Lansator Patriot german in configuratie pentru rachete PAC 2
Sau asa pare daca ne uitam la modul in care Germania si-a schimbat destul de dramatic politica de achizitii de tehnica de lupta odata ce madam Merkel s-a dus la pensie. Daca pe vremea madamei, dotarea cu armament era macar deficitara, sa nu spunem ca de facto fortele armate germnae erau pe avarie, lucrurile s-au schimbat dramatic odata cu noul guvern si mai ales dupa februarie 2022, cand rusii si-au aratat din nou adavarata fata de oameni fara cuvant, fara onoare si care stiu doar de bataie.
Pe langa achizitii extrem de costisitoare precum F 35A, elicoptere grele CH-47F Block II Chinook sau P-8A Poseidon, germanii au mers mai departe si au dat mana cu americanii in doua mari programe: fabricarea in Germania a rachetei anti-aeriene Patriot PAC 2 GEM T, printr-o colaborare intre Raytheon si MBDA Germania si fabricarea tot in patria lui Gothe a a unei versiuni personalizate a HIMARS, printr-o colaborare intre Lockheed Martin si Rheinmetall.
Dar revenind la Patriot PAC 2 GEM T, tocmai ce a fost lansat programul de constructie a uzinei unde rachetele vor fi asamblate. Astfel, MBDA Germania a lansat programul de extindere a uzinei sale din Bavaria – Schrobenhausen pentru fabricarea rachetelor.
Aici se vor fabrica rachete PAC 2 GEM T, mine anti-tanc PARM si rachete anti-tanc Enforcer. Noua linie de fabricatie va fi gata abia in sptembrie 2026, asta ca ne facem o idee despre orizontul de timp in care Bucurestiul isi va primii cele 200 de rachete PAC 2 GEM T comandate aici.
In privinta PAC 2 GEM T lucrurile sunt mai complicate pentru ca aici discutam despre un plan de productie bine pus la punct in valoare de 5,5 miliarde de euro si care prevede fabricare a 1000 de rachete, in cadrul unui program de achizitie european la care participa: Germania, Olanda, Spania, Suedia si Romania, pana acum.
Noua linie de fabricatie este de facto un joint venture intre Raytheon si MBDA Germania care are ca scop aprovizionarea pietei europene cu rachete Patriot. Investitia totala se ridica la 250 de milioane de euro iar suprafata este de 31 de mii de metri patrati spatiu de productie si un buncar de 1400m2 pentru stocare.
Asocierea intre americani si germani are insa si un substrat oneros (care priveste obtinerea unui profit) si a fost lansata sub steagul “European Sky Shield initiative”, initiativa care a venit de la Berlin si care promozeaza doua sisteme anti-aeriene: Patriot si IRIS T, in defavoarea altor sisteme, sa luam un exemplu: SAMP/T “Mamba” sau VL MICA de unde si nervozitatea francezilor care se simt exclusi din nou de americani cu ajutorul germanilor.
Si intradevar germanii isi primesc “argintii” sub forma fabricarii motoarelor PAC 2 la ei in tara. Subsidiara MBDA Germania – Bayern-Chemie se pregateste si ea sa-si extinda operatiunile la uzina din Aschau am Inn pentru a putea fabrica acolo respectivele motoare. In 2026 noua linie va fi operationala si gata sa demareze productia de motoare pentru cele 1000 de rachete prognozate.
O fi bine, o fi rau, ramane de vazut cert este ca pentru unitatea europeana nu-i a buna, atat timp cat in Europa exista un sistem anti-aerian cu raza lung gata de lupta: franco-italianul SAMP/T si atunci francezii au motive sa fie bosumflati cu atat mai mult cu cat germanii le cam trag presul de sub picioare cu orice ocazie pot: elicopterul de atac Tiger, P-8A Posiedon, Patriot si or mai fi si altele, cert este ca viitorul FCAS si al MGCS nu suna deloc bine.
GeorgeGMT