Romania Military

Balanta submarinelor in Pacific

nssnva

Daca odata cu incheierea Razboiului Rece americanii au ramas stapani peste Pacific, macar din punctul de vedere al flotei de submarine, astazi lucrurile incep, incet sa se miste spre un anumit echilibru.

Astfel la inceputul anilor “90 US Navy si aliatii sai din Pacificul de Vest: Japonia, Australia, Coreea sau Singapore, aveau un avantaj net in fata Rusiei sau Chinei. Flota Rusa din Extremul Orient se degrada rapid, sub povara scaderii bugetului pentru aparare cu peste 80%, in timp ce submarinele chineze erau pur si simplu prea primitive si prea inapoiate tehnologic pentru a pune, intr-un fel sau altul, presiune pe americani & co. In privinta Coreeii de Nord, care desi are o flota numeroasa de submarine, in general costiere, nici nu mai merita discutat; vechi, prost intretinute si cu echipaje foarte putin pregatite.

China de exemplu nu a reusit nici astazi sa detina un submarin nuclear purtator de rachete care sa poata fi trimis in patrulare de lunga durata.

Numai ca ce coboara s-ar putea intr-un tarziu sa si urce, astfel ca zilele in care americanii si ai lor haladuiau relaxati prin intreg Pacificul, danadu-si binete unii altora, se apropie de sfarsit. Rusia a reinceput sa construiasca submarine strategice noi, si de asemenea se afla intr-un amplu proces de modernizare a actualei flote de submarine de atac. China la randul ei face eforturi colosale pentru as imbunatati tehnologia constructiei de submarine, concomitant cu trecerea la o pregatire de calitate a echipajelor proprii. Astfel ca sunt deja semene ale permanentizarii sub-urilor chinezesti de atac in zona Oceanului Indian, spre ingrijorarea tot mai profunda a Indiei.

In acest moment balanta flotei de submarine in Pacific arata cam asa, pe hartie cel putin:

-SUA si aliatii sai – 89 de bucati, din care 39 Made in SUA, 50 apartinand aliatilor

-China si aliatii sai – 94, din care submarine chinezesti 55

Coreea de Nord ar mai putea “participa” la aceasta balanta de forte cu inca 70 de mini-submarine, da asa cum spuneam, datorita tehnologiilor foarte vechi, mentenentei slabe si proastei pregatiri a echipajelor, aceste nave nu sunt tocmai gata de lupta la un nivel prea ridicat.

In ultimii ani insa trendul pare sa fie in favoare Chinei si Rusiei. Numai in cazul Chinei, flota de submarine va creste cu 80% in urmatorii ani, in timp ce Rusia a ales varianta cu un numar mai mic de nave, dar calitativ superioare. Astfel pana in anul 2020 Flota Rusa de submarine se asteapta sa dispuna de aproximativ 50 de nave, din care 30 cu propulsie nucleara. Si daca ne gandim ca in urma cu doar 30 de ani rusii dispuneau de numai putin de 180 de submarine  nucleare, la care se adaugau si cele clasice!

In acest moment tendinta, atat pentru SUA cat si pentru Rusia, este ca majoritatea submarinelor sa fie dislocate catre zona Asia-Pacific, iar in acelasi timp vecinii Chinei “stimulati” de agresivitatea crescanda a Beijingului, isi modernizeaza actualele nave si sunt pregatiti pentru achizitii suplimentare.

Bineinteles ca in acea zona toata lumea isi face acum planurile in functie de China, dar deocamdata decalajul tehnologic intre submarinele chineze si cele occidentale sau rusesti, este inca marcant, numai ca ajutata de puternica sa crestere economica, conducerea chineza spera sa poata absorbi acest decalaj in urmatorii 20 de ani.

 

Sursa: strategypage 

GeorgeGMT

Exit mobile version