Romania Military

Cât costă rachetele?

Prețurile estimative le găsiți în tabelul de mai jos, dar ele trebuiesc luate în considerare cu atenție, pentru că cel mai probabil nu sunt doi clienti care să plătească acelasi pret, în funcție de multe criterii. Sursa: AICI.

Dar este un punct de plecare și sunt unele prețuri care șochează un pic.

– Meteor vs AMRAAM – 2,4 milioane $ vs un million $, adevărat că Meteor are o singură variantă pe când AMRAAMul mai multe. Noi am cumpărat AMRAAM C 8 cu aproximativ 3 milioane de $ per bucată.

– RAM (RIM-116C? / Block 2? – Rolling Airframe Missile), un preț destul de piperat pentru o Sidewinder 9L modificată (cap de luptă, motor și detonator… însă capul de căutare IR – infraroșu – inițial de la FIM-92 Stinger) pentru sistemul anti-rachetă AN RAM – 921 de mii de dolari. Adică un plin de 21 de rachete se duce la peste 19,3 milioane de dolari. Dacă ai două sisteme per nava, 36,5 milioane. Asta dacă nu cumva vrei un SeaRAM, care are 11, nu 21 de rachete. Însă, revenind la prețul de 921 de mii de dolari, putem compara cu achiziția preconizată a americanilor în 2025 a 148 de bucăți, la prețul mediu de 1,1 milioane per bucată (ținând cont de cele 4 bucăți Block 1 cu 2B Ordnance Alterations – ORDALTS și 70 bucăți Block 2 cu 2A ORDALTS).

– ESSM, probabil Block 1, peste două milioane de dolari. Scump al dracului.

– IRIS T, în schimb, pare ieftină ca braga la doar (fără ghilimele) 450 de mii de dolari (nu știm ce variantă: aer-aer, SLS, SLM), mai ieftină decât Mistral 3 – 545 mii de dolari.

Un alt element șocant este, de această dată, nu prețul ci numărul de proiectile C-RAM (se referă la tunuri rapide, probabil de 35mm) necesare (estimate) pentru a dobori o țintă: 300 de lovituri x 27$=8100. Dar aici discutăm probabil de proiectile chioare, pentru că știm deja că proiectilele AHEAD costa mult mai mult de atât.

Per total prețuri de prețuri, costuri enorme doar pentru un plin de rachete pe mașinile de lansare sau în silozurile navelor. Despre rezerve discutăm doar dacă întorci bani cu lopata.

____

În cazul americanilor – ca să fim mai siguri – am găsit o listă oficială de prețuri valabilă în 2025 (pg.71 – pg.92), dar este măcar de uitat pe ea ca să ne facem o idee despre raportul prețurilor între diferite tipuri de arme și credeți-mă, că o să fiți suprinși.

Și două trufandale:

– PrSM – 2,94 milioane bucata, cu RDT&E cu tot, pentru că încă e în teste pentru integrarea pe HIMARS și evoluția sa față de ATACMS, pe care vrea s-o înlocuiasă; fară RDT&E: 2,14 milioane de dolari.
Trebuie adăgat că ATACMS are raza limitată la 300 km / 190 mile (așa cum a fost stabilit prin MTCR – Missile Technology Control Regime – la sfârșitul anilor ’80, a se vedea cazul războiului din Ucraina și scandalul cu Rusia în privința aceste ”înțelegeri”;  apropo, România n-a semnat așa ceva dar s-a conformat, oare până când… dacă ne uităm la Polonia cu racheta de croazieră – nu balistică – JASSM-ER), dar PrSM este clar înlocuitoarea lui ATACMS, ținând cont de raza sa de cel puțin 500 km / 310 mile.

– SM-6 – aproximativ 10 milioane per bucată din cauză ca RDT&E e constant în ultimii ani și foarte scump datorită evoluției acesteia; fără RDT&E prețul de procurare ”e doar”… 6 milioane $.

Te uiți, îți faci Sfânta Cruce, te cauți prin buzunare și cumperi de câți bani ai sperând să n-ai nevoie de ele, sau dacă ai să se termine totul mai repede decât rămâi tu fără munitie, adică 1-2 schimburi de focuri și cineva trebuie să plece acasă.

În condițiile acestor prețuri extrem de mari, războiul nu prea mai are cum să fie unul lung, măcar și pentru că, indiferent de cât de precisă este muniția pe care o folosești, o lovitură nu este întotdeauna suficientă, iar inamicul poate să-și disperseze forțele, cu cheltuieli ridicol de mici față de cât te costă pe tine muniția.

PS Exemplul Ucrainei nu este, cred eu, elocvent – cu excepția particularității cazului specificat mai sus – deoarece Kievul este sustinut de intregul NATO, plus Australia si Japonia, iar Rusia luptă inca pentru că NATO nu sustine Ucraina la un nivel major. Dacă Rusia ar fi luptat impotriva NATO, lucrurile s-ar fi terminat rapid pentru rusi.

GeorgeGMT

Exit mobile version