O fi de bine, o fi de rau, ei stiu si doar viitorul ne va spune, cert este ca prioritatile in dotarea fortelor terestre australiene s-a schimbat, nu foarte mult, dar s-a schimbat.
Astfel, la capitolul artilerie se face loc achizitiei prioritare de rachete sol-sol HIMARS (ATACAMS si in viitor PrSM), in timp ce obuzierele autopropulsate K 9 vor ramane in numar de doar 30, o viitoare achizitie (aflata in plan) a fost anulata, astfel incat artileria clasica va detine 30 de K 9 si 48 de obuziere tractate M 777. Se pare ca artileria reactiva cu raza foarte lunga este preferata in locul obuzierelor.
Si daca la artilerie va pare ca reducerea este drastica, ei bine, lucrurile arata si mai rau la capitolul “mecanizate”, acolo unde guvernul s-a hotarat sa cumpere doar 129 de Masini de Lupta pentru Infanterie, dintr-un total de 450 initial. Asta dupa ce anul trecut numarul de MLI-uri fusese deja redus la 300 de unitati. Poate ca intr-un final nu mai cumpara deloc…
Si este interesant, pentru ca de fapt pana acum australienii nu au avut MLIuri ci transportoare de trupe pe senile din familia M 113, astfel incat nu putem discuta practic despre o inlocuire ci mai mult despre o noutate in dotare. In acest moment Rheinmetall cu “Lynx” si coreenii de la Hanwha Defense cu AS21 Redback sunt in competitie.
Deocamdata achizitia Boxer nu a fost afectata, ca numar sau calendar, si va ramane probabil batuta in cuie cu 211 de unitati de livrat armatei australiene.
Dar aceste schimbari arata ca pe viitor australienii nu se asteapta sa lupte pe teritoriul lor ci, dimpotriva, se pregatesc pentru eventuale misiuni expeditionare, pe meleagurile altora, si atunci are sens sa ai in dotare mai multe obuziere ultra-usoare M 777 decat K9 si nici MLI-urile nu mai par chiar atat de utile.
Daca discutam despre o adevarata schimbare de doctrina sau daca guvernul de la Canberra face doar unele retusuri (poate chiar economii) ramane sa vedem, la fel si daca vor mai fi si alte schimbari in programele de dotare.
Deocamdata se stie sigur ca Australia va primi rachete de croaziera Tomahawk si se mai stie ca fortele armate australiene isi vor dezvolta bazele militare in nordul tarii, mai apropae de “frontul” din Pacificul de Vest, lucru care numai defensiv nu pare. De asemenea se discuta despre nave de debarcare de mare capacitate si chiar despre posibila achizitie de bombardiere strategice americane B-21 Raider…
Daca stam si le adunam pe toate: baze militare in nord, nave de debarcare, rachete de croaziera cu raza foarte lunga, mai multe F 35A, submarine nucleare, obuziere autopropulsate mai putine, MLI-uri pe sfert s-ar putea sa ajungem la concluzia ca Beijingul simte latul americanilor strangandu-se in jurul gatului sau.
O mai avea si Xi&Co dreptatea lor cand arata cu degetul la extinderea americanilor in Pacific, asta in conditiile in care marina militara chineza este inca departe de a fi una de tip oceanic (Blue Water) ci este una mai mult costiera (Brown Water).
In acelasi timp, australienii par sa-si aduca aminte de pataniile din cel de-al doilea razboi mondial, cand americanii au fost langa ei, europenii mult prea departe.
GeorgeGMT