Riverine 2019
Septembrie a fost o lună plină de evenimente pentru flotila fluvială. Primul a fost în perioada 3 – 7 septembrie, un exercițiu bilateral româno-ucrainean: „Riverine 2019”, în zona cuprinsă între Izmail (Ucraina) și Tulcea.
Exercițiul a fost condus de Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” și a urmărit consolidarea cooperării transfrontaliere româno-ucrainene în domeniul naval, pe fluviul Dunărea. Din partea noastră au participat două vedete blindate ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, două vedete fluviale ale Divizionului 88 Vedete Fluviale și un remorcher fluvial de la Divizionul 131 Nave Sprijin Logistic.
Împreună cu forțele navale fluviale ucrainene, precum şi cu navele pazei de coastă din Ucraina şi din România, Flotila Fluvială a executat împreună cu ucrainienii manevre tactice, exerciții de inspecție și control la ambarcațiuni suspecte, exerciții de remorcaj, precum și antrenamente de punere în aplicare a procedurilor de acțiune pentru intervenții în situații de urgență.
De observat că, de când cu momentul Crimeea, o adevărată dragoste s-a dezvoltat între noi și ucrainieni, în ciuda unui trecut mai degrabă neprietenos.
Danube Protector 19
Cel de-al doilea exercițiu al lunii, Danube Protector 2019, s-a desfășurat în perioada 16-20 septembrie, pe Dunăre, pe Brațul Sfântul Gheorghe și pe Brațul Sulina.
La exercițiu au participat nouă nave militare fluviale, un elicopter Puma Naval, două plutoane de infanterie marină, o grupă de scafandri de luptă și scafandri fluviali și două grupe de cercetare terestră de la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” și de la Regimentul 528 Cercetare „Vlad Țepeș”, în total 330 de militari.
Scenariul exercițiului a presupus perturbarea căilor de comunicații fluviale prin infiltrarea unor elemente paramilitare, crearea de tensiuni în porturile din Delta Dunării și modificarea rutelor de transport fluvial de materii prime. Prin urmare, s-au executat acțiuni tactice pentru neutralizarea elementelor de diversiune ale inamicului fictiv din zona fluvială, pentru respingerea unui desant, precum și pentru menținerea libertății de navigație.
Mai jos, o serie de filmări de la exercițiile mai sus menționate. Prima este de la Danube Protector 19:
A doua este de la Riverine 19:
Iar cea de-a treia tot de la Danube Protector 19:
De aici desprindem și cam ce face Flotila Fluvială pe apele interioare ale României:
-
execută generarea şi regenerarea forţelor şi capabilităţilor din compunere, ulterior le predă gradual, sub formă de pachete de forţe neomogene, constituite în Task Grup Fluvial, către Componenta Operaţională Navală pentru amenajarea graduală a dispozitivelor de siguranţă strategică şi de apărare naţională;
-
la declanşarea agresiunii apără comunicaţiile fluviale şi sprijină forţele terestre pentru interzicerea forţării fluviului şi a zonei lagunare pe direcţiile probabile de acţiune ale adversarului;
-
în funcţie de evoluţia şi specificul crizei, Flotila Fluvială poate îndeplini următoarele misiuni/sarcini deduse:
-
descurajarea acţiunilor ilegale pe fluviu prin prezenţa activă în raioane fluviale şi terestre, pe rute de risc ridicat;
-
supravegherea comunicaţiilor fluviale şi adiacente acestora, intervenţia în sprijinul autorităţilor naţionale, pentru combaterea terorismului naval, pirateriei, interzicerea traficului ilicit de mărfuri periculoase;
-
misiuni de transport pentru evacuarea pe apă şi uscat a cetăţenilor români din zone de risc ridicat;
-
monitorizarea traficului fluvial şi adiacent acestuia, culegerea şi transmiterea datelor la eşalon;
-
protecţia căilor de comunicaţii fluviale şi terestre, a porturilor şi navelor de transport cu încărcături importante;
-
anihilarea acţiunilor teroriste în Delta Dunării şi pe fluviu, în zona de responsabilitate;
-
combaterea navelor de luptă de suprafaţă şi altor forţe, pentru apărarea naţională.
Nicolae Hariuc
Surse: