Cu ocazia vizitei din 18-22 martie 2024 am ajuns și la fabrica MBDA din Bolton, ocazie cu care ne-a fost prezentat sistemul Sea Ceptor bazat pe racheta CAMM – Common Anti-Air Modular Missile. Despre CAMM am mai scris acum câțiva ani, în special despre sistemul antiaerian de tip SHORAD Sky Sabre, articol care poate fi recitit aici.
Astăzi însă vom aborda sistemul Sea Ceptor instalat în prezent pe fregatele de clasă Duke (Type 23) din dotarea Royal Navy, sistem care a dat recent dovada maturității și eficacității sale în condiții reale de luptă în Marea Roșie (sursa Navy Lookout). Astfel, pe 9 martie 2024, undeva între 4:00 AM și 8:20 AM (ora locală), HMS Richmond a angajat și distrus două drone (probabil UAV-uri kamikaze). Nu se cunosc detaliile exacte iar Royal Navy a publicat un clip de circa un minut care mai mult induce confuzie cu privire la circumstanțele angajamentului, fapt pe care pot să-l înțeleg pe deplin având în vedere natura strict confidențială a informațiilor.
Sistemul GWS-35 Sea Ceptor este alcătuit din:
- radar (Type 997 Artisan – „Advanced Radar Target Indication Situational Awareness and Navigation” de la BAE Systems în cazul Type 23, dar poate lucra cu orice radar cu caracteristici tehnice similare fie el de la Thales, Saab sau Hensoldt. Despre Artisan se spune că este capabil să detecteze și să monitorizeze mai mult de 800 de obiecte de dimensiunea unei mingi de tenis care se deplasează cu o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului la o distanță de peste 25 km) de cercetare și control al focului, aerian / de suprafață, cu rază medie.
- un sistem de comandă și control (C2 MPU SCP) integrat cu sistemul centralizat de conducere a luptei (Combat Management System). În cazul Type 23, pentru utilizarea în luptă a 32 de rachete CAMM sunt necesare două cabinete de comandă și control și patru cabinete de control al lansării rachetelor.
- două platforme data-link (PDLT – Platform Data Link Terminal).
- sistemul de lansare verticală care poate fi de mai multe feluri, cel utilizat de Royal Navy tip „ciupercă”, Mk-41 VLS (patru CAMM per tub), Mk-41 ExLS (patru CAMM per tub).
O dovadă elocventă a flexibilității sistemului aveți în poza de mai jos.
De menționat că, datorită lansării „la rece” (eng. cold launch), Sea Ceptor poate înlocui cu succes în rol de CIWS sistemul SeaRam beneficiind în același timp de o alonjă mai mare, dublă chiar, ceea ce-i permite să asigure apărarea antiaeriană zonală a unui convoi, port sau orice alt obiectiv important aflat în zona sa.
În imaginea de mai jos aveți descris modul în care funcționează un angajament antiaerian cu Sea Ceptor.
Mai multe detalii despre sistemul Sea Ceptor aveți și într-un excelent articol publicat de Navy Lookout, care poate fi citit accesând acest link.
Categoriile de amenințări ce pot fi combătute de sistemul Sea Ceptor sunt destul de largi. În contextul războiului de la Marea Neagră, dintre Rusia și Ucraina, mi-a atras atenția capacitatea Sea Ceptor de a lovi ambarcațiuni de mici dimensiuni, ceva ce le-ar fi foarte folositor rușilor în aceste momente. Lista amenințărilor mai jos:
Dar cum ar putea arăta o fregată Type 22R echipată cu sistemul Sea Ceptor? Iată și un potențial răspuns:
Pe când eram la Bolton (ultima oprire înainte de întoarcerea acasă) am avut o scurtă teleconferință cu Arnaud Rousset, Vicepreședinte pentru Europa al MBDA, așa că l-am întrebat despre posibilitatea dotării fregatelor noastre cu sistemul Sea Ceptor (cu atât mai mult cu cât, potrivit declarațiilor oficiale, ai noștri sunt în etapa de definire a capacităților tehnico-tactice avute în vedere pentru modernizarea celor două nave așa că este normal să solicite informații de la diverși producători). Răspunsul oficial mai jos:
MBDA’s mission is to provide decisive military capabilities to the armed forces and their allies, to ensure national sovereignty and strategic autonomy. As a trusted partner of our clients, we are continuously trying to answer all of their demands by offering a comprehensive portfolio and defence solutions adapted to their current and future needs.
Nu am idee ce vor alege ai noștri… Iar eu, fiind un mare fan al Royal Navy, nu sunt tocmai cel mai obiectiv.
Totuși, sistemul Sea Ceptor pare să fie unul performant fiind ales deja și de Noua Zeelandă, Canada, Suedia, Arabia Saudită, Brazilia, Chile și Polonia, ultima având planuri mari cu acest sistem ce va fi instalat pe fregatele lor. O bază largă de clienți asigură costuri reduse pentru procurarea de rachete și sunt o asigurare în plus că sistemul va continua să fie modernizat și actualizat în raport de amenințările ce se vor contura în viitor.
Totodată, există deja și versiunea cu rază medie de acțiune, CAMM ER, dezvoltată de englezi și italieni cărora li s-au alăturat recent și polonezii care doresc chiar și o versiune cu rază lungă de acțiune, CAMM MR. Dar, în timp ce MR este o posibilitate îndepărtată, ER este deja aici. Despre sistemul Albatros bazat pe racheta CAMM ER am mai vorbit și cu alte ocazii, articole care pot fi recitite aici și aici.
Personal, mi-aș dori foarte mult ca Forțele Navale Române să aprofundeze colaborarea cu Royal Navy, în ciuda faptului că în perioada asta nu sunt tocmai în formă (din cauza politicului care doar „taie” de vreo 20 de ani), rămân una dintre cele mai titrate marine militare din lume.
P.S. În turul fabricii din Bolton (și nu doar acolo, și în La Spezia) am văzut cum radarul rachetei este realmente „antrenat” să „caute” ținta într-o cameră anecoidă. Super cool! 🙂 Cam ca-n poza de mai jos…