Romania Military

CALFEX – Partea a IV-a

84

Cei 190 militari români din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi din Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galaţi, care au încadrat Detaşamentul de instrucţie din cadrul Forţelor Terestre, sub comanda colonelului Adrian Popescu, au participat, vineri, 20 iunie, la exerciţiul de tip CALFEX din Grafenwoehr, Germania, alături de militari americani şi georgieni executând acţiuni tactice combinate cu efectuarea tragerilor cu muniţie de război.

”Pentru acest exerciţiu, activităţiile planificate au urmărit, în principal, dezvoltarea nivelului de instruire pentru executarea în comun a misiunilor cu militarii structurilor din ţările membre ale NATO şi partenere, creşterea nivelului de interoperabilitate şi perfecţionarea procedurilor de lucru” – ne-a precizat locotenent-colonelul Florin Agavriloaie, ofiţer planificator la JMRC pentru acest exerciţiu, din partea Statului Major al Forţelor Terestre.

Mai bine de trei săptămâni, militarii români au avut ocazia să se antreneze pentru acest exerciţiu, în poligoanele din Grafenwoehr, executând exerciţii se tip STX şi LFX la nivel de subunitate. Testul final s-a desfăşurat însă vineri când au acţionat sub comanda Brigăzii 1-1 Cavalerie americane, grupul de luptă român având în compunere subunităţi de infanterie uşoare georgiene şi americană precum şi subunităţi mecanizate şi de tancuri româneşti.

Exerciţiul a beneficiat de un scenariu tactic pus la punct până la cel mai mic detaliu, în care brigada multinaţională a trebuit să facă faţă unui adversar foarte bine organizat.

Pentru batalionul român totul s-a desfăşurat conform planificării, ”sincronizarea subunităţilor de sprijin având un rol foarte important şi mă refer aici atat la elicopterele de atac, cât şi la unitatăţile de artilerie care au asigurat sprijinul cu foc a brigăzii. Faptul că am reuşit să sincronizăm acţiunile militarilor georgieni, ale partenerilor americani cu ale forţelor române ne-a condus la concluzia că o bună planificare duce şi la o bună execuţie – ne-a declarat la sfârşitul exerciţiului colonelul Adrian Popescu, comandantul Detaşamentului român. Am acumulat aici o foarte mare experienţă, unică aş putea spune, în care am sincronizat focul artileriei, aviaţiei, tancurilor, infanteriei uşoare, infanteriei mecanizate, iar acest lucru a fost posibil şi datorită faptului că avem aceleaşi proceduri de operare. Acest excercţiu a demonstrat încă o dată că suntem interoperabili şi pregătiţi pentru a ne executa misiunile primite.

Deşi a reunit în aceeaşi arie de operaţii tancuri, maşini de luptă, piese de artilerie, avioane şi elicoptere de sprijin sau de atac din naţiuni diferite, efortul oamenilor a fost cel care a făcut ca totul să se desfăşoare exact aşa cum a fost prevăzut. La prima vedere poate părea uşor să aşezi alături oameni din trei naţiuni diferite, care folosesc tehnici, tactici şi proceduri similare sau comune, acest lucru este departe de a fi uşor. Şi încercînd să priveşti din afară, ca un simplu spectator, „înspăimântătorul spectacol al maşinilor de luptă dezlănţuite”, nu poţi să nu te întrebi cum au reuşit aceşti oameni şă sincronizeze toată acţiunea? Cum au reuşit ca tancurile să nu ajungă mai devreme pe un aliniament, sau să intre în zona de siguranţă a maşinilor de luptă, cum au ajuns elicopterele să tragă exact în momentul în care câmpul era „invadat” de ţinte, cum au reuşit maşinile de luptă să creeze culoarele pentru ca infanteria să intre să „cureţe” acele case? Prea multe întrebări, iar răspunsul nu este deloc simplu. Antrenamentul, repetiţia, pregătirea, cunoaşterea şi respectarea procedurilor par a fi elementele care pot să răspundă cu succes întrebărilor enumerate anterior, însă, cred, şi sper să nu greşesc foarte tare, cînd afirm că oamenii au fost cei care au făcut acest lucru posibil; militarii sunt cei care au reuşit să pună un nume şi o faţă indicativelor Alfa 36, Spartan 6, XRay12 etc., lucrul în comun, discuţiile şi antrenamentul care au făcut să crească încrederea în profesionalismul colegului şi partenerului, încerdere care a trecut dincolo de naţie şi de armată.

ForTer

Text și foto: Maior Ion Adrian Curiman, Căpitan Daniel Nistor, Caporal Nicușor Comănescu

Video(adăugate de Marius Zgureanu):





Exit mobile version