Romania Military

Azerbaijan si Rusia isi intaresc legaturile

po1

UAZ -469 si doua camioane KAMAZ la parada anuala din Baku

Ajerbaijan si Rusia au semnat un protocol in data de 4 iulie pentru constuirea unui pod la granita comuna, peste raul Samur. In ultimele saptamani, delegatii rusesti din diferite domenii au vizitat Baku pentru a purta discutii legate de energie, securitate si cooperare economica cu Rusia. Fortele caucaziene au inceput sa ,,curga” in favoarea Rusiei si impotriva Occidentului. Cel mai important stat ramane Azerbaijanul.

Exista in acest moment proiecte de dezvoltare si cooperare economico-energetica, dupa ce Rosfnet (companie ruseasca gigant in domeniul petrolier) a ajuns la o intelegere cu SOCAR in vederea dezvoltarii tehnologiilor de exploatare a petrolului si construirea unei conducte ce va lega Baku (Ajerbaijan) de orasul Novorossiysk (Rusia, Marea Neagra). Personal consider acest proiect o afacere de 90% in favoarea azerilor.

Luna trecuta Azerbaijanul a reusit sa incheie un contract cu Rusia in valoare de 1 miliard $, pentru domeniul apararii, iar presedintele Putin a anuntat o vizita la Baku in luna august.

Azerbaijanul este considerat un ,,jucator” independent in ragiunea caucaziana, chiar daca este situat langa Rusia. Economia acestui stat se bazeaza pe exploatarea resurselor de petrol/gaz natural. Pe lista clientilor se afla Rusia, Iran si Turcia.



Azeri au dus o politica de securitate in favoarea suveranitatii nationale, cooperand cu Georgia, Israel si Turcia, evitand astfel afiliera la organizatiile NATO sau CSTO. Chiar daca Azerbaijanul ramane singurul stapan pe deciziile sale, situatia se complica dupa ce Rusia a inceput sa-si extinda influenta in alte zone din Caucaz. De exemplu in Georgia, premierul Ivanishvili (un influent magnat) a facut lobby pentru expansiunea rusilor in regiune si se asteapta ca legaturile ruso-georgiene sa creasca la un nou nivel, dupa ce presedintele Saakashvili si alti membrii cheie din conducerea tarii (pro-occidentali) vor fi inlocuiti din functii.

Forta militara a Rusiei din Armenia continua sa creasca, situatia dintre armeni si azeri ramand foarte tensionata in urma conflictelor pentru regiune Nagorno-Karabakh. Ura dintre cele doua natiuni a fost atat de puternica incat razboiul a inceput in 1988 (perioada in care URSS-ul nu se destramase) si a continuat pana in 1994, Armenia obtinand victoria. Chiar daca in prezent azerii sunt mai puternici, nu isi pot permite sa conteste foarte tare teritoriul pierdut deoarece Rusia a devenit protectorul Armeniei, garantand securitatea cu 5.000 de trupe.

Ca raspuns la aceasta cooperare ruso-armeana, regimul din Baku a pornit o serie de intelegeri militare cu Turcia si Israel.

 

UAV Orbiter produs sub licenta de azeri pe sasiu UAZ-452 (Israel)

 

UAV Searcher II produs pe plan local sub licenta pe sasiu Sadko (Israel)

 

Masina de asalt-amfibie Cobra-Otokar la parada in Baku (Turcia)

 

T-72 azer modernizat de Elbit (Israel)

 

Trupe de elita dotate cu Tavor TAR-21 (5,56-45mm) – Israel

 

Otokar Defender al armatei azere, licenta Land Rover (Turcia)

 

Unimog azer (4×4) camion usor – Turcia

 

Gurza (4×4) vehicul de patrula (proiect local) cu racheta anti-tanc Spike (Israel)

 

Versiuni locale de MLRS, in poza de la stanga: Extra (raza 20-150km), Lynx/Lar-160 (raza maxima 45km), Lar-Grad (raza 20km) toate pe sasiu Kamaz – Israel

 

Rusia nu a ramas indifenta la aceste intelegeri, trimitand in Armenia mai mult echipament militar si versiuni noi sau imbunatatite de hardware. Intelegerea de securitate ruso-armena a fost si ea extinsa pana in 2044. Aceste noi miscari facute de Rusia pe ,,tabla de sah caucaziana” au determinat regimul din Baku sa isi schimbe calculele strategice si sa negocieze cu Moscova. Azerii au inteles ca o provocare foarte mare la adresa Rusiei ar putea sa-i puna intr-o pozitie compromitatoare.

Noua strategie ramane tot cea de diversificare, dar fara sa provoace Rusia foarte tare. Azerii continua sa tina legatura cu Occidentul prin intermediul Turciei, dar se angajeaza si in proiecte cu Moscova.

 


Citeste si:

Sistemele AA din Armenia

„Jefuitorul” si „Ursul”

 

 NeroFlash

Exit mobile version