Romania Military

Cat de puternic este sistemul anti-aerian rusesc?

Un sistem pe care rusii il descriau inainte de razboiul din Ucraina drept unul imbatabil si integrat, dotat cu sisteme unice in lume, unul mai unic si mai bun decat celalalt. Pe prima pozitia a piedestalului rusesc aveam, evident, S 400, urmat de mai varstnicul S 300, Buk, Pantsir S1 si Tor, totul asezonat cu niscai radare cu totul impenetrabile, atat la sol cat si in aer (AWACS), radare care “vad” si avionul si pescarusul si F 22 Raptor sau F 35. Mai crede cineva astazi balivernele rusesti cand Crimeea este camp de antrenament pentru ucrainenii dotati cu rachete occidentale?!

Ei bine, in Crimeea – locul macelului celui mai mare si mai rusinos pentru rusi, sistemul integrat anti-aerian si anti-racheta rusesc si-o primeste-n barba cu multa eficienta de la ucraineni de luni bune.

Podul Kerci a fost lovit cu rachete de mai multe ori, un alt pod de langa Ciongar (Crimeea-Herson) a fost si el lovit, rafinarii, depozite de munitii, sediul flotei Marii Negre, alte facilitati militare si civile, cele doua nave militare de pe 13 septembrie etc, sunt lovite relativ des de catre ucraineni folosind atat rachete de croaziera cat si alte modalitati.

Cert este ca rusii nu sunt in stare sa-si apere nevoile si neamul. Si nu putem sustine ca nu au fost avertizati, stiau ca sunt in razboi, cam stiu si ce arme primesc ucrainenii dar cu toate acestea pe 13 septembrie sunt loviti in stil mare: un submarin si o nava de debarcare dispar din inventarul flotei ruse a Marii Negre.

Pe 14 septembrie o alta lovitura mare pentru rusii, un sistem S 400 a fost lovit direct de ucraineni langa localitatea Eupatoria. Rusii au negat asa grozavie, dar pozele aparute pe net aratau flacari, explozii etc, cel mai probabil ca cel putin un lansator a fost lovit direct, radarul parand fi si el facut arsice.

Acum, radarul este pana la urma cel mai usor de indentificat in teren si de lovit pentru ca trebuie sa emita si atunci poate fi repede identificat dar lansatoarele de rachete sunt greu de vazut pana cand nu lanseaza vreo racheta. Cu toate acestea informatiile pe care ucrainenii le detin au permis lovirea directa a unei baterii S 400, iar apararea anti-racheta cu care bateria respectiva ar fi trebuit inconjurata nu a reusit sa faca nimic.

Aici aviz amatorilor cu Patriotul romanesc lasat singur-singurel, fara aparare anti-aeriana si anti-racheta, pentru ca noi inca nu am catadicsit sa cumparam sisteme SHORAD, sau sa modernizam macar GDF 003. Inchidem paranteza.

Revenind la rusi, acestia fac greseli dupa greseli si cu ocazia distrugerii radarului si a cel putin unui lansator S 400 s-a remarcat ca rusii fac aceeasi greseala de la inceputul razboiului. In mai multe ocazii baterii S 300/S 400 au fost vazute tinute grupat, radar si masini de lansare foarte aproape unele de altele, ori in acest caz este necesar doar sa gasesti radarul (lucru nu foarte dificil pentru NATO) si mai apoi poti lovi intreaga baterie. De ce rusii isi tin bateriile atat de grupate si nu le imprastie in teren este un mare semn de intrebare, dar realitatea este ca le tin foarte apropiate unele de altele.

Pur si simplu incompetenta?!

Cel mai probail ca da, rusii sunt lenesi si nu respecta regulile de operare a sistemelor AA pe timp de razboi, nu le camufleaza, nu le schimba pozitiile des, in timp ce ucrainenii beneficiaza de sprijin NATO in culegerea de informatii ca si de propriile lor drone care zbora deasupra Crimeei din ce in ce mai des.

De altfel si informatiile care au aparut in spatiul public arata ca rusii isi folosesc sistemele anti-aeriene intr-o maniera foarte statica, acestea avand acelasi amplasament pentru perioade lungi de timp, iar acest factor implica doua avantaje pentru ucraineni. Pe de o parte stiu unde sunt cand vor sa le plezneasca, in al doilea rand isi pot planifica misiuniile pe baza faptului ca rusii stau pe loc. Astfel, rachetele de croaziera au traiectorii de zbor specific, care ocolesc locatiile anti-aerienei rusesti, iar cand este nevoie gasesc solutii pentru a o distruge. Pentru ca daca stai pe loc, pana la urma tot o sa te nimereasca vecinul.

In privinta distrugerii sistemului S 400, lucrurile sunt relativ simple, dar impresionante. S 400 este un sistem major anti-aerian rusesc, un sistem care integreaza si alte sisteme AA, dar scopul sau in viata este distrugerea avioanelor inamice de la mare si foarte mare distanta, sistemul dispunand de rachete cu raza lunga si chiar foarte lunga.

Necazul este ca S 400 nu a fost gandit sa lupte singur ci in retea cu alte radare independente (o baterie S 400 poate avea chiar si sapte radare diferite integrate) si alte sisteme anti-aeriene cu raza scurta si foarte scurta. Ca un exemplu, inainte de razboi, rusii intentionau sa integreze sub comanda S 400 si rachete MANPADS “Verba” pentru aparare impotriva rachetelor de croaziera si a dronelor care ar fi putut incerca sa atace sistemul principal. Pana la integrarea “Verba” ultima linie de aparare a S 400 consta in mitralierele grele de 12,7mm operate manual. Asadar se cunoasteau riscurile…

Pe de alta parte, radarul principal care conduce focul nu trebuie tinut activ decat atunci cand rachetele trebuiesc lansate, pana la acel moment, sistemul de comanda si control al bateriei primeste informatii despre avioanele inamice de la alte radare, situate departe de baterie.

In locatia unde bateria S 400 fost distrusa erau disponibile si alte radare, dar cu toate acestea rusii mentineau radarul principal de lupta activ, de unde se poate intelege ca transmisia de date nu functiona cum trebuie sau nu functiona deloc. In acelasi timp, impotriva rachetelor de croaziera, care natural zboara foarte jos, cel mai eficient mijloc de detectie si alarmare timpurie sunt radarele aeropurtate (AWACS), dar rusii stau groznic de prost la acest capitol, iar radarul principal al S 400 poate detecta o racheta de croaziera de pe la maximum 40 de km, iar daca terenul este mai accidentat n-o mai detecteaza deloc.

Ce se stie in acest moment este ca atunci cand radarul rusesc a fost lovit acest era activ. De ce? Nimeni nu-si poate explica, mai ales ca acest lucru s-a intamplat la doar o zi dupa ce flota rusa a fost lovita cu rachete de croaziera. Si atunci de ce pornesti un radar S 400 cand stii bine ca ucrainenii detin si folosesc SCALP?! Ca sa te faci singur o tinta suculenta pentru inmic, sau pentru ca generalii rusi sunt pur si simplu nu foarte inteligenti si incercau sa apere portul Sevastopol, aflat la 60 km de locatia S 400, cu radarul bateriei, desi la aceasta distanta, bietul radar n-are absolut nicio sansa, el fiind optimizat pentru avioane care zboara sus, nu pentru rachete de croaziera care vin la rasul solului?

In atacul impotriva S 400 se pare ca au fost folosite rachete anti-nava ucrainene Neptun si nu SCALP, dar traiectoria de zbor a ambelor tipuri de rachete este destul de simetrica: jos, cat mai jos…

Iar acest atac nu este prima reusita a ucraineniilor impotriva S 400, lovituri au mai fost, radare distruse la fel, pentru ca rusii nu invata nimic.

De unde se poate remarca incompetenta rusilor, o incompetenta care nu s-a prea ameliorat dupa un an si jumatate de razboi. N-are cum sa fie ameliorat, cand toti ofiterii sunt rezultatul vremurilor de dinainte de razboi: spagari, partid, probabil destul de betivi, iar rezultatele se vad cu ochiul liber.

GeorgeGMT

Exit mobile version