Isi permite Romania sa absoarba economic Basarabia in caz de unire?
Vom face o analiza strict economica a unirii dintre Basarabia si Romania, mai exact a sumelor pe care Romania va trebui sa le suporte din momentul unirii.
In anul 2006 s-a facut un astfel de studiu, iar rezultatele au aratat ca in primii cinci ani Romania va trebui sa pompeze in Republica Moldova undeva intre 25 si 35 miliarde de euro!
Aceste sume provin din lucruri foarte simple, dar la care se gandesc foarte putini dintre noi. Astfel sa luam ca exemplu data de 1 iunie pentru unirea juridica dintre cele doua state romanesti. Dupa mitinguri si parade militare, dupa vagoane de flori si pupaturi, incepand cu 1 iunie administratia romaneasca va trebui efectiv sa preia o alta tara. Incepand cu aceea data salariile tuturor bugetarilor din Basarabia vor fi aduse in mod automat la nivelul celor de la noi. Pensiile de toate tipurile, vor creste la echivalentul celor romanesti, la aceeasi vechime.
In noile judete va fi nevoie de investitii urgente in dotarea autoritatilor locale cu echipamentele necesare. Intreaga frontirea a Basarabiei va trebui urget modernizata si ermetizata. Unitati ale Armatei Romane si Jandarmeriei vor trebui dislocate imediat in noile teritorii. Calea ferata a Moldovei, care este pe ecartament larg de tip sovietic, ar trebui modificata pe ecartament normal, suma… 2,5 miliarde de euro.
La problemele economice se poat adauga si cele sociale, de migratie masiva din judetele basarabene sarace, spre judetele romanesti mai bogate.
Ca sa facem o comparatie, la nivelul anului 2005, cel mai sarac judet romanesc, Vasluiul, avea un PIB intern per capita de trei ori mai mare decat PIB-ul Basarabiei. Pentru ca PIB-ul pe cap de locuitor sa ajunga macar la nivelul celui mai sarac judet romansec , calculele arata ca Romania va trebui sa investeasca in noile judete suma de 12 miliarde de euro.
Mai mult decata atat, in caz de unire, cetatenii din fosta Republica vor trebui sa beneficieze de acelasi statut cu toti cetatenii Romaniei, astfel la nivelul aceluias an, in Moldova guvernul de acolo cheltuia pentru fiecare locuitor suma de 118 euro pe an. In Romania se cheltuiau tot atunci 972 de euro.
Numai din aducerea cheltuileilor la acelasi nivel, Romania ar trebui sa pompeze suma de 3,58 de euro intr-un singur an! Inmultit cu cei cinci ani luati ca refertinta ajungem la 18 miliarde de euro!
In studiul respectiv era prinsa si Transnistria, insa va las placerea sa-l cititi la surse.
Asadar sume enorme, undeva la 4-5% din PIB –ul Romaniei anual. Si nu am intrat in amanunte, cum ar fi adaptarea sistemelor energetice, administrative, medicale, etc, etc. Nemaivorbind ca R.Moldova nu se poate autosustine singura energetic, asadar ar trebui investiti imediat alte sute de milioane de euro in capacitate de productie si transport( pentru construirea capacitati de productie a unui singur MW este necesar 1 milion de euro).
Inainte de orice decizie emotionala ar trebui sa ne numaram cu atentie bani. Nu poti promite marea cu sare, ca mai apoi sa-i lasi intr-un fel de Bantustan estic. Romania ar trebui sa inceapa imediat o campanie masiva de investiti in infrastructura din noile judete, o curatire a aparatului politienesc si a administratiei locale, ar trebui ca imediat sa poata asigura necesarul de electricitate si gaze naturale noilor sale teritorii estice, care ar trebui si aparate.
Sa te bagi intr-o astfel de actiune cu strigate de Ura! Este foarte usor, dar din experienta cavaleriei poloneze din 1939, fata in fata cu tancurile germane, entuziasmul rareori tine de foame.
In locul unei atitudini patriotice exagerate, prefer ca cifrele sa ne permita Unirea, adica sa avem capacitatea fizica de a sustine Basarabia, de a o aduce macar la nivelul celui mai sarac judet din Tara, lucru care pare foarte complicat si scump. Cand spun scump nu ma refer la cantitatea de banii necesara, ci la faptul ca, in acest moment cel putin, pur si simplu bugetul nationala nu ar putea sustine nici 20% din necesarul prognozat.
Chiar daca UE ar fi de accord sa ne ajute, puteti obseva si singuri ca accesarea fondurilor europene este in sine o epopee intreaga si asta nu numai din cauza noastra.
As mai adauga ca acest studio au participat printre altii si Daniel Daianu si Sebastian Vladescu.
Sursa: AICI