Israelul si India au ajuns la un acord in privinta unui aranjament prin care cele doua tari sa-si uneasca fortele pentru dezvoltarea unei variante noi a rachetelor AA Barak 8 israeliene. Dezvoltarea noilor rachete a fost facuta pana acum de catre israelieni in proportie de 70%, in tinp ce India va fi principalul client al acestora, platind 1,1 miliarde pentru ele.
Noua versiune a rachetelor Barak 8 are in vedere instalarea lor pe navele de lupta indiene si israeliene. Costurile de dezvoltare, ridicate la 350 milioane de dolari, au fost suportate in parti egale de ambele tari.
Numai ca problemele dintotdeauna a ale industrie indiene pun piedici si acestui contract. Astfel lipsa personalului calificat si slaba capacitatea industriala a companiilor indiene fac foarte problematica fabricatia sistemelor Barak 8 in India, asa cum se avea in vedere, in timp ce marina israeliana a inceput deja sa instaleze sistemul Barak 8 navalizat pe noile sale mini-fregate de 1075 tone – Saar 5.
Mai mult decat atat operationalizarea sistemului Barak in marina israeliana va fi mai rapida cu an decat era planificat si astfel in 2014 noile sisteme vor fi gata de lupta. Graba evreilor ar putea avea legatura cu faptul ca Siria detine rachete anti-nava moderne, model Yakhont, rachete care vor putea fi combatute cu noul sistem instalat, desi Barak 8 este in esenta un sistem AA similar Patriotului american, dar care, in noua varianta navalizata este foarte performant si impotriva rachetelor anti-nava supersonice care ataca la rasul apei. Mai clar Barak 8 versiunea nou, este un sistem multirol, avand capacitati de angajare atat impotriva tintelor balistice sau de croaziera, cat si impotriva rachetelor anti-nava sau a avioanelor.
Actuala generatie de rachete Barak 8 are un cost per racheta de 1,6 milioane de dolari, sunt cate opt intr-un container si pot dobora tinte aeriene pana la 500 de metri de nava protejata. Raza rachetei este de 70km si desi sistemul este in primul rand unul anti-racheta, s-a dovedit eficient si impotriva avioanelor. Pana acum India a achizitionat sisteme Barak 8 cu baza la sol, platind pana astazi 300 de milioane de dolari.
Deocamdata, cu exceptia Indiei, Venezuela, Singapore, Chile si Azerbaijean au fost cumparatorii sistemului Barak 8. India spera ca va fi capabila sa integreze fabricatia Barak 8 navalizat in industria proprie, insa complexitatea acestui sistem este mult mai ridicata decat licentele obtinute pana acum din Rusia, licente care ridica si ele probleme industrie indiene.
Si ca tot ma intreba cineva pe blog ce ar putea Romania sa puna la bataie in cadrul unor programe de cooperare cu alte tari pentru dezvoltarea in comun de sisteme de armament, ei bine daca cei 350 de milioane de dolari necesari R&D pentru Barak 8 versiunea navalizata ar fi fost impartiti in trei, Romania ar fi contribuit cu doar 117 milioane de dolari si am fi avut si noi ce instala pe fregate, am fi avut si noi centre de dezvoltare, iar Electromecanica Ploiesti ar fi putut sa construiasca partial macar sisteme Barak 8, atat pentru flota cat si pentru apararea cu baza la sol.
Daca cineva crede ca nu ne permiteam 117 milioane de dolari, iar mai apoi cateva sute de milioane pentru achizitie in cativa ani, inseamna ca, intr-un fel sau altul, chiar suntem total inepti! Am fi avut si noi ceva industrie, posibilitatea sa ne dezvoltam singuri si relativ independenti, am fi avut un sistem AA si o strategie de aparare antiaeriana fara sa mai depindem de altcineva, am fi putut integra o mare parte din sub-sisteme in industria nationala, am fi avut slujbe si poate chiar export. Totul pentru o suma care nu cred ca ar fi depasit 6-700 de milioane de dolari platibila in cativa ani de zile.
Dar cum o parte importanta din manopera se desfasura in tara, o parte din bani s-ar fi intors in economie sub forma de taxe si impozite, consum, locuri de munca…