Pentru orice mijloc tehnico-tactic militar care acționează pe mare, la suprafață sau în imersiune, în aer și, în curând și în spațiu, bătăliile și manevrele aferente oricărei bătălii se vor purta în spații tridimensionale. Cu excepția navelor de luptă de suprafață, submarinele, avioanele și, într-un viitor poate mai apropiat decât ne imaginăm noi, navele spațiale manevrează în spații tridimensionale. Chiar dacă manevrează în doar 2 dimensiuni, navele de suprafață trebuie să lupte în toate cele 3 dimensiuni împotriva amenințărilor venite de sub apă sau din aer. Știu, pare simplu, dar nu cred că e chiar ca-n jocurile de pe calculator… Noroc cu tehnologia.
Probabil cele mai spectaculoase vor fi bătăliile spațiale din viitor. Un bun exemplu în acest sens sunt bătăliile din serialul „The Expanse” care ne arată într-un mod destul de realist cum ar putea să arate o astfel de bătălie, eliberată de constrângerile gravitației și ale atmosferei. De menționat însă că spațiul nu ne scutește de forțele gravitaționale la care poate fi supus pilotul în timpul manevrelor evazive. „Știința” din spatele acestui serial SF este destul de apropiată de ceea ce putem vedea pe navele, submarinele și aeronavele prezentului.
Nu degeaba cursul Submarine Command Course (SMCC) creat de Royal Navy în Primul Război Mondial (se mai numește informal și „The Perisher” – care vine de la Periscope School) este unul dintre cele mai dure dintre toate cursurile de comandă.