Primul submarin strategic SSBN rusesc din clasa Borei, ar fi trebuit sa devina operational la sfarsitul acestui an. Numai ca in cadrul testelor intensive derulate s-au descoperit probleme serioase de software-ul care controleaza lansarea rachetelor si nu numai, astfel ca operationalizarea primului Borei, Yuri Dolgoruky, a fost din nou amanata cu un an.
Yuri Dolgoruki
Yuri Dolgoruky desi nu este inca gata de lupta are in o istorie serioasa, macar ca numar de ani. Astfel a intrat in constructie in 1996 si a fost lansat la apa in urma cu cinci ani, numai ca problemele s-au tinut lant de constructorii rusi. In primul rand au aparut disfunctionalitati la reactorul nuclear, apoi la alte echipamente importante ale navei.
Desi rand pe rand aceste probleme au fost remediate, nava continua sa astepte operationalizare si inarmarea sa. Durerile de cap in constructia primului Borei au mai multe cauze. Prima si cea mai importanta este aceea ca Yuri Dolgoruki este o nava noua cap de serie si astfel are in dotare multe echipamente noi si netestate. O alta problema, mai grava chiar, ar fi lipsa de experienta a constructorilor rusii. Dupa caderea URSS o parte importanta din personalul care se ocupa de constructia submarinelor nucleare, personal foarte inalt calificat a cam ramas fara obiectul muncii.
O lunga perioda de timp, datoprita lipsei de fonduri, constructia de submarine nucleare a cam lancezit si astfel o mare parte din personal a trebuit sa-si caute de lucru prin alte parti, iar cei ramasi s-au deprofesionalizat. Iar daca mai adaugam aici si vechime instalatiilor si utilajelor, timpul necesar ca noile tehnologii sa fie aplicate, avem un tablou complet a dificultatilor intampinate astazi rusi in constructia de submarine.
Ca proiectare clasa Borei aduce mai mult cu modelul Delta IV. Are o lungime de 170 metri si o latime de 13 m, la un deplasament la suprafata de 15000 tone. Noua clasa de submarine Borei a fost construita in jurul rachetei strategice Bulava, iar o parte din intarzierile in armarea navei se datoreaza si problemelor aparute in dezvoltarea rachetei, care dupa unele informatii, nici acum nu ar fi scapat de bolile copilariei. Yuri poate transporta si lansa 16 SLBM Bulava, la o singura salva.
Bulava
De asemenea nava mai are si patru tuburi lans-torpila, plus inca 12 tuburi care pot lansa fie torpile, fie rachete de croaziera sau anti-nava. Pretul unei nave este de aproximativ 2 miliarde de dolari, destul de scump dupa standardele de cost rusesti si se are in vedere construirea unui numar de opt nave, ultimele cinci avand capacitatea de a transporta 20 de rachete.
In acest moment doua submarine din clasa Borei sunt lansate la apa si sunt in programe de teste intensive, asteptand ca problemele aparute sa fie remediate.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT