Conform unor surse multiple, se pare că astăzi, 28 septembrie 2021, în cadrul vizitei premierului grec Kyriakos Mitsotakis în Franța, Nikólaos Panayotópoulos, ministrul apărării din Grecia, Pierre Eric Pommellet, directorul executiv al Naval Group și Eric Béranger, directorul executiv al MBDA au semnat un memorandum de înțelegere care deschide negocierile pentru programul grecesc de achiziție de noi nave de luptă (FDI) dar și pentru modernizarea bătrânelor Meko 200 ale marinei palicarilor. Programul este evaluat la aproximativ 3 miliarde de euro.
Cele trei fregate pentru care grecii și-au declarat intenția fermă de achiziție vor fi construite la Lorient, în Franța. S-ar părea că grecii și-ar fi exprimat și opțiunea de a mai comanda și o a patra navă.
Primul lucru care mi-a atras atenția a fost că navele vor fi construite în Franța, nu în Grecia. În oferta inițială transmisă la sfârșitul lui mai 2021, prima navă urma să fie construită în Franța iar celelalte trei în Grecia. Iată cum arăta oferta inițială:
- 4 fregate FDI HN – 3 construite în Grecia (prima livrare în 2025);
- o soluție tranzitorie asigurată de transferul a 2 fregate (posibil FREMM) către marina grecească, la începutul anului 2022;
- modernizarea fregatelor MEKO în Grecia;
- o participare ambițioasă la industria elenă (HIP).
Versiunea grecească a FDI este prevăzută a fi echipată cu până la 32 de rachete ASTER sau cu o combinație de rachete ASTER și MICA NG, 21 RAM, 8 Exocet MM 40 Block 3C, torpile ușoare MU 90 și un tun de 76 mm. Conform comunicatului de presă al MBDA este vorba doar de rachetele antiaeriene cu rază lungă de acțiune ASTER 30 Block 1 și de rachetele navă-navă Exocet MM40 Block 3C, ultima versiune. Deci fără VL Mica NG.
Conform celor de la G4media, vorbind pentru prima dată despre această problemă, Macron a profitat marți de ocazia de a cere o mai mare autonomie europeană, deoarece Washington-ul își reorientează din ce în ce mai mult interesele față de China și Indo-Pacific.
„Europenii trebuie să nu mai fie naivi. Când suntem sub presiunea puterilor, care uneori își întăresc poziția, trebuie să reacționăm și să arătăm că avem puterea și capacitatea de a ne apăra. Nu escaladând lucrurile, ci protejându-ne”, a afirmat Macron în conferința de presă cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.
„Aceasta nu este o alternativă la alianța Statelor Unite. Nu este o înlocuire, ci să ne asumăm responsabilitatea pilonului european din cadrul NATO și să tragem concluziile că ni se cere să avem grijă de propria noastră protecție”, a mai spus președintele francez.
Pentru acest program au mai depus oferte și Damen cu Sigma 11515, TKMS cu Meko, Lockheed Martin cu MMSC, Fincantieri cu FREMM și Babcock cu T31. S-ar părea că au câștigat francezii, cei mai vocali când a venit vorba de susținerea intereselor grecești în estul Mării Mediterane. De unde poate învață și francezii că astfel de achiziții nu se fac strict pe criterii tehnice, mai contează și cele strategice.
Nicolae
P.S. Mulțumiri @Serghey pentru sesizare.
P.P.S. Și tocmai luînd în calcul criteriul strategic atunci când se fac achiziții de armament, am o mare teamă despre care voi scrie un articol separat. Pe scurt, mi-e frică să nu luăm LCS versiunea Freedom, US Navy a propus deja în 2022 ca LCS-3, 7 și 9 să fie retrase din serviciu…