In timpul unei vizite oficiale la Sofia a Primului Ministru suedez, omologul sau bulgar, Boyko Borisov a declarat ca alegerea si cumpararea unui nou avion multirol pentru tara sa va fi intarziata din motive financiare.
In convorbirile oficiale s-a discutat si despre oferta SAAB, de dotare a aviatie bulgare cu Gripen, insa Borisov a declarat : “Тhis question was raised during the official meeting. I informed my Swedish colleague that in the 2012 budget we have allocated 82 MLN BGN (41 MLN EUR) for contracts already signed by the previous government. Hopefully, we will be done with all these deals from the previous government in 2012” . Cu un buget de achizitii de doar 41 milioane de euro, si care practic va fi folosit pentru a plati contractele aflate deja in derulare, nu se poate pune problema unei achizitii majore.
Primul Ministru sud-dunarean mai declarat: “We have sent RFIs on the fighters topic to all big jet fighter producers, because according to the needs we have and as NATO members, we need to make such an investment. But it will in no way happen in 2012. Probably in 2013 if the budget allows it. We have given ourselves a one-year period so that the fighters producers give us possibilities for deferred payments in addition to the information on prices, tactical characteristics so that the 2013 budget is not heavily burdened“!
Citind mai departe aflam ca pe anul urmator sumele, puse la dipozitie de bugetul de stat pentru aparare, ating 1.2% din PIB, in timp ce alocatiile ar trebui sa atinga an de an 1,5% din PIB, conform cu planurile Bulgariei. Mai clar, in timp ce Romania ar trebui sa cheltuiasca anual 2,38% din PIB pentru aparare, Bulgaria si-a prognozat 1,5%. Problema lor, la fel ca si in cazul MapN –ului, este ca niciodata nu s-a reusit sa se atinga acest procent in mod real, desi oficial si in 2011 bugetul apararii aprobat de Sofia a fost pe hartie de 1,5% din PIB.
Banii alocati in realitate nu au depasit insa 1,2%. Astfel ministrul apararii bulgar spune: „The 2012 State Budget Act will necessitate changes in the Development Plan for the Armed Forces, and our Investment Program because we have been allocated a budget amounting to only 1.2% of the GDP”.
Conform cu planul de investitii in noi armamente, facut public in 2011, armata bulgara vrea sa cheltuiasca pana in 2020 aproximativ un miliard de euro, dar se pare ca aceasta suma va fi recalibrata datorita taierilor bugetare.
Revenin la avioane, cam jumatate din aceasta suma este gandita pentru a fi cheltuita in vederea achizitionarii de noi avioane multirol, actiune care a fost programata sa inceapa in 2012, insa acum vitorul achizitiei este incert macar ca data.
Mai trebuie precizat ca flota bulgara de MIG-21 si SU-25 va fi scoasa din uz in 2012 si astfel Fortele Aeriene Bulgare vor ramane doar cu cele cateva MIG-29.
sursa: novinite
Mai multe despre planurile de inzestrare si reducerile de tehnica in armata bulgara:
Bulgaria are ganduri mari, dar si un prezent cam sumbru