S 300 bulgaresc
Sofia a decis sa cumpere o baterie anti-aeriana IRIS T SLM (cu raza medie – 40km) si va plati pentru ea 182 de milioane de euro, fara sa cunoastem numarul de rachete comandate. O baterie tipica are in compunere trei masini de lansare, fiecare cu cate opt rachete containerizate gata de lupta. Planurile sunt insa mai ambitioase si in functie, cel mai probabil, de disponibilitatile financiare, bulgarii au de gand sa cumpere inca sase baterii SLM si in viitor o baterie IRIS T SLX.
SLX este ceva ce astazi nu exista, compania germana Diehl avand in dezvoltare noua racheta care va avea o raza operationala maxima de 80km, dublu fata de SLM si o altitudine maxima de angajare de 30km, cu 50% mai mult decat SLM. Nu se stie cand va fi gata aceasta noua varianta, dar conform presei bulgare, daca s-ar semna contractul acum, Sofia si-ar putea primii toate cele opt baterii IRIS T (sapte SLM si una SLX) pana in 2032, semn ca germanii sunt optimisti in privinta dezvoltarii rapide a variantei SLX.
In iunie 2024, Helmut Rauch, directorul Diehl declara ca SLX nu va fi dipsonibila mai devreme de patru ani.
Tot conform presei de la sud de Dunare, necesarul estimat al fortelor armate bulgare ar fi de sapte baterii cu raza medie. In sine, alegerea bulgarilor este una de apreciat, cu atat mai mult cu cat nu s-au mai obosit sa faca licitatii ci au batut direct palma cu germanii.
In privinta calitatii sistemului german, acesta si-a dovedit eficienta in Ucraina, fiind creditat cu o rata de succes (dificil totusi de acceptat, dar posibila) de 100%, de la intrarea in lupta pe frontul ucrainean si pana in iunie 2024, IRIS T este creditat cu doborarea a +240 de tinte aeriene, conform celor de la Diehl. IRIS T este un sistem care poate dobora atat tinte supersonice (avioane) cat si orice alta tinta subsonica: drone, rachete de croaziera, nu se stie inca daca are capacitatea sa doboare si tinte balistice.
Sistemul IRIS T are la baza racheta aer-aer cu ghidare in IIR IRIS T si sistemul are o chestie foarte smechera la nivel de ghidare. Racheta se auto-ghideaza in IIR, dar pana cand identifica si se focalizeaza pe tinta ea este condusa de radarul bateriei, avand astfel un sistem de ghidare dual – radar-IIR, lucru care o face extrem de eficienta in localizarea si distrugerea tintei.
Pana aici lucrurile sunt clare si bulgarii dau dovada ca s-au trezit din lungul lor somn in care nu aveau kerosen pentru avioane si fac pasi marunti dar bine asezati: F 16 Block 70, doua OPV cu alura de corveta, transportoare blindate Strykere si acum sisteme anti-aeriene moderne.
Pasi seriosi spre o modernizare de substanta a fortelor lor armate. Pana acum au ales numai lucruri de foarte buna calitate, singura discutie care ar putea fi purtata este in jurul achizitiei de avioane F 16 Block 70, cand ar fi avut la dispozitie F 35A.
Mai departe insa presa bulgara face comparatii intre Patriot si IRIS T si se intreaba de ce bulgarii nu au mers pe mana Patriot. Pai ca haideti sa vedem de ce au luat acesta decizie, foarte corecta din punctul meu de vedere.
Bulgaria n-a investit mai nimic in apararea anti-aeriana a tarii de foarte mult timp, nici macar radare moderne nu au cumparat (exista acum o cerere de oferta pentru cinci radare 3D AESA cu raza lunga – 5 fixe si 2 mobile). Apararea tarii se bazeaza astazi pe sisteme sovietice.
- Raza lunga, bulgarii au ceea ce noi n-am avut: S 200 Angara, batrana dar vedem ca inca face ravagii in Ucraina printre avioanele rusesti. Daca sistemele inca sunt functionale sunt de pastrat. S 300PMU – nu la prima tinerete dar inca demn de luat in seama, vedem ca si rusii si ucrainenii il folosesc cu destul succes, merita inca pastrat. Romania, la acest capitol avea in dotare, vorba vine, S-75 Volhov, un sistem mai batran si cu raza medie care nu poate fi comparat cu S 200, ce sa mai vorbim de S 300. Asadar pe raza lunga bulgarii nu sunt chiar asa de descopriti cum eram noi;
- Raza medie. Aici suntem cam la fel si ambele tari au sau au avut in dotare SA-6 KUB si S-125 (noi am vandut S 125 din motive imposibil de inteles, bulgarii inca l-ar mai avea).Sisteme vechi, nu stim cata resursa mai au, in cazul Romaniei KUBul este inca verde, de le-om mai avea in ograda si n-or fi luat drumul Ucrainei si este dublat de HAWK. Aici bulgarii marcheza cu achizitia IRIS T, noi inca asteptam lansarea programului;
- Pe raza scurta si noi si ei avem rachete sovietice (SA-8 OSA AKM si STRELA 10), dar la capitolul artilerie anti-aeriana, Romania sta mult mai bine: Gepard 35mm in cazul SPAAG vs ZSU-23-4 Shilka 23mm la bulgari, probabil niscai ZSU-23 tractate la bulgari, tunuri de 30mm romanesti si GDF-003 – in curs de modernizare la standardul GDF-009 la noi.
De ce au ales bulgarii IRIS T? In primul rand Patriotul a devenit greu de procurat, daca dai comanda astazi nu se stie cand primesti sistemul si mai ales rachetele. Umbla zvonul ca Romania ar urma sa primeasca restul de trei baterii dupa 2027 din cauza razboiul din Ucraina.
Astfel incat bulgarii au ales cu cap, un program de dotare care ar putea fi incheiat, in 2032, mai devreme decat ar putea primii prima baterie de Patriot. Pe de alta parte, Sofia are de platit cele 16 avioane F 16 Block 70 si inhamarea la o alta cheltuiala de miliarde de euro parca ar mai putea sa astepte cu atat mai mult cu cat bulgarii nu sunt chiar golasi, avand S 200 si S 300.
In privinta opiniei cum ca Sofia s-ar baza pe Bucuresti sa-i apere centrala nucleara de la Kozloduy, cred ca jurnalistii bulgari gresesc. In primul rand Romania nu are patru sisteme Patriot ci a ramas cu doar trei, iar acestea au cu totul alte prioritati decat centrala nucleara bulgareasca. Nu ca ar fi imposibil un astfel de aranjament, dar pare foarte putin probabil.
Respectiva centrala este foarte dificil sa ajunga o tinta pentru rusi decat in scenariul apocaliptic in care Rusia ar lansa un razboi nuclear la scara larga si atunci n-ar mai conta. O centrala nucleara este destul de bine protejata impotriva unei lovituri clasice. Sigur ca poate fi avariata, sistemul de racire al reactoarelor sau zona de depozitare a combustibilului uzat pot fi afectate, dar nu reactoarele in sine.
Acestea sunt protejate si ar fi necesare mai multe lovituri consecutive pentru ca ceva rau sa se poata intampla, dar repet, nimeni n-are interesul sa atace o centrala nucleara, mai ales una care functioneaza pe baza de uraniu imbogatit.
Pe de alta parte, jurnalistii bulgari au si ei dreptatea lor, IRIS T nu are veletitati anti-balistice precum are din proiectare Patriot 3MSE, doar ca pentru a fi eficient, bateria Patriot ar trebui sa fie in curtea centralei, pentru ca raza rachetelor anti-balistice Patriot MSE este una mica de doar 30km si desi o baterie postata pe malul romanesc al Dunarii ar putea sa arunce o umbrela deasupra centralei, indicat ar fi sa fie pe malul sudic.
Desi, Patriot MSE si-a dovedit eficienta in Ucraina, interceptand chiar rachete supersonice – spre sincerea noastra uimire, in cazul unui atac masiv, tot ar trece 1-2 rachete.
Astfel inca, alegerea Bulgariei are legatura cu urgentele lor in dotare, cu bani pe care sunt dipsusi sa-i cheltuie (cele opt baterii IRIS T ar costa 1,4 miliarde de euro), si cu planurile lor de achizitii. Poate ca anul viitor Sofia va comanda si Patriot.
La final trebuie precizat ca orice comparatie intre cele doua sisteme este nelalocul ei, sunt prea diferite pentru a le pune fata-n fata si a trage o concluzie.
GeorgeGMT