Aflăm de la Defense News că cei de la Rafael, o reputată companie israeliană de care probabil ați auzit cu toții, au adăugat în portofoliu o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune: Sea Breaker.
Bineînțeles, pliantele și PR-ul aferent vorbesc despre o rachetă de generația a V-a care combină inteligența artificială – un termen atât de la modă astăzi și algoritmii speciali pentru luarea deciziilor. De una singură, dar permite și intervenția omului în lanțul decizional.
“Sea Breaker provides surgical, pin-point precision strikes from stand-off ranges of up to 300 km. It features an advanced IIR (Imaging Infra-Red) seeker, ideal for engagement of maritime and land targets, stationary or moving, in advanced Anti Access Area Denial (A2AD) arenas, and in littoral or brown water, including archipelago, as well as for engagements in which previous generation RF-seeker-based missiles are not effective,” au spus reprezentanții Rafael într-o declarație de presă din 30 iunie 2021.
Prin urmare, aflăm că este vorba de o rachetă de croazieră, ce poate fi lansată atât de pe platforme maritime cât și din baterii de coastă, cu o rază de acțiune de până la 300 km. Capul de ghidare este “imagistic infraroșu” – IIR (Imaging Infra-Red), o soluție care pare să se generalizeze la nivelul rachetelor de croazieră de ultimă generație.
Racheta are o greutate totală de circa 400 kg și o încărcătură explozivă de 113 kg, similar bombei Mark 81 și, spun israelienii, suficientă pentru a distruge o navă de dimensiunile unei fregate.
“The missile’s datalink supports real-time man-in-the-loop decision-making and tactical updates. It also features a mid-flight abort capability and Battle Damage Assessment (BDA).” a mai declarat un reprezentant al companiei israeliene.
Conform declarațiilor companiei, Sea Breaker este “quite unique in those dimensions… it’s compact and compatible and I think the computer, the AI and ATR and computer vision is a novelty of the company combining it with man-in-the-loop, mission planning and agile flight profile.” It also performs “deep learning” that it combines with its AI capabilities.
Sea Breaker este proiectată să lucreze în salve, este capabilă de zbor la rasul solului/apei iar capacitatea de recunoaștere automată a țintelor îi permite un nivel de autonomie ridicat, fiind capabilă să distingă rapid între diferite ținte, în mișcare sau nu, civile sau militare. De asemenea, este capabilă să schimbe ținta vizată și să atace ținte maritime și din apropierea țărmului, puncte de comandă sau aeroporturi.
Israelienii susțin, și nu sunt singurii, ca rachetele cu ghidare radar alertează inamicul, sunt susceptibile de bruiere și vulnerabile în cazul în care semnalul GPS este bruiat.
Totodată, cei de la Rafael remarcau că ultimele conflicte au din ce în ce mai mult loc pe lângă civili iar precizia și abilitatea de a discrima între ținte civile și militare este extrem de importantă. Dezvoltatorii evidențiau faptul că războaiele viitorului se vor desfășura în condiții aprige de război electronic astfel încât o astfel de rachetă cu inteligență artificială, capacitatea de a urmări relieful și recunoașterea automată a țintelor este ceea ce o definește ca fiind o armă de generația a V-a.
Conform celor de la Breaking Defense, racheta a fost oferită de Rafael și partenerii ei americani către US Navy pentru a dota sisteme de suprafață fără pilot și mult hulita LCS.
Îndrăznesc și eu să trag câteva concluzii:
- în timp ce rușii marșează pe rachete de croazieră rapide, supersonice sau chiar hipersonice, ghidate radar, occidentalii par să se îndrepte către rafinarea soluției cu rachete de croazieră subsonice, ghidate în infraroșu, inteligente și care nu emit în spectrul radio, bazându-se pe soluții pasive pentru a-și găsi și lovi ținta. Este și dilema dintre francezi și englezi: primii ar vrea o nouă rachetă de croazieră anti-navă supersonică în timp ce ultimii ar vrea ceva ce seamănă destul de mult cu LRASM;
- am spus mai demult într-un articol pe care-l puteți reciti aici că LRASM este, pardon my french, un adevărat game changer în acest domeniu. În aceeași ligă joacă și Naval Strike Missile pe care am achiziționat-o și noi pentru Forțele Navale Române, chiar dacă nu atinge nivelul de sofisticare al LRASM;
- de notat că rachetele de croazieră devin din ce în ce mai inteligente, greu de detectat și extrem de polivalente, fiind capabile să lovească ținte fixe sau mobile, pe apă sau pe uscat și să discrimineze din ce în ce mai bine între țintele civile sau cele militare. Dacă ar fi în stare să anuleze atacul și să se întoarcă la bază, nimic nu le-ar mai deosebi de o aeronavă fără pilot, sau dronă cum mai este denumită frecvent;
- pe de altă parte, e nevoie de un întreg sistem de colectare a informațiilor pentru a utiliza o astfel de rachetă la capacitate maximă. De aici și importanța “bibliotecilor” pe care, în cazul NSM, ni le va furniza guvernul american.
Nicolae