Romania Military

Avem guvern tehnocrat. Ce facem cu el?

Ciolos

Guvernul Ciolos a depus juramantul, dupa cateva peripetii la Sanatate si Justitie, asa ca toata lumea asteapta sa vada in ce directie o va porni si cat este de hotarat sa schimbe ceva.

Discutiile purtate cu partidele, imediat dupa nominalizare, au aratat ca acestea sunt dispuse sa-i dea OK-ul, cu diverse conditii, demne de atentie fiind cele puse de PSD: sa nu dezechilibreze functionarea administratiei publice (nu va atingeti de oamenii pusi de noi acolo) si sa continue politicile sociale ale PSD (adica pomeni cu sacul).

Guvernul, cum era normal, si-a intocmit un program de guvernare, contand initial din vreo 10 masuri, din care lipseau tocmai revendicarile strazii privind reforma electorala. In intalnirea cu unul din partidele parlamentare, Ciolos a spus ca nu e treaba lui sa rezolve toate reformele din stat si ca Iohannis i-ar fi cerut sa lase reforma electorala pentru 2020.

Cum nemultumirile au aparut prompt in societatea civila, manifestate in special pe site-urile de socializare, guvernul a modificat programul initial completandu-l cu un plan de masuri privind, printre altele, reforma electorala, solicitata de strada. A doua varianta o gasiti aici:

http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2015-11-16-20595735-0-programul-guvernare-guvernului-ciolos.pdf

 

Recunosc ca noua varianta a programului include idei interesante, cum ar fi crearea unui fond national de investitii (am tot vorbit pe aici), a unei banci nationale de dezvoltare si adoptarea unui plan national de investitii pe 10 ani, reorientarea bugetului de stat spre investitii publice.

Mai vorbeste despre revizuirea sistemului de imunitati, inasprirea legislatiei privind incompatibilitatile si conflictul de interese.

In planul reformei electorale, vorbeste despre alegerea primarilor si presedintilor de CJ din 2 tururi, eliminarea pragului electoral la locale, cresterea numarului de sectii de vot in diaspora dar si propunerea de comasare a tuturor alegerilor si trecerea la mandate de 5 ani pentru toti alesii, reducerea numarului de semnaturi pentru initiative legislative, informatizarea procesului electoral.

In plan administrativ, vorbeste de reducerea aparatului birocratic, profesionalizare, teste de integritate, scoala nationala de administratie, salarizare in functie performante, simplificarea legislatiei si procedurilor etc.

Mai sunt si alte lucruri interesante privind reformele in educatie, sanatate, energie etc.

 

Modificarea programului a produs mare suparare printre primarii PSD si PNL, care au dat fuga la Bucuresti si au obtinut renuntarea la 2 tururi pentru primari si presedinti de CJ, dar si printre sindicalistii din invatamant care au obtinut scoaterea din program a termenului “criterii de evaluare a performantei”. S-a mai renuntat si la ideea comasarii alegerilor si extinderea tuturor mandatelor la 5 ani. In schimb s-a imbunatatit capitolul privind transporturile.

 

Repetatele maraieli ale partidelor precum si contactul cu nazbatiile trecute in proiectul de buget pe 2016 par sa-i fi aprins un prim beculet de alarma lui Ciolos care, intr-un interviu la Radio Romania, a avertizat voalat ca guvernul isi poate impune proiectele de reforma si de o maniera mai directa, daca va intampina impotrivire din partea clasei politice.

Cred ca s-a prins ca propunerea unui guvern de tehnocrati a fost o solutie prin care partidele au incercat sa potoleasca furia societatii si sa castige timp pentru a vedea cum se aseaza gastile in parlament, cine pe cine mai racoleaza, daca va mai fi nevoie de UNPR si alte lucruri legate de reinnoirea clasei politice. 😉

 

Nu stiu nimic despre ministrii lui Ciolos dar, daca am tipat ca vrem oameni noi, ar fi culmea sa tipam acum ca “cine dracu’ sunt si astia?”.

La cum il vad pe Ciolos si, mai ales, modul cum s-a achitat de sarcinile de Comisar pentru Agricultura, departament greu, cu un buget mai mare decat tot bugetul Romaniei, imi vine extrem de greu sa cred ca a lasat balta proiectele sale si salariul urias de la Bruxelles si a venit sa se compromita in Romania doar pentru a da partidelor timp pentru reformare.

Cred ca vrea sa faca treaba, si-a propus multe lucruri si, daca macar jumatate ar fi realizate, ar fi un salt important inainte pentru Romania.

 

Ciolos trebuie, insa, sa inteleaga ca orice succes al guvernului sau va fi un cui in cosciugul sistemelor mafiote din partidele actuale si ca nici PSD si nici PNL nu au vreun interes ca guvernul sau sa fie unul de succes.

 Mai mult, Ciolos nu trebuie sa-si faca iluzii privind mandatul de un an pentru ca nu-l va avea.

Il vor lasa sa guverneze pana prin primavara, pentru a trece iarna si furia populatiei si pentru a-si aranja ele ploile, apoi partidele ii vor tranti o motiune de cenzura, undeva inainte de alegerile locale si vor prelua guvernarea, probabil intr-o formula PNL+UDMR+Minoritati+Independenti+ceva UNPR-isti. Fiind in ultimele 6 luni de mandat nu se vor mai organiza anticipate.

Doar nu-si imagineaza Ciolos ca vor lasa alegerile pe mana lui, cu riscul sa le organizeze corect.

 

Orice plan isi va face, Ciolos trebuie sa-si programeze actiunile pentru un interval de maximum sase luni, pana undeva prin mai 2015.

Va trebui ca masurile grele, la care se opun partidele, sa le ia chiar acum, in primele doua luni de mandat, cat inca strada e „in priza” iar partidele par sa nu-si fi revenit din soc.

Asa cum a sugerat in interviul de la Radio Romania, solutia cea mai buna este asumarea raspunderii guvernului pe pachete de legi, aferente fiecarui domeniu (reforma electorala, a invatamantului, a sanatatii, a administratiei etc).

Nu trebuie sa depuna in Parlament proiecte de legi pe domeniile susmentionate pentru ca vor fi macelarite si golite de continut prin amendamentele partidelor.

 

In mod special, guvernul va trebui sa comunice public foarte bine pentru ca strada sa stie permanent ce proiecte se pregatesc, ce probleme au aparut, cand urmeaza asumarea raspunderii etc.

In modul asta vom putea si noi sa dam o mana de ajutor, organizand plimbari de 50-60.000 oameni pe la poarta Parlamentului ……….. ca sa nu le vina vreo idee.

 

La fel, Ciolos nu trebuie sa se increada in zambetele si cantecele de sirena ale PNL, privind o eventuala cooptare in partid si candidatura din partea lor, pentru ca nu au niciun interes sa-si strice retelele de interese din partid.

Asa cum a si precizat in presa, Ciolos trebuie sa-si vada de treaba lui si atat.

 

Daca lasa masurile grele pentru mai tarziu sau isi imagineaza ca va avea un mandat de 1 an, Ciolos va lua o mare teapa si noi odata cu el.

 

Cristian Ganciu

Exit mobile version