Romania Military

Cacofonia inzestrarii armatei romane

Nu mai reluam plansetele in jurul disponibilitatii si vechimii echipamentelor aflate actualmente in inzestrarea vajnicilor nostri ostasi… acum mai bine de 5 ani erau peste 60% inoperabile si peste 80% uzate atat fizic cat si moral.

De la razboiul din Ucraina au resapat cateva zeci de aeronave, blindate si tancuri si au cumparat 12 avioane F-16, la gramada cu cateva mii de casti si veste, niste rachete antitanc si munitii de diverse calibre, niste camioane in loturi reduse… si cam asta este. Asta e pregatirea de razboi a Romaniei, atat au reusit sa faca in 3 ani in care razboiul efectiv ne-a batut la usa. Cum era daca intre 1914-1916 doar am fi resapat cateva echipamente de la 1877, sau daca in al doilea razboi mondial am fi intrat cu echipamente din primul, dintre care doar 10% modernizate?!

Gabriel Beniamin Les:”Va dam la…anu”

Tragand linie, ne dam seama ca doar pentru a achizitiona la cheie un batalion de 45 de blindate 8×8 Piranha IIIC, armata a avut un program multianual ce a durat aproape un deceniu. Acum se aude ca ar mai dori doua batalioane la cheie, deci pastrand cadenta probabil ca urmatorii 20 de ani suntem acoperiti. Iar despre offset la acest program, ca si la C-27 Spartan, radare sau rachete antitanc Spike, mai bine sa nu intrebam (noi am intrebat, dar cam degeaba)!

Aproape toate achizitiile majore care s-a intentionat a fi demarate anul trecut, au fost anulate:

Si mai interesant, dl. Colonel-inginer Ilie Tița ne explica cum e cu creditele de angajament și creditele bugetare (colaterale bugetului apararii): « Creditul de angajament, în domeniul achizițiilor, se referă la dreptul unei autorități contractante de a semna contracte. Creditul bugetar este posibilitatea instituției publice de a face plăți în baza contractelor semnate. ». Domnia sa ne spune ca in 2016 creditul bugetar pentru MApN a fost de 2 mld. Ron (400 mil.euro) iar cel de angajament a fost de 3, majorat apoi la 5 mld. Ron (1,1 mld. euro), in timp ce pentru 2017 se pot semna contracte în valoare de 9 mld. Ron (2 mld. eur) si plati 7 mld. Ron (1,5 mld.eur), teoretic fara a lua in calcul bugetul MApN.

Intrebarea este ce s-a cumparat anul trecut din bugetul respectiv, stiind ca totusi la sfarsitul lui 2016, MApN a facut doar cateva achizitii marunte, care nu fac parte din prioritatile majore si programe multianuale… Cum nu s-a semnat mai nimic anul trecut, sau a fost anulat, asta ar insemna ca anul acesta se pot plati pana la 7 mld. Ron…

Anul acesta, dupa incercarea de buget fara 2% din PIB pentru aparare, s-a decis ca se aloca cei 2%, insa… dl. ministru al Apararii ne avertizeaza ca este « aproape imposibil » sa existe livrari pentru achizitii majore anul acesta, chiar de vor fi semnate contracte… (trebuie sa fie o senzatie interesanta anularea tuturor achizitiilor de anul trecut, cand actualul ministru se ocupa chiar de partea de achizitii!)

Iar premierul il acompaniaza duios : „Nu vreau să cheltuim de dragul de a cheltui !” «De aceea i-am cerut [n.r. Ministrului Apararii] sa fie extrem de atent in cheltuire. Mai mult, ma intereseaza ca mare parte din acesti bani sa fie cheltuiti in industria nationala de aparare”… Oooo, da, iar interesul deosebit pentru industria de aparare autohtona, ca in ultimul deceniu dealtfel!

Onorabilul premier nu a inteles ca daca nu cumpara echipamente moderne si nu plateste mentenanta si antrenamentele, cheltuirea de bani pe bugetul MApN doar pentru pensii si salarii e chiar acea cheltuiala de dragul de a cheltui! Adica exact ce-au facut in ultimii 10 ani!

 

Dar suntem aproape siguri ca… « DE LA ANUL VOM…!»

 

Ce mai uita sa ne zica onorabilii este ca exista o lipsa acuta de personal, in unele unitati urcand pana la 50% din efectiv si mai exista apoi un numar prea mare de ofiteri superiori raportat la efective! In paralel, EDA (European Def. Agency) ne spune ca in 2014-2015 ca nu mergem in directia buna, crescandu-ne cheltuielile de personal in ritm accelerat, raportat la bugetul armatei.

Deci daca nu cheltuim pe inzestrare si exista lipsa acuta de personal, pe ce vom cheltui cei 2% si creditele ?

 

Pe hartie!

La MApN oare nu-i doare gura de atatea cacofonii ?!

Marius Zgureanu

Exit mobile version