Romania Military

Buletin naval. Hoțul de drone

Hoțul de cărți, hoțul de drone… „Moartea” este de data aceasta personificată de ramura islamică și foarte revoluționară a marinei iraniene. Potrivit celor de la USNI News, exact cu o săptămână în urmă, iranienii au încercat să „subtilizeze” o barcă fără echipaj de tip Saildrone Explorer. Adică exact ceea ce se tot discută pe aici ori de câte ori vine vorba de integrarea navelor fără echipaj în marinele militare din lumea-ntreagă: cum protejăm un astfel de vehicul fără echipaj de inamic. Saildrone Explorer este o navă de mici dimensiuni fără echipaj folosită pentru patrularea și supravegherea spațiului maritim. Este echipată cu camere și senzori disponibile în „comerțul socialist” și nu numai. Particularitatea acestei nave fără echipaj este destul de evidentă în poza de mai jos: folosește vântul pentru a se deplasa și soarele pentru a-și asigura energia necesară funcționării sistemelor sale. Deși cei din Flota a V-a a SUA insistă că niciun echipament clasificat nu se afla la bord, mă gândesc că poate iranienii erau mai interesați de soft-ul utilizat pentru navigația autonomă. Oricum ar fi, ei mereu au arătat un interes deosebit pentru dronele americane. De altfel, aceștia din urmă par să fie mulțumiți de această dronă navală. Întâmplător, producătorul a anunțat în aceeași zi cu „răpirea” că a încheiat un parteneriat cu șantierul naval Austal SUA pentru construcția versiunii Surveyor ce va intra în dotarea US Navy. Saildrone Surveyor are 65 de picioare (aprox. 22 m) față de cele 23 de picioare (aprox. 7 m) ale versiunii Explorer și va fi dotată cu senzorii necesari atât pentru misiuni hidrografice cât și pentru misiuni de patrulare și cercetare. Hidrografia este extrem de importantă pentru forțele navale iar despre asta puteți citi mai multe aici.

iran la furat de drone

Saildrone Explorer

Americanii au reperat nava logistică iraniană Shahid Baziar pe 29 august 2022 în jurul orei locale 23:00 remorcând cu elan muncitoresc proprietatea Flotei a V-a americane. Cum au reperat-o mai exact nu ni se spune dar din fișa tehnică a vehiculului aflăm că Saildrone este constant supravegheată de un pilot uman. Pentru recuperarea dronei au fost imediat trimise la fața locului nava de patrulare costieră USS Thunderbolt (PC-12) și un elicopter MH-60S Sea Hawk din cadrul Helicopter Sea Combat Squadron 26 cu baza în Bahrein. Apariția americanilor i-a motivat pe iranieni să taie discret parâma de remorcare, „eliberând” și drona și zona. Declarația americană pe subiect:

“IRGCN’s actions were flagrant, unwarranted and inconsistent with the behavior of a professional maritime force,” Vice Adm. Brad Cooper, the commander of U.S. Naval Forces Central Command, U.S. 5th Fleet and Combined Maritime Forces, said in the release. “U.S. naval forces remain vigilant and will continue to fly, sail and operate anywhere international law allows while promoting rules-based international order throughout the region.”

https://twitter.com/CENTCOM/status/1564652755746275331?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1564652794728022019%7Ctwgr%5E78f627902f4d5922748a6e58105cd87a43dc3c3c%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fbreakingdefense.com%2F2022%2F08%2Firanian-ship-intercepted-while-trying-to-detain-american-drone%2F Cea mai islamică și mai revoluționară marină a lumii surprinsă în flagrant delict la… furat de drone. Răpirea din serai, ce să mai! 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=iV55BrCY6EI&t=129s Nu știu de ce, dar „acțiunea” iraniană mi se pare mai degrabă o improvizație a unui căpitan cu multă inițiativă care s-a întâlnit din întâmplare cu proprietatea americană și a încercat, că doar încercarea moarte n-are. Unii nu la fel de „amatori” ar fi ridicat barca din apă și ar fi ascuns-o în cală ceea ce ar fi pecetluit schimbarea discretă a proprietarului dronei. Pe de altă parte, Explorer este dotată cu AIS pentru a asigura securitatea navigației așa că poziția ei este destul de… „publică”.

Probabil că așa arată o țintă pe vizorul unei rachete navă-navă Naval Strike Missile…

Unii (Breaking Defense) spun și că tentativa de „răpire” ar avea legătură cu negocierile purtate de Occident cu Iran pe marginea tratatului de neproliferare nucleară. Știri recente confirmă faptul că Iranul continuă să îmbogățească uraniu pentru obținerea armei supreme. Și se pare că până la urmă Iranul ar fi livrat Rusiei vehicule aeriene de luptă fără pilot. Rușii n-ar fi prea mulțumiți întrucât acestea se pare că nu funcționează conform pliantului… Ciudat, în atacul celei mai mari rafinării din Arabia Saudită au funcționat. În contextul actual, pentru noi este important ce se întâmplă în Iran. Țara este un mare producător de gaze și petrol, are graniță cu Turcia și acces la Marea Caspică pe unde este posibil să ne vină gazul salvator la iarnă. Pe de altă parte, furnizează armament Rusiei și și-a interconectat sistemul propriu de plăți interbancare – Shetab cu Mir, echivalentul rusesc, un potențial semn că cele două țări se pregătesc pentru un conflict de durată cu Occidentul.

Actualizat, 05.09.2022

Exit mobile version