Pornind de la batalionul 32 infanterie Mircea (Scorpionii Galbeni) si de la nucleul unitatilor desfiintate in anii ’90, preluand traditia Corpului 5 Armata disparut in 2000, a aparut in cadrul Diviziei 4 infanterie Gemina o noua entitate – Brigada 18 infanterie Banat. Unitatea a primit drapelul de lupta cu ocazia zilei armatei din 2009 (http://www.rft.forter.ro/2010_1_i/02-act/06.htm).
Noua structura, cu 6 batalioane in componenta, a fost prezentata publicului in cadrul intiativei MAPN de “intoarcere spre cetate si traditii”, cu o parte din armamentul din dotare, cu ocazia zilei armatei, in 25 octombrie 2012.
Emblema brigazii 18 infanterie (ecuson)
Iata si structura unitatii:
- Batalionul 32 infanterie Mircea „Scorpionii galbeni” – a facut initial parte din Brigada 2 infanterie “Rovine”, subordonată Diviziei 1 Infanterie române, divizie avand cartierul general la Craiova. Cu sediul in Timisoara, batalionul 32 este prima unitate activa din noul nucleu, avand experienta unor multiple misiuni internationale in Kosovo, Irak, Afganistan.
Drapelul batalionului 32 infanterie “Mircea”
Iar traditia acestui batalion este foarte bine inradacinata in luptele primului razboi mondial, dupa cum se exprima si comandantul Batalionului 32 “Mircea”, Lt. Col. Cristian Dan:
Dragi camarazi, trăiesc un moment de o profundă încărcătură emoţională şi aceasta deoarece primul meu gând se îndreaptă spre înaintaşii noştri ale căror tradiţii le ducem mai departe. În anul 1917, în Primul Război Mondial, în jurnalul de operaţii ale regimentului Mircea numărul 32, pe timpul luptelor de la Moara Albă este scris, citez: „soldaţii noştri se dezbracă de haine pentru a mânui mai cu înlesnire armele lor. Comandantul batalionului dă ordinele necesare, iese din adăpostul lui şi pleacă în fruntea batalionului direct la lupta la baionetă. Soldaţi şi ofiţeri îmbărbătaţi de exemplul acestuia se reped spre inamicul care, deşi superior la număr, bate în plină retragere din faţa fantomelor albe care înaintau cu hotărâre spre ei crezând că sunt africani, după cum au declarat ulterior prizonierii nemţi”. Acest moment a intrat definitiv în istorie sub numele de atacul „cămăşilor albe” într-un legendar exemplu de jertfă şi eroism. Puterea exemplului personal, profesionalismul şi camaraderia au fost şi vor rămâne elemente fundamentale care definesc această unitate, context în care raportăm azi, aici, în faţa dumneavoastră că Batalionul 2 Manevră „Yellow Scorpions” este gata pentru misiune.
AG-9
Membrii acestui batalion, alaturi de cei ai batalionului 191 infanterie au plecat la sfarsitul lui 2012 in misiune in Afganistan, sub denumirea de Batalionul 1 Manevra „Golden Lions”. Le uram sa se intoarca toti teferi, asa cum au plecat, dar cu multa experienta in ranita:
- Batalionul 191 infanterie Radu Golescu Arad: cu baza in Arad, continuator al traditiei Regimentului 2 Linie, a primit drapelul de lupta la 12 iunie 1995, la sarbatorirea a 165 de ani de la infiintarea regimentului 2. Din 1998, batalionul 191 participa ca si componenta a Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii
Emblema batalionului 191 “Colonel Radu Golescu”
Cele 2 batalioane de infanterie au inzestrarea clasica: arme usoare, AG-7, AG-9, aruncatorul de 82mm si 120mm, iar ca vehicule, URO-Vamtac (pe perioada misiunilor internationale), ARO, TAB-C79 pentru cercetare si TAB-71 M (modernizat):
TAB-C79 “cercetare”
TAB-71 M
Uro-Vamtac
- Batalionului 185 Sprijin Logistic „Mureş” din Lipova, intemeiat in perimetrul bazei Lipova, a primit drapelul de lupta la 20 iunie 2011, prin decret al presedintelui Romaniei. Drapelul se afla in planul indepartat al pozei de mai jos, cu un vultur auriu pe fond violet inchis.
- Batalionului 184 Apărare Antiaeriană „Timiş” (steagul violet cu alb in plan apropiat in imaginea de mai sus) a primit drapelul de lupta prin decretul 361/2012 in data de 9 mai 2012 . Batalionul are baza la Giarmata, in zona aeroportului militar si celui international civil care deserveste localitatea Timisoara.
Piesa de rezistenta a batalionului 184 de aparare antiaeriana este tunul de 30 mm Resita A436/ A-436M.
- Batalionul 26 de vanatori de munte Avram Iancu – Brad ( steag alb si stema albastra in imaginea de mai jos in partea stanga )
Unitatea a primit in 19 octombrie 1969 într-un cadru festiv drapelul de luptă iar pe data de 24 octombrie 1969 a primit denumirea de Batalionul 26 Vânători de Munte ,,Avram Iancu”. În baza ordinului Ministrului Apărării Naţionale, nr. AM-06609 din 15.10.1990, denumirea Batalionului 26 Vânători de Munte ,,Avram Iancu” s-a schimbat în Batalionul 26 Vânători de Munte ,,Zarand” dar din 15.12.2006 se revine la denumirea onorifică Batalionul 26 Vânători de Munte ,,Avram Iancu”. Batalionul 26 vanatori de munte este una dintre unitatile de elita ale armatei romane, fiind prima unitate din Armata Romaniei care a efectuat exercitii comune cu armata chineza, atat in zona Brad (Poligonul Găina şi Poligonul Ştiurţ) in 2009 cat si in China in 2010. Unitatea a participat si la alte antrenamente internationale, cu fortele SUA si mai recent la baze din Germania.
MLVM
TABC-79
Din inventarul vanatorilor de munte, amintim TAB-C79 VM, probabil MLVM si exista zvonuri ca ar fi primit si niste Humvee…
- Batalionului 183 Artilerie « General Ion Dragalina » Lugoj care (steag rosu cu negru – « Nihil Obstat » cu vultur galben in imaginea de mai sus), infiintat in 2010 in perimetrul garnizoanei de traditie in domeniu, care a apartinut Brigazii 24 Artilerie Antitanc „Eftimie Murgu” (al carei drapel de lupta a fost primit in 1995), si care ulterior a devenit Baza 10 Instrucție Artilerie și Rachete.
Tunul AT M1975/77-100mm (wiki)
Baza inzestrarii acestui batalion o constituie obuzierul Model 1981 (D20) de 152mm si tunul antitanc M1975/77 de 100mmtractate decamioanele DAC 665T…
DAC 665T remorcand piesa AA de 30mm
Din pacate tunul A412 de calibrul 130 mm Model 1982, piesa de artilerie cu cea mai mare raza de actiune din dotarea artileriei romane (33km) a fost retras din uz, 75 de tunuri ramanand in rezerva !
- Escadrila 712 Giarmata dotata cu elicoptere IAR-330 Puma M, unitate mentionata si in articolul “Flota de elicoptere militare a Romaniei”. Aceasta unitate nu este subordonata brigazii Banat ci Fortelor Aeriene, insa am considerat util sa o mentionez ca parte a „dispozitivului”
Pumele escadrilei 712 Giarmata
Echipamentele de la parada de 1 Decembrie 2012 la Timisoara – video:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tQZxITlzzW8
Au ramas niste semne de intrebare legate de o eventuala activitate a bazei de reparatii elicoptere de la Caransebes … si de premisa ralierii unui al saptelea batalion si anume unul de genisti. Am in vedere Batalionului 53 Geniu Deva, infiintat in 2007 in locul Brigazii 4 Geniu, tinand cont ca si la Timisoara a existat o unitate de genisti – Batalionului 51 Geniu.
Nadajduim ca acesta brigada nu doar va spori prin efective si profesionalism ci si printr-o dotare cat mai moderna, care sa puna in valoare atributele de mai sus!
Surse:
http://newstimisoara.ro/stiri/parad-militar-de-1-decembrie-la-timi-oara-cu-elicoptere-i-tab-uri-foto
http://www.mapn.ro/fotodb/060406_steaguri
http://www.clujarm.ro/prezentare/structura.htm
De asemenea tin sa multumesc in mod deosebit reprezentantilor pentru presa, informare si relatii publice ai MAPN!
Marius Zgureanu