La fel ca-n România, nici armata poloneză nu a acordat prea multă atenție marinei. Ca și noi, imediat după intrarea în NATO, Polonia a achiziționat două fregate de clasă Oliver Hazard Perry (înarmate și apte de luptă spre deosebire de alți isteți pe care-i cunoaștem cu toții). A urmat (2006 – 2007) modernizarea celor trei nave purtătoare de rachete de clasă Orkan cu rachete navă-navă moderne: RBS-15 produse de Saab urmate aproape simultan (2008) de achiziția unei baterii de coastă dotată cu racheta Naval Strike Missile, achiziție suplimentată cu o a doua baterie în 2014.
Achizițiile de mai sus au logică și bun-simț, mai ales din perspectiva unei țări proaspăt intrate în NATO și care a dobândit acces la armament sofisticat occidental și, în opinia mea, ar fi trebuit să vedem achiziții similare și de la Forțele Navale Române. Nu a fost cazul.
Totuși, în afara acestor achiziții, celelalte programe ale marinei poloneze au fost relativ incoerente și lipsite de rezultate clare: este cazul programului Proiect 621 – Gawron care a sucombat după ani de zile de amânări succesive și a reușit în final să producă doar o navă de patrulare în locul corvetei avute în vedere sau situația programului Orka despre care, să fiu sincer, n-am mai auzit mare lucru și nici măcar dacă achiziția celor două submarine folosite de clasă Södermanland a fost finalizată, dar poate mi-a scăpat mie…
Una peste alta, singurul program care pare să meargă este cel pentru construcția a trei nave vânătoare de mine de clasă Kormoran II și se zvonește că marina poloneză va comanda încă trei unități. Am văzut recent cât de necesare sunt astfel de nave cu ocazia războiului dintre Ucraina și Rusia.
Și ajungem la subiectul articolului de astăzi, programul Miecznik unde lucrurile par să se îndrepte în direcția cea bună (adică a semnării unui contract). Prin realizarea acestui program, marina poloneză va fi dotată cu trei fregate moderne, capabile să poată lupta în toate mediile. Câștigători au fost desemnați britanicii de la Babcock cu proiectul Arrowhead 140 – viitoarele Type 31.
Britanicii au făcut ca americanii în cazul FFG(X) și au preluat un proiect existent, cel al fregatelor daneze de clasă Iver Huitfeldt. Aceste fregate sunt mari – 7030 de tone deplasament maxim, au propulsia integral diesel iar la construcția lor au fost folosite inclusiv tehnici comerciale pentru a menține costurile la un nivel cât mai redus, ceea ce se pare că au și reușit. Bugetul pentru Type 31 britanice (clasa Inspiration – HMS Active, HMS Bulldog, HMS Campbeltown, HMS Formidable și HMS Venturer) este estimat la 268 de milioane de lire sterline per navă însă exclude echipamentele furnizate de guvernul Marii Britanii – armament și senzori. În plus, pentru a menține prețurile la un nivel cât mai redus, navele britanice vor fi destul de „subțirel” înarmate – 18 milioane lire sterline fiind alocate în cadrul echipamentelor furnizate de guvernul britanic.
Dar să trecem la versiunea poloneză unde, conform celor de la Defense News, polonezii au pus pe masă 2 miliarde de dolari americani pentru trei nave. S-ar părea că în materie de senzori și sistem centralizat de conducere a luptei și polonezii vor merge pe mâna celor de la Thales – un radar principal din gama NS și TACTICOS. În ceea ce privește sistemele de război electronic ne putem aștepta ca versiunea poloneză a Type 31 să nu beneficieze de aceleași sisteme întrucât unele dintre ele sunt restricționate, doar cele cinci perechi de ochi având acces la ele.
Conform celor de la Defense News, polonezii au ales Sea Ceptor ca principală armă antiaeriană, ceea ce are logică având în vedere că aceeași rachetă a fost aleasă și în cadrul programului de dezvoltare a unui sistem SHORAD, botezat de polonezi NAREW. Rămâne de văzut dacă polonezii vor solicita și versiunea cu rază de acțiune extinsă CAMM ER. Din câte știu, italienii s-au implicat mai mult în dezvoltarea versiunii cu rază de acțiune extinsă pentru dotarea navelor de patrulare din clasa Thaon di Revel.
Pentru Sea Ceptor, marina britanică folosește tuburi specifice – acele „mușuroaie de ciuperci” amplasate în spatele turelei la fregatele de clasă Type 23 dar ele pot fi lansate și din alte lansatoare verticale precum MK-41 VLS sau Sylver VLS și, se pare, încap câte patru într-un tub, asemeni ESSM. În materialele de prezentare pe care le-am primit prin amabilitatea lui Krzysztof putem observa atât o versiune dotată cu patru sisteme de lansare verticală de câte opt celule fiecare (Sylver sau MK-41, greu de spus) cât și o versiune dotată cu 32 de tuburi tip „ciupercă”, la fel ca la fregatele de clasă Type 23. În ambele versiuni, lansatoarele sunt amplasate central în suprastructură în zona bărcilor.
În completarea Sea Ceptor mai avem un tun de 40 mm și un sistem de lansare cu 21 de rachete RAM pentru apărarea apropiată a navei.
Ce am mai putea da ca sigure ar fi rachetele navă-navă NSM, opt în lansatoare cvadruple, pentru restul echipamentelor rămâne de văzut ce vor alege polonezii pentru că posibilitățile sunt mari, ca platforme, aceste nave sunt foarte ofertante. De exemplu, navele pot opera inclusiv elicoptere grele AW-101 Merlin și, din câte îmi aduc aminte, polonezii achiziționaseră câteva mai acum ceva ani.
Singura problemă pe care o văd la achiziția polonezilor este că trei nave s-ar putea să fie prea puțin. Spun asta pentru că, din ce văd în flota lor, între aceste trei fregate și cele trei nave purtătoare de rachete de clasă Orkan nu prea mai e mare lucru (mai degrabă nu mai e mai nimic), iar aici mă refer la nave de suprafață capabile să lupte cu alte nave, avioane etc. Ori, am văzut din experiența norvegiană că navele de luptă pot deveni rapid daună totală și în timpuri pașnice. Într-o asemenea situatie nefericită, flota poloneză va pierde o treime din forța sa principală. Ceea ce este mult, prea mult. În plus, o navă, oricât de puternică ar fi ea, nu poate fi decât într-un singur loc la un moment dat iar dacă mai ținem cont și de „sfânta treime” – o navă gata de luptă, una în port – în repaos și una în lucrări de întreținere, mie personal, începe să-mi dea cu virgulă… Zic și eu că vorbitul e gratis și nu doare…
Pentru restul caracteristicilor vă las în compania pliantelor.
P.S. Foarte interesante mi s-au părut navele propuse de germani – Meko A 300, extrem de bine înarmate.
Actualizat, 28.03.2022: Conform portalului Defence 24 fregatele vor fi dotate cu rachete navă-navă Saab RBS-15 (Mk-3 sau 4), tun principal de 76 mm, armament antiaerian principal bazat pe racheta CAMM, un CIWS produs de industria de armament poloneză de 35 mm OSU-35K și torpile MU-90. Se pare că elicopterele ambarcate vor fi AW-101 Merlin.