Romania Military

Buletin naval. Despre stadiul programelor de înzestrare a Forțelor Navale Române

N-am mai vorbit de ceva timp despre stadiul programelor de înzestrare a Forțelor Navale Române, mai ales că noi informații au apărut recent în spațiul public. Pentru scopul acestui articol am selectat strict programele de achiziții care privesc marina, incluzând aici și pușcașii marini.

Înainte de a ataca problema, cred că merită menționat faptul că, potrivit unui comunicat al FNR (aici), marina a avut în 2024 o execuție bugetară de peste 99% și se bucură de „atenția” ministerului de resort în ceea ce privește înzestrarea cu noi mijloace tehnico-tactice. Astfel, ministrul apărării, Dl. Angel Tîlvăr, evitând expresii de tristă amintire de genul „Anul marinei”, a declarat recent:

Având în vedere provocările curente și viitoare din mediul de securitate regional și faptul că Forțele Navale au o contribuție esențială la consolidarea capacităților de apărare ale României, ca aliat riveran Mării Negre, vom acorda o atenție specială, în anul 2025, programelor de înzestrare destinate acestei categorii de forțe, atât pe componenta maritimă, cât și pe cea fluvială.

În această notă optimistă, să începem!

Programe în curs de executare

Astfel, dintre programele de inzestrare care au contracte și livrari în derulare menționăm:

Comentarii:

Mențiune specială:

Programe în procedură de achiziție

La acestea adăugăm programele care au demarate procedurile de achiziție (licitație lansată)

Comentarii:

Programe ce vor fi lansate în 2025

Și, în final, programele de înzestrare a căror proceduri de achizitie sunt preconizate a fi lansate începând cu 2025, adică programe de înzestrare care parcurg sau au parcurs deja fazele finale de documentare și fundamentare:

Comentarii:

Aici intrăm într-o zonă unde nu avem prea multe informații în afara celor care au circulat prin presă. 300.000.000 euro buget pentru cele două nave de patrulare maritimă mi se pare puțin, mai ales în cazul în care visăm la mai mult de o turelă cu tun de 76mm și tunuri rapide de 20 – 30mm. Rămâne de văzut!

În ceea ce privește modernizarea celor două fregate, aici lucrurile sunt și mai neclare, nu știm ce senzori și ce armament intenționează FNR să instaleze pe ele și nu avem nici măcar un buget estimat. Eu de pildă știu că FNR au solicitat soluții de la MBDA UK, racheta Sea Ceptor, un subiect despre care am scris mai demult aici.

Exit mobile version