Damen Sigma 10514 a produs, din punctul meu de vedere, surpriza absolută la BSDA 2018, olandezii venind cu o ofertă deosebit de interesantă.
Într-un clip de prezentare, pe care sperăm să-l putem prezenta şi noi curând, Damen a prezentat oferta sa pentru programul corvetei multifuncţionale, ofertă care mie mi se pare că este câştigătoare. Da, personal, cred că în acest articol vom vorbi despre oferta care va fi declarată câştigătoare!
Articolul este scris la „cald”, aşa că o să vă rog să iertaţi eventualele scăpări sau inconsecvenţe.
Partenerii Damen în acest proiect sunt Raytheon, Boeing, Thales şi General Dynamics. Surprizele absolute vin pe partea de antiaeriană unde, cei de la Damen au în vedere dotarea corvetelor cu RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM), probabil un lansator cu 21 de rachete pe care-l puteţi vedea instalat pe hangarul navei şi, surpriza absolută, RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM), într-un VLS situat în prova, în spatele turelei. Nu-mi este clar despre ce sistem de lansare verticală discutăm, însă tind să cred că vor fi dotate cu un Mk 41 VLS, cu opt celule ceea ce înseamnă că vor avea 32 de ESSM la bord. Iar propunerea olandezilor pentru corvete îmi dă speranţe şi pentru fregate, care ar putea fi dotate cu 2 Mk 41 VLS, ducând totalul rachetelor ESSM la 64 per fregată.
Rachetele antinavă vor fi cunoscutele Harpoon, despre torpile încă nu avem veşti, tot ce ştim, este că navele vor avea tuburi lanstorpilă. În aceste condiţii, se profilează şi câştigătorul programului de dotare cu baterii mobile de coastă şi se deschide şi posibilitatea de a dota escadrila de F16 cu rachete antinavă.
În materie de senzori se remarcă radarul de cercetare şi descoperire al celor de la Thales, NS100, un radar AESA 3D nou, producătorul fiind extrem de bine văzut pentru calitatea şi capabilităţile produselor sale. În aceste condiţii, sistemul de management al luptei (combat management system – CMS) nu putea fi decât TACTICOS, după cum zic danezii, probably the best CMS in the world! 🙂
Putem presupune în mod rezonabil că restul pachetului de senzori şi contramăsuri va fi furnizat tot de Thales.
În ceea ce priveşte sonarul tractat, se pare că acesta va fi furnizat de General Dynamics Mission Systems, iar aici (mulţumesc Alex!) s-ar părea că vorbim de SQR 501 (SQR 19V) CANTASS – sonar tractat cu adâncime variabilă şi, posibil, şi de SQS 510 (V) – sonar în chilă.
Am discutat pe scurt cu cei de la Damen care mi-au confirmat faptul că soluţia despre care vorbesc mai sus este cea propusă autorităţilor române şi ne-au promis că ne vor transmite un video de prezentare (cel pe care l-am vazut de vreo 100 de ori şi eu şi George, frecându-ne la ochi şi nevenindu-ne să credem) care reflectă soluţia propusă statului român.
În încheiere, nu pot spune decât că vom primi o navă foarte bună din punct de vedere al capabilităţilor tehnice, platforma fiind una cu bune calităţi nautice, excelent înarmată din toate punctele de vedere. În ceea ce priveşte armamentul, cele mai frumoase vise par să se îndeplinească, pentru că, mie cel puţin mi-e clar că we buy american…
În încheiere, mai jos găsiţi şi o schiţă dintr-un articol mai vechi (faceţi şi voi un exerciţiu de imaginaţie şi înlocuiţi Exocet cu Harpoon şi VL Mica cu ESSM) despre cum ar putea fi amplasate VLS-urile Mk41 şi rachetele antinavă pe fregatele Type 22R. Pe hangar rămâne suficient loc pentru amplasarea lansatorului de RAM.
Acestea fiind spuse, aştept cu nerăbdare să vedem cu ce ne vor „lovi” cei de la Naval Group şi de la Fincantieri. Ideea e că cei de la Damen au ridicat ştacheta destul de sus. Le urăm succes!
Nicolae Hariuc
P.S. Da, am fost „mituit” cu o şapcă de cei de la Damen…. 😉