M-am saturat sa tot am dreptate! „One Ring to rule them all” se intoarce!
(Images ©: KMW/JCD) via https://twitter.com/nicholadrummond
MGS – Mobile Gun System. Tunul sau NATO-standard 105 mm trage cu munitie APFSDS-T, HESH, HEAT si HEP-T, operand la o presiune 120% prin comparatie cu tunuri similare, permitandu-i sa traga cu toate tipurile noi de munitie APFSDS. Calibrul e acelasi cu al US Army’s Stryker MGS si MPF asigurand „comonalitatea” (scuzata sa-mi fie romgleza-americana).
Tunul e servit de un autoloader cu 12-16 proiectile. Munitia aditionala e stocata in carcasa.
11 variante deja au „mission modules” dezvoltate. „Mortar, Counter-battery Radar, Mobile Gun System, Artillery Resupply si LRPF” se afla de asemenea in diferite stagii de dezvoltare. CBRN-ul ar fi si el usor de realizat datorita vehiculelor existente precum Fuchs.
The British Army achizitioneaza 523 Boxer 8×8 multi-role armoured vehicles din care enumeram variantele „Infantry Carrier (MIV-PM), Command & Control (MIV-CC), Ambulance (MIV-A) si Specialist„. Versiunea „Specialist” va putea fi configurabila ca „Mortar Carrier, Engineer, Reconnaissance” sau „Joint Fires Vehicle„.
PS- teste pentru incarcarea, transportul, descarcarea unui Boxer (d)intr-un A400M Atlas, avantajul modularitatii:
Modularitatea promisa de turela Cockerill 3000: 25, 30, 30/40, 35, 50, 90 si 105mm
Romarm dorește să colaboreze cu compania europeană John Cockerill pentru turela calibru de 30 mm
editat* – adaug textul lui George pentru articolul aruncat la gunoi. 🙂
Era ca un fel de continuare la al lui Marius (legatura la sfarsitul articolului, cel cu Skyranger pe Piranha IIIC)
Cei de la Rheinmetall au prezentat din nou imagini cu cel mai nou model de sistem antiaerian mobil, autopropulsat.
Cel mai nou membru din familia SPAAG (self-propelled anti-aircraft gun) are la baza un tun rapid Oerlikon Skyranger 35. Treaba noului GBAD (ground based air defense) este, conform cu caietul sau de sarcini, sa angajeze cu foc tinte aeriene care evolueaza la o distanta mica si foarte mica, dar poate sa ia la ochi si trupe terestre, impreuna cu vehiculele lor.
Senzori aflati in dotare ii permit sa “vada” la 360* si, bineinteles ca are integrata si munitia anti-aeriana programabila – Oerlikon Ahead Air Burst.
In acest caz Rheinmetall a folosit ca platforma transportorul de trupe Boxer si conform producatorului GBAD-ul ar fi foarte eficient atat impotriva rachetelor sol-sol cat si impotriva proiectilelor de mortier sau, avand astfel si capabilitatea unui sistem C-RAM (counter rocket, artillery, and mortar). In mod clar poate angaja si drone, chiar din cele de foarte mici dimenisuni, eventual lotering munition, sau mici drone civile convertite la dreapta credinta.
Si cum intr-o uniune tre sa fie macar doi participanti, Boxerul 8×8 a fost integrat cu o turela Oerlikon Revolver Gun Mk3, care pe langa tun mai detine si un radar in banda X, plus un sistem opto-electronic plus un sistem de razboi electronic, totul ambalat cu ajutorul sistemului de conducere al luptei Oerlikon Skymaster.
Ce-ar mai fi de spus? Pai din punctul nostru de vedere absolut nimic, ne uitam, constatam si mergem mai departe pe drumurile noastre judetene, visam la Abrams si corvete, F 16 noi si drone, Pirahna 5 si artilerie autopropulsata, pentru ca sa cum scriam si cu alte ocazii, doar incompetenta nu poate fi singura explicatie pentru dotarea jalnica a Armatei Romane, mai este si tradarea interesului national.
GeorgeGMT