Romania Military

Cate sisteme Mistral cumpara Romania?

Chiron (KP-SAM)

Nimeni nu stie, cum nu stim nici despre ce suma este vorba sau despre vreun calendar de livrare. Tot ce stim este pe surse.

Astfel, am aflat ca in noiembrie 2024, Bucurestiul s-a alaturat programului comun european de achizitie pentru sisteme anti-aeriene cu raza scurta Mistral 3. Acest program a fost oficializat pe 19 iunie 2024 cu ocazia Paris Air Show si initial erau cinci tari: Franta, Belgia, Cipru, Ungaria si Estonia.

Intre timp, pe langa Romania, au mai intrat in program Spania, Danemarca si Slovenia. Achizitia se face sub auspicile Instrumentului de Consolidare a Industriei Europene de Apărare prin Achiziții Comune (EDIRPA) si a primit deja o finantare din partea Comisiei Europene de 60 de milioane de euro.

Revenind la noi, MApN nu a anuntat intrarea in acest program dar lucrurile sunt extrem de sigure: Romania este parte a programului de achizitie.

In problema sistemelor de aparare anti-aeriana cu raza foarte scurta lucrurile au tot taraganat la noi si atunci cand razboiul din Ucraina a izbucnit ne-am trezit ca desi aveam (de aceasta data) si vointa si banii necesari, timpii de livrare erau foarte mari si -cel mai probabil – din acest motiv licitatia pentru 231 de sisteme a fost anulata in iulie 2023, motivatia oficiala fiind lipsa de oferte conforme, Bucurestiul mergand apoi pe mana sud-coreenilor cu o achizitie – fulger a 54 de sisteme KP-SAM Chiron.

Cand spunem “oferete conforme” s-ar putea sa ne referim nu atat la pret sau la caracteristici tehnnico-tactice si mai mult la termenul de livrare, termen pe care Romania l-ar dori cat mai scurt dar pe care producatorii nu mai sunt astazi capabili sa il ofere.

Este adevarat ca la noi sistemele de aparare anti-aeriana cu raza scurta erau impartite in doua categorii: raza foarte scurta si raza scurta, doar ca demarcatia nu mai este de actualitate atat timp cat si sistemul sud-coreean “Chiron” are o raza similara Mistral 3 (7km respectiv 8km) si o greutate cam tot pe acolo, nefiind similar cu “Stinger” sau “Grom”. De aici rezulta ca Bucurestiul a cumparat rapid de la sud-coreeni pentru a avea ceva acolo, pe aceasta zona, dar ca achizitia principala va fi cea de Mistral 3.

Asa cum am scris cu alta ocazie, initial suma pusa la dispozitia programului era de 622 milioane de euro pentru 231 de sisteme. Nu stim despre cate rachete era vorba si nu cunoastem daca implicarea Romaniei in programul Mistral 3 este la acelasi nivel.

Daca suma a ramas 622 de milioane de euro atunci am putea discuta despre +1000 de rachete Mistral 3 sau o cifra destul de apropiata si cand fac aceasta presupunere ma bazez pe achizitia spaniola de Mistral 3 care suna cam asa:

Daca discutam strict despre Mistral 3, aceasta racheta este una performanta, cu o rata de +96% de lovire a tintei, dispune de un sistem de ghidare IIR foarte modern si foarte greu de bruiat. Racheta in sine este supersonica si are o raza maxima de 8km. Odata iesita din fabrica are o durata de viata de 20 de ani, fara interventii, atat timp cat este depozitata. Pe zona ei, VSHORAD cu raza un pic mai mare, Mistral 3 nu prea are concurenta si este o achizitie pe care – la fel ca si restul – ar fi trebuit s-o facem cu ani in urma.

Din pacate, productie de Mistral 3 este foarte lenta, MBDA declara in septembrie 2023 ca in 2024 se va ajunge la o cadenta de 40 de rachete pe luna. Adica 480 pe an.

Atunci cand programul a fost lansat se estima o comanda totala in jurul a 1500 de rachete, dar odata cu intrarea in grup si a altor tari este evident ca numarul de rachete si lansatoare cumparate va fi mai mare, posibil mult mai mare, mai ales daca ne uitam la Romania care singura ar putea comanda 1000 de rachete.

Ori in aceste conditii pot doar sa sper ca MBDA Franta va reusi sa-si creasca ritmul de productie si sa nu asteptam Mistralul, precum F 35Aul, dupa 2030.

Evident ca am fi mai mult decat recunoscatori Ministerului Apararii de la Bucuresti daca ne-ar spune si noua ceva amanunte: despre ce suma vorbim, cate rachete, cate lansatoare si cand le vom primi, pentru ca secretul militar nu cred ca este un motiv real in aceasta speta.

Dar per total, inca o veste foarte buna care faca ca anul 2024 sa fie, probabil, cel mai bun pentru achizitiile de tehnica de lupta pentru Armata Romana, de la revolutie incoace. Si la fel ca in cazul constructiei de autostrazi (record cu aproape 200 km dati in folosinta in 2024) si MApN se poate lauda pe merit cu o sumedenie de achizitii semnate in acest an.

Felicitari atat constructorilor de autostrazi cat si Ministerului Apararii.

GeorgeGMT

Exit mobile version