Romania Military

Berlinul incepe sa-si tina cuvantul

RCH-155

Desi pornit mai greu pe calea ajutorarii Ucrainei, Berlinul pare sa-si fi gasit cadenta si lucrurile evolueaza repede.

Principala stire vine pe zona apararii anti-aeriene, acolo unde in decembrie 2022 se asteapta sosirea in Ucraina a primei baterii IRIS T SLM, alte doua urmand sa ajunga candva in viitor. IRIS T SLM ar putea fi o arma care va schimba regulile jocului pe frontul ucrainean, fiind in acest moment cel mai modern sistem anti-aerian si anti-racheta de croaziera pe care Germania il detine.

Iar racheta de baza a sistemului – IRIS T – este in prinicpiu printre cele mai bune din lume. Ghidata in IIR, racheta este asistata de radarul bateriei pana cand senzorii propri “prind” tinta, mai apoi lucrurile se desfasoara repede. Raza maxima pentru SLM este de 40 km.

Si pentru europeni dislocarea IRIS T pe front este importanta deoarce racheta in sine este sau va fi principala racheta aer-aer si sol-aer ghidata in IIR pentru multe tari europene.

In acelasi timp Kievul a comandat (va cumpara pe bani) si 18 obuziere autopropulsate RCH-155 de la Krauss-Maffei Wegmann [KMW]. Am mai scris despre acest cel mai nou obuzier autopropulsat german care in linii mari are la baza mai cunoscutul PzH 2000 dar are o configuratie modulara, este mai ieftin si este 8×8. Nu se cunoaste nimic despre eventualele discutii/contracate pentru furnizare de munitie calibrul 155mm.

Tot in decembrie 2022, pe langa bateria IRIS T SLM, Germania va mai livra Ucrainei si patru PzH 2000 (cu munitia aferenta), doua lansatoare de rachete M 270, rachete AT, drone si alte tipuri de vehicule blindate usoare, pe masa discutiilor aflandu-se si 50 de blindate 4×4 Dingo 2.

Se pare ca actualul cancelar german este om de cuvant iar Rusia a “reusit” inca un lucru mare: si-a indepartat cel mai mare si mai important prieten si client din UE odata pentru totdeauna, dar Moscova ar trebui sa fie optimista, desi a pierdut Germania si cam intreaga UE, si-a pastrat pietenia sincera a Ungariei ceea ce conteaza, nu-i asa?!

Cert este ca industria militara germana are din nou acces la testarea in mediu real a produselor sale, un lucru care nu s-a mai intamplat prea des in ultimii 70 de ani.

Fara legatura directa cu Ucraina, ministerul apararii german a comandat numai putin de 600 de rachete RAM Block 2B pentru marina militara. Suma pusa la bataie este de 560 milioane de euro iar rachetele vor fi livrate intre anii 2024-2029.

Aceste rachete sunt destinate luptei impotriva rachetelor anti-nava si fac parte din sistemul RAM-116 CIWS folosit de foarte multe marine militare din lume, inclusiv US Navy. Noi, din pacate, nu vom avea RAMul pe corvetele noastre (in varianta Gowind), dar deocamdata acest aspect este foarte putin important pentru ca noi nu avem corvete.

Achizitia rachetelor RAM Block 2B este prima comanda facuta din fondul special pus la dispozitie de guvernul german pentru dotarea fortelor sale armate, fond in valoare de 100 de miliarde de euro. Sistemul Sea RAM, si rachetele aferente, este produs pentru Germania de compania Diehl Defence.

Racheta in sine are la baza AIM-9 L Sidewinder.

GeorgeGMT

Exit mobile version