Armata trimite nu numai militarii in Afganistan ci si cainii special dresati. La inceputul toamnei o echipa de caini special antrenati a fost urcata in Hercules si trimisa in Afganistan. Scopul este unul multiplu: astfel au fost trimisi caini specializati pentru detectarea explozibililor, pentru paza perimetrului si caini de urma( de cautare persoane). Nu stim numarul trimis si nici exact regiunea, dar se pare ca Armata a ajuns la concluzia ca cel mai bun mijloc de paza si cautare este, in acelasi timp si cel mai vechi, si anume cainele.
Armata Romana detine un centru special de antrenament si crestere a cainilor langa Ramnicu Valcea. Acolo sunt pregatiti sa serveasca sub Tricolor numai caini din rasa ciobanesc german, sau mai pe romaneste caini-lup. In respectivul centru se antreneaza animale pentru toate nevoile Armatei: caini de urma, pentru paza perimetrelor, caini special pregatiti pentru EOD. De fapt baza canisei este in interiorul Centrului pentru instructie EOD si aparare CBRN.
In cadrul unitati se asigura si pregatirea instructorilor-dresori de la unitatile beneficiare. Pana in prezent, conform declaratilor facute, centrul de la Ramnicu Valcea a pus la dispozitie peste 450 de caini.
Viata acestor… altfel de militari, este in esenta destul de similara cu cea a tuturor soldatilor romani, pe langa care cainii in uniforma isi desfasoara stagiul. Ca orice militar roman, patrupedele beneficiaza de norma de hrana, medicamente si servicii medicale complexe, mijloace specializate de transport si au chiar un fel de uniforma, pe care bineinteles este trecut numele posesorului si tara pe care o apara, adica RoArmy! Iar cand vine vremea, in jurul varstei de 7-8 ani cainii sunt scosi la pensie ca orice soldat batran, si sunt ori infiati, ori sunt trimisi inapoi la centru unde participa la pregatirea noii generatii de catei, iar mai apoi, cand varsta nu le mai permite prea multe, sunt lasati liberi in incinta centrului de pregatire.
Pe tot parcursul vietii acesti altfel de militari romani, au asigurata hrana, adapost corespunzator si tratament medical la standard foarte ridicate. Binomul om-caine, care odata cu dezvoltarea tehnologica, parea cam perimat se incapataneaza sa nu moara. Aceasta aventura comuna inceputa cu zeci de mii de ani in urma, isi continua cursul, iar prezenta unui caine intr-o subunitate militara aflata pe front este un lucru extraordinar, atat pentru moralul trupelor, cat mai ales pentru siguranta lor.
Domnul Bita… sergent angajat al Armatei Romane 🙂
sursa: Ziuaveche