122, in timp ce Arleigh Burke class se apropie de 90, noua fregate de 10 mii de tone si un numar inca necunoscut de corvete sau poate tot fregate dar in jurul a 7-8 mii de tone.
La toate acestea se adauga submarinele nucleare de atac care vor veni in numar de opt unitati si de aici incolo sa mai pofteasca cineva sa-i zgandare pe australieni.
Daca cumulam forta navala programata australiana cu ce au prin porturi japonezii, lucrurile devin cu totul neplacute pentru chinezii de pe apa si fara interventia directa a US Navy. Daca-i mai adaugam si pe sud-coreeni si pe restul vecinilor chinezilor de la Marea Chinei de Sud, lucrurile stau chiar mult mai rau, astfel incat spaimele care-i cuprind pe destui analisti militari in fata puterii marinei chineze se dovedesc cu totul nefondate si similar, daca vreti, cu spaima de forta militara rusa, care vedem in Ucraina cat de forta este…
GeorgeGMT