24 de bucati, impreuna cu rachetele anti-tanc turcesti UMTAS (8km raza maxima, lansata de la 5 km altitudine). Polonia a achizitionat si micro-munitiile de precizie MAM-C (8km raza) si MAM-L (8-14 km raza de actiune) pe care de asemenea drona turceasca le poate folosi. Sunt in esenta munitii anti-tanc ghidate laser care “vin” spre tinta prin planare libera. Avantajul este dat de sistemul de ghidare – laser – care ofera posibilitate lovirii si a tintelor in miscare, atat timp cat laserul “tine” tinta.
Conform contractului, toate cele 24 de drone ar trebui sa ajunga in Polonia in 2022.
Ok, Polonia a cumparat drone de atac cu o autonomie de 24h in zbor, raza maxima de actiune de 150km. Nu este, evident, o afacere rea ce nu inteleg eu este entuziasmul fata de aceasta achizitie, in contextul recentului conflict dintre azeri si armeni…
Ca s-o luam cu inceputul, Turcia a folosit astfel de drone in Siria (cu mare succes) iar azerii i-au facut de ras pe armeni in recentul conflict dintre cele doua tari folosind si acest tip de drona, pe langa Harop- de exemplu.
Oamenii s-au entuziasmat, uite domne ce drona desteapta, ce bine ne-ar prinde si noua etc, dar se uita contextul in care Bayraktar TB2 a ajuns vedeta: a luptat cu niste desculti, cu pseudo-armate, cu multimi de oameni, nu cu militari antrenati, cu inamici fara sisteme de aparare anti-aeriana macar decente, sau macar pe care sa le stie sa le si foloseasca, cu inamici care nu au beneficiat de radare moderne, de sisteme de aparare anti-aeriana integrate, care nu aveau nici macar niste Stinger ori Igla S de pus pe umar, iar in cazul Armeniei, ei bine, bietii oameni au fost atat de slab pregatiti si dotati incat chiar n-are rost sa-i dam exemplu, macar din respect pentru morti despre care – se spune in popor – numai de bine.
In Siria la fel, turcii nu au avut in fata lor o armata siriana ci niste trupe antrenante in lupta de gherila si care in mod evident nu erau pregatite pentru a lupta impotriva unei drone care lansa racheta de la cativa kilometri. Chiar intreb, ce ar fi putut sirienii sau armenii sa faca in cazul dronelor?! Aproape nimic…
Nu contest realizarea de exceptia a turcilor, nu-i de nasul oricui sa proiecteze si sa realizeze ceva similar dar de aici si pana la entuziasm este drum lung.
In cazul Poloniei, achizitia ar putea sa fie bine-venita sau nu, pentru ca Polonia nu are cum sa aiba bafta unui inamic din aceeasi colectie cu sirienii si armenii ci, dimpotriva, are in fata Rusia.
Ca sa intelegeti lipsa mea de entuziasm, ca sa faci cariera in presa cu dronele tale ai nevoie de cateva conditii de baza: inamicul sa aiba nici macar avioane de lupta turbo-prop pt ca o astfel de drona o dai si jos si cu YAK 52 dotat cu mitraliera. Mai apoi, inamicul nu trebuie sa aiba o retea de radare macar decenta, nu are voie sa aiba sisteme de rachete sol-aer cu raza mica (4km), sau cu raza medie, fereasca Domnul de sisteme de razboi electronic.
Una peste alta trebuie sa fie descult, ori unde anume au de gand sa mearga polonezii ca sa aiba succes cu Bayraktar TB2?! Sigur ca drona turceasca poata fi folosita cu brio pentru supraveghere, culegere de informatii, artilerie etc.
Asta daca inamicul nu are si el ceva sisteme de razboi electronic intru bruierea comunicatilor dronei, ca daca au asa ceva, sisteme anti-aeriene mobile, aviatie de lupta si sisteme de supraveghere a spatiului aerian, lucrurile devin mai complexe si nu neaparat in sensul bun pentru orice drona din lume.
Si imi mai aduc aminte de o alta arma “minune” care a facut furori si pe care am vazut-o in actiune de curand in paruiala dintre israelieni si Hamas: Iron Dome. A facut furori, si-a dovedit eficacitatea si la fel ca in cazul Bayraktar TB2 nimic de comentat, lucrurile s-au intamplat chiar asa cum le spune povestitorul, dar la fel ca si in cazul dronei turcesti, ce sa faca Romania cu Iron Dome in fata artileriei ruse?!
Cum sa lupti cu Iron Dome in fata a sute de rachete sol-sol? Haideti sa nu confundam rachetele ciocanite de arabi prin garajele lor cu rachetele profesionale folosite de Rusia si atunci ce facem?
Iron Dome este un sistem C-RAM util Israelului in confruntarile cotidiene cu rachetele arabilor din Cisiordania sau Fasia Gaza, nu cred sa fie util ca sistem anti-aerian (nu este un complex AA) si nici nu cred sa fie util intr-un razboi cu un inamic care foloseste rachete sol-sol adevarate si nu fabricate prin garaje.
La fel si drona turcilor, in Siria si-a facut numarul, in Armenia la fel, dar cam atat.
Acum, daca stam stramb, aflam ca in cvasi-majoritatea lor, misiuniile in care sunt implicate sisteme aeriene fara pilot, adica drone, au ca scop culegerea de informatii si nu atacul aer-sol. Dronele sunt folosite pentru a arunca o privire asupra inamicului, pentru a supraveghea un teritoriu si extrem de rar pentru a lovi tinte la sol.
Forta infricosatoare a unei drone nu sta in armele pe care le transporta sub aripi ci in informatiile pe care le furnizeaza si daca vreti un exemplu cu adevarat de bagat la cap avem unul.
- Estul Ucrainei. Un intreg batalion de infanterie mecanizata ucrainean a fost sters de pe fata pamantului de o singura salva de rachete sol-sol GRAD. Sigur, comandantul ucrainean a gresit cand si-a asezat blindatele unul langa altul, cand nu si-a asigurat flancurile etc, dar adevarata poveste din umbra acestui dezastru consta in dronele folosite de separatisti pro-rusi in a gasi unitatea ucraineana si a obtine coordonatele pentru artileria lor reactiva.
Restul este istorie dar una de bagat la cap cu mare atentie si totul a fost posibil datorita unei drone rusesti, nu prea avansate, dar care si-a facut treaba ei de baza: a vazut si a trimis acasa informatiile.
Nu cred ca Armatei Romane ii trebuie in mod obligatoriu drone inarmate, dar avem nevoie ca de aer de astfel de sisteme de supraveghere, incepand cu drone de raza mare pana la drone de mici si foarte mici dimensiuni care sa-i arate unui comandant de pluton cum sta treaba pe cativa km patrati in jurul micii sale unitati.
In fata pericolului generat de UAS-uri avem nevoie de radare mobile, de un sistem anti-aerian cu raza scurta si foarte scurta mobil, de sisteme de razboi electronic performante, toate acestea pentru a nu permite inamicului sa ne faca poze si apoi sa ne trimita rachete sol-sol direct in cap.
Ca daca nu stie unde esti, sau macar cum esti organizat/asezat in teren, mai ai o sansa, daca te vede cum stai pitulat, cati suntem, ce avem pe langa noi, am murit inca inainte ca undeva departe de linia frontului, un militar sa apese butonul de lansare.
Am fi deja morti si noi nici n-am sti asta, ne-am face planuri de viitor, griji pentru rata la banca…
PS Asa ca nu sunt foarte entuziasmat de faptul ca polonezii si-au cumparat drone cu rachete AT, mai interesant ar fi de stiut ce senzorii au aceste drone. Pe de alta parte iluminarea tintei cu laser comporta anumite riscuri macar si pt ca orice amarat de tanc sau transportor blindat are senzori la iluminarea laser si tipa din toti rarunchii atunci cand sesizeaza ca este luat la ochi.
GeorgeGMT