Sindromul „Ceausescu”?!
Pentru cei trecuti de 40 de ani, care-si pierd timpul pe blogul nostru, imaginea zilelor de dinainte de „89 sunt inca vii in memorie, astfel inca ne mai aducem aminte de lipsa acuta de alimente, de cozile kilometrice pentru un kil de carne sau branza sau de faptul ca majoritatea alimentelor: carnea, untul, uleiul, zaharul, etc, erau cartelate in anul 1989.
Inca ne mai aducem aminte de programul TVR de doar doua ore pe zi, de lipsa caldurii sau de penele programate de electricitate…
Ei bine, in aceea perioada exista un curent de gandire printre destui romani, precum ca Ceausescu nu stia de fapt crunta realitate, care realitate ar fi fost rezultatul prostei administrari a Tarii de catre esaloanele 2 si 3 ale partidului comunist si ale politrucilor vremii. Oamenii inca mai credeau ca daca Ceasusescu ar fi aflat despre aceasta stare de fapt, lucrurile s-ar fi rezolvat imediat, dar bietul lider mult-iubit de intregul popor, era tinut in ceata de o liota de politrucii care nu-l lasau sa afle adevarul!
Bineinteles „adevarul” era ca programul unei „alimentatii stiintifice” era aprobat si gandit de care Ceausescu, dar poporului ii placea sa se minta singur, stiind insa in strafumndul mintii lui ca Ceasusescu cunostea situatia dezastruoasa reala.
Mai clar oamenii refuzau sa creada, printr-un mecanism de autoprotejare psihologica: un adevar prea dur este reprimat de mintea omului, pentru scaderea stresului si cresterea confortului psihologic, refuzand sa accepte realitatea, sperand buimac ca exista inca o speranta… De altfel speranta, este cel mai bine vandut drog, vezi religia!
Revenind la zilel noastre si eu, ca si unii dintre voi, am suferit de acest sidrom, refuzand sa credem ca la nivele cele mai inalte ale conducerii statului situatia armatei ar fi cunoscuta, sperand ca de fapt nu se stie exact despre ce este vorba, ca este datoria noastra sa le aducem conducatorilor nostri informatii despre adevarata stare de fapt.
Ne-am imbatat cu apa rece si dupa ce prin intermediul RoMilitary am avut posibilitatea sa facem simpozioane, cu intreaga industrie de armament romaneasca, dupa ce am ajuns sa discutam fata in fata cu membrii comisiei de aparare din Parlament, dupa ce doi minstrii ai apararii, Dobritoiu si Dusa, au acceptat sa discute cu noi, dupa, dupa, dupa, am ajuns ca concluzia ca de fapt starea apocaliptica a armatei este foarte binecunoscuta la nivelul cel mai inalt, dar ca efectiv nu le pasa.
Cartea Alba a Apararii, document insusit de Guvernul Romaniei in luna iunie 2013 arata foarte clar ca situatia se cunoaste, insa masurile sunt ZERO!
Mai jos cateva extrase din aceasta „carte Alba”
Radiografia Armatei Romaniei este prezentata in ‘Carta Alba a Apararii’, document insusit de Guvern la data de 12.06.2013 si avizat de CSAT prin Hotararea nr.77 din 17.06.2013.
Iata extrase din document:
La ora actuala, Armata Romana se confrunta cu o serie de vulnerabilitati, care ii pot afecta substantial capacitatea de indeplinire a misiunilor fundamentale, astfel:
In cadrul legislativ:
– A fost dezvoltat cu unele incoerențe, riscand sa devina inadecvat situatiei actuale si impopriu desfasurarii procesului de modernizare a sistemului militar
– Unele acte normative au fost adoptate pentru rezolvarea unor probleme conjuncturale sau punctuale, cu efecte negative pe termen mediu si lung
In structura de forte a Armatei:
– Actual structura a Armatei Romaniei este, in unele parti, dezechilibrata, organizata uneori pe criterii de circumstanta si consumatoare de resurse
– Structura Armatei, inclusiv sistemul de comanda si control nu mai raspund, in ansamblu, nevoilor actuale ale misiunii si nu sunt compatibile cu structurile de conducere ale celorlalte state membre UE si NATO
– Structura de forte a Armatei Romane s-a redus drastic, de la 330.000 de militari in anul 1990, la 90.000 in prezent, numarul maxim de posturi finantate de la bugetul de stat fiind de aproximativ 82.000. Procesul nu a fost sustinut de alocarea constanta a resurselor necesare modernizarii si inzestrarii, fapt care a condus la scaderea graduala a capacitatii de lupta si interventie pana la un nivel critic.
In privinta capacitatii operationale a fortelor, aceasta este redusa, fiind afectata grav, atat de starea de operativitate a tehnicii, cat si de nivelul de instruire, astfel:
– Echipamentele majore sunt nefunctionale in proportie de 60%, cu tendinte de agravare a situatiei
– Ca urmare a subfinantarii mantenantei, starea de operativitate a tehnicii de aviatie si de aparare aeriana cu baza la sol a atins un prag critic. Acelasi trend se manifesta si la tehnica specifica Fortelor Terestre si la unele tipuri si clase de nave din inzestrarea Fortelor Navale
– Asigurarea materiala a instructiei si echipamentul individual sunt improprii, reglementate defectuos si cu un grad de asigurare sub necesar
– Nivelul de pregatire a fortelor destinate servicului de lupta este mentinut sub dificultate la standard NATO si prezinta vulnerabilitati, in special in ceea ce priveste reactia impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian national si comun NATO si in cresterea numarului de catastrofe aviatice
– Obiectivele asumate fata de NATO nu sunt indeplinite la standardele cerute
In privinta infrastructurii militare (cazarmi, infrastructura), aceasta prezinta un nivel ridicat de risc pentru desfasurarea in conditii de siguranta a activitatilor curente
In document se spune ca bugetul Ministerul Apararii are nevoie de o suplimentare graduala cu 0.3% din PIB annual pana la nivelul de 2% din PIB.
„Cartea Alba a Apararii” poate fi descarcata completa AICI
PS Eu personal cred insa ca aceste concluzii exprimate in document sunt muuuuult prea optimiste! Realitatea cruda arata ca de fapt Armata Romana are o capacitate combativa ZERO. Poate ca unii dintre voi vor crede ca sunt alarmist, si ca mai avem totusi cate ceva, un radar, un Spike, etc, numai ca razboiul nu se duce precum vechile turnire intre cavaleri: fiecare isi alege doar o arma si cu aia se hotareste destinul unei natiuni. Dimpotriva inamicul vine cu forte combinate, cu tot ce are mai bun, iar in aceste conditii Armata Roamana are o posibilitate de riposta ZERO.
Nu poti sa te duci la razboi doar cu FOS-ul, Spike si sistemul de radare, totul imbarcat in 150-200 de vehicule 4×4 blindate de tip Humvee… Pentru ca din pacate cam asta avem astazi, ceva trupe speciale, 2000 de rachet AT Spike si o retea de radare moderna. De tancuri, TAB-uri, elicoptere, aviatie, flota de razboi, infanterie echipata decent, artilerie, etc, etc, nu poate fi vorba decat daca ai de gand sa le arunci in lupta in pielea goala fara nisi o sansa reala de supravietuire.
Astfel procentul de 40% functionabilitate al Armatei mi se pare…apa de ploaie.
Razvan Mihaeanu& M.C.& GeorgeGMT