Romania Military

Bradley vs T 72

Desi cele doua vechiule de lupta „se cunosc” foarte bine dupa intalnirile din Irak, in cele doua razboaie din Golf, acolo unde Bradley a facut prapad printre tancurile irakiene cu ajutorul rachetelor AT si al slabei pregatiri a truplor locale, o stire extrem de interesanta vine de pe frontul ucrainean. De fapt mai mult decat interesanta, chiar un pic socanta: o MLI Bradley donata de americani a incasat in plin un proiectil de 125mm tras de un tanc T 72 si nu numai ca nu a fost distrusa pe loc, dar a ramas chiar functionala.

Stirea, daca se va dovedi corecta, este un pic naucitoare, pentru ca oricat de bune s-ar dovedi MLI-urile Bradley ele sunt destul de vechiute si n-au fost niciodata prea apreciate, mai ales la capitolul protectie. Cu atat mai mult, nu cred ca cineva s-ar astepta ca o MLI, indiferent de numele ei, sa reziste unei lovituri directe a unui tun AT calibrul 125mm.

Cu toate acestea Bradleyul in cauza isi arata gaura dobandita in urma infruntarii cu T 72ul cu mandrie si se zbenguie de colo-colo fara griji.  Nu avem informatii despre starea tuturor membrilor echipajului, daca au existat raniti, dar ucrainenii sustin ca vehiculul functioneaza normal si va putea fi reparat relativ usor.

Despre Bradley stim ca a avut probleme inca de pe plansa de proiectare, ar fi trebuit sa fie un simplu transportor de trupe pe senile, similar M 113, dar pana la urma a fost „avansata” MLI, dotata cu tun de 25mm si lansator de rachete AT TOW. Mai stim ca in ambele razboaie din Golf s-a descurcat bine distrugand tancurile inamice cu ajutorul rachetelor sale AT ghidate. Blindajul este unul compozit si are in compunere aluminiu, otel, probabil ceva ceramica, dar in mod clar nu este gandit sa opreasca un proiectil de 125mm.

T 72ul, pe de alta parte, foloseste in general trei tipuri de proiectile: APFSDS – numai impotriva tancurilor, HEAT – impotriva tancurilor, poiectil care are la baza o incarcatura cumulativa similara celei de folosita de rachetele AT si aruncatoarele de grenade, si un proiectil anti-infanterie de tip HE-FRAG (cu fragmentatie).

Acum, cel mai “slab” – daca asa ceva exista intr-o lupta tanc vs MLI, este cel din urma si este posibil ca tancul rusesc sa fi folosit un proiectil de tip HE-FRAG, dar evident ca nu stim daca asta s-a intamplat, ucrainenii nefiind prea darnici cu amanuntele.

Dar chiar si un HE-FRAG este pana la urma un ditamai proiectilul de 125mm, lansat la mare viteza si care loveste o MLI. Cum Dumnezeu n-a facut-o farame?! Aici mai putem discuta despre distanta de tragere, despre unghiul la care proiectilul a lovit blindajul Bradley si poate sunt si alti factori de luat in seama, dar fapta ramane: o Bradley batraioara rezista in fata unui poiectil de 125mm si chiar daca se va dovedi ca aceasta rezistenta a fost rezultatul unui cumul de factori greu de replicat pe campul de lupta, tot ne minunam si ne punem intrebarea daca Bradley (poate cea mai hulita MLI din istoria recenta) o fi chiar atat de slaba pe cat credeam noi si mai apoi sa ne recalibram opinia despre achizitia de Bradley facuta de Croatia.

Pentru ca indiferent de tipul de proiectil, de viteza si directia vantului, de unchiul de contact, de umiditate sau pozitia stelei Sirius pe cerul noptii, cati dintre noi dadeam vreo sansa unei Bredley in fata unui 125mm?! Si uite ca minunea s-a produs…

Pe frontul ucrainean sunt MLI-uri Bradley distruse, cele mai multe de catre minele anti-tanc plantate de rusi, dar in acelasi timp exista date certe despre cateva tancuri rusesti T 72B3 distruse de Bradley cu ajutorul rachetelor TOW.

GeorgeGMT

Exit mobile version