Zicea “mnealui Ben Wallace, secretar peste apararea britanica ca “US withdrawal from international leadership under Donald Trump ‘keeps me awake at night’”, ca sa vedeti domniile-voastre ce oameni responsabili sunt in guvernul pacaliciului de Boris Johnson. Oameni de stat adevarati.
Dar, posibila secesiune a Scotiei si a Irlandei de Nord, il lasa sa doarma pe domnul amintit mai sus, ca pana una alta io zic ca aceste doua probleme sunt mult mai presante decat posibilitatea ca UK sa lupte in nus ce razboaie singura si-n pielea goala.
Pe care razboaie oricum le-ar pierde cu surle si batai de toba fara mana pe umar a americanilor.
Dar daca domnul Ben are memoria scurta, sa-i aducem noi aminte ca Marea Britanie n-a fost in stare sa lupte singura nici in Primul Razboi Mondial si nici in cel de-al doilea, desi atunci era inca un imperiu demn de acest nume, vorba ceea – niciodata nu apunea soarele pe pamanturile lor. Asa ca poa’ sa doarma linistit, problema razboiului de unii singuri nu s-a pus in secolul XX, greu de presupus sa se puna, la modul serios, in secolul XXI.
Ba nici prin Falkland n-au luptat chiar singuri, americanii punandu-le la dispozitie Sidewinder AIM-9L ca altfel istoria era probabil diferita. Acum veti spune voi ca ‘lasa domne, astia au arma nucleara’ si eu va dau dreptate, dar sa nu uitam ca si aici exista o mica neintelegere: adica o au, dar nu este a lor; au submarine lansatoare de ICMB dar compartimentul cu rachete, inclusiv rachetele, vine de la americani pentru ca britanicii sa faca niscai economii. Asadar fara americani, ioc rachete ICMB, ba ioc chiar si submarine, ca fara compartimentul cu rachete nu prea ai nici submarin. Corect? Corect…
Dar domnul Ben Wallace este ingrijorat: “I worry if the United States withdraws from its leadership around the world. That would be bad for the world and bad for us. We plan for the worst and hope for the best.”
Cica retragerea din Siria si, posibil, din Irak nu-l lasa pe bietul Ben sa atipeasca nopatea. De ce?! Nu discutam daca ministrul apararii britanic are sau nu dreptate, nu discutam daca Statele Unite pot deveni izolationiste (cine stie putina economie intelege ca SUA nu poate face un astfel de pas fara pierderi economice drastice) si ne miram de o astfel de ingrijorare. Pai daca americanii s-ar retrage cam ce crede domnul Ben ca poate pune in loc UK? Si ce anume inseamna retragere? La ce se gadeste domnul Ben? Se retrag americanii din NATO, din Pacific, poate din NAFTA? Si daca o fac va fi o retragere totala, partiala, partiala geografic, va fi una politica? Vor ramane prieteni cu britanicii, dar nu si cu francezii? Vor sprijini Italia, dar mai putin Belgia?
Io zic ca mare lucru n-are de pus ca n-are cu ce. N-a avut in ‘914, n-a avut in ‘941, acum cu atat mai putin ar avea ceva.
In lumea asta mare, daca ne uitam la secolul XX, doar germanii au aratat lumii ca pot castiga un razboi mondial, singuri impotriva tuturor (ba avandu-i si italieni sau japonezi drept aliati). Au fost pe punctul sa-l castige pe primul (noroc cu americanii), puteau sa-l castige pe cel de-al doilea daca nu faceau mari greseli si daca (din nou) nu interveneau yankeii.
In rest, lasand la o parte vorbaria din ciclul ca dupa razboi e plina lumea de viteji, Rusia/URSS si-o lua in bot fara sprijin american si fara lipsa de viziune a japonezilor (care nu au atacat URSS ci s-au impotmolit prin Pacific si Asia), europenii stim ce-au facut (Olanda, Belgia, Norvegia, Franta, Yugoslavia, Grecia) iar britanicii au scapat de invazia germana doar datorita imbecilitatii lui Goering nu datorita Canalului cum crede lumea, altfel erau si ei nazisti si foloseau salutul clasic, precum restul Europei.
Asadar, despre ce razboaie cugeta domnul Ben? Cu Rusia? Poate cu China? Sa fim seriosi, poate din nou Argentina, in rest UK nu se poate lua la tranta cu nici una dintre puterile serioase ale planetei fara protectia si sustiunerea americana.
Domne, vor spune unii dintre voi, pai UK nu se pregateste domne sa se bata cu rusii „au ceainizii ci pentru niscai ciomageli locale, peste mari si tari, acolo unde au si ei, ca tot omul, ceva insule si posesiuni. Adicalea se gandesc britii sa fie gata a se lua de par folosind forte expeditionare, portavioane, Royal Marines, d’astea si nu lupta adevarata cu tancuri si Eurofightere.
O fi asa, cert este ca noi (europenii) nu pricepem un lucru simplu, nu l-am priceput niciodata si anume ca forta economica nu se transforma in forta politica (aia care chiar conteaza) fara o putere militara demna de respectiva forta economica. Tarile europene nu mai sunt ce-au fost si nici nu vor mai fi vreodata, lumea s-a schimbat, ele insele sunt sufocate de lupte interne, socialism, minoritati, schisma intre natiuni, interese meschine si pe termen scurt.
Nimeni din UE nu vede pericolul Chinei si chiar a unei Americi satula de Europa. Nu vede sau nu este interesat. La adapostul puterii militare americane Europa s-a ridicat din ruinele WW2, s-a recladit si recapitalizat iar astazi are o economie prospera, o societate chiar mai buna decat cea americana, dar nu are unitate, nu are o politica economica si fiscala comuna (desi exista modena euro – un paradox economic care face ca euro sa fie sustinut de cateva tari si tras in jos de restul), nu exista o politica de aparare comuna, un NATO european daca vreti…
UE, bogata UE, sta cu mana-ntinsa la America, din cand in cand chiar isi mai da cu parerea desi n-are ce opinie sa aiba daca n-o poate si impune. Sta, batrana Europa si se vaita in pragul casei ca pleaca americanii. Poate pleaca, dar eu nu cred ca nu vor pleca – au interese economice si politice enorme atat in UE cat si in lume. Iar daca acest lucru s-ar intampla, Europa ar fi la fel de expusa riscurilor militare ca si pe vremea invaziilor mongole unde principala masura adoptata de europeni era sa-i omoare pe evrei, ca la altceva nu i-a dus capul si se pare ca nici nu-i duce.
Britanicii, au iesit din UE si spera la ce-i mai bun, doar ca un acord pe model elevtian si norvegian (daca ati avut curiozitate sa aflati despre ce-i vorba) va obliga Regatul Unit sa fie de facto membru a UE (trebuie sa respecta cvasi-totalitatea legislatiei si a acordurilor UE) dar fara sa aiba drept de vot.
Ba mai mult, guvernul lui Boris Johnson a reusit o performanta rar intalnita in istoria moderna si anume, trasarea unei granite (de bunavoie si nesilit de nimeni) chiar in interiorul Regatului, granita maritima dintre Regat si Irlanda de Nord, nazuinta istorica a IRA si a nationalistilor irlandezi.
Cu alte cuvinte, in loc sa strangem randurile noi ne rasfiram cu nesabuita speranta a unei vieti mai bune.
PS: Intre timp americanii nu prea dau semne de retragere din Europa, ba dimpotriva dupa 13 ani de pauza si-au reactivat 41st Field Artillery Brigade (noiembrie 2018), adica vor avea din nou pe meleagurile noastre MLRS-uri. Brigada va fi dotata cu M270A1.
GeorgeGMT